Simona Krainová vyrastala v rodine, kde sa výborne varilo. Jej mama je výborná kuchárka a sviečkovú vie vraj najlepšiu na svete. Jej dcéra však k vareniu nikdy veľký vzťah nemala. Súviselo to najmä s tým, že pomerne mladá odišla z domu a začala robiť modelku. Dlhý čas žila v Paríži, a tam, najmä spočiatku, na vyváranie nebolo času. Navyše v podnájmoch zväčša ani nemala kuchyňu, takže sa stravovala najmä v reštauráciách.
Dnes je už zo Simony vydatá pani, ale variť opäť nemusí, pretože jej manžel, moderátor a hudobník Bořek Slezáček, varí skvele a rád. A má pre koho, pretože hoci Simona k sporáku vzťah nemá, neznamená to, že by nerada jedla. Naopak, považuje sa za gurmánku.
Hoci sa Simona živí už roky modelingom, nikdy nepatrila k ženám, ktoré ohrýzajú listy šalátu. Vraj presne naopak, bez problémov si dokázala poradiť s poriadnymi chlapskými porciami.
"Zdravej výžive som, bohužiaľ, nikdy neholdovala. Moje stravovanie by nemohlo ísť príkladom, akurát mám šťastie, že mám rýchle spaľovanie. Hoci po tridsiatke sa už predsa len musím trošku strážiť, dobré jedlo si nedokážem odoprieť. Myslím si, že patrí k životu, tak ako láska a priatelia."
Simona zje všetko. Ako milovníčka českej kuchyne si neodopiera ani knedle a jej najobľúbenejším jedlom sú makové rezance. Jediné, čo je ochotná robiť pre zachovanie ideálnych mier, je, že v posledných rokoch mierne zmenšila porcie. A keď sa náhodou stalo, že pribrala dve, tri kilá, nasadila prísnejší režim a po piatej nejedla. Boli to však skôr výnimky, častejšie než askézu si labužnícky vychutnáva manželove dobroty.
Gurmánske manželstvo
Simona je gurmánka, má rada dobré jedlo aj dobré víno. Rovnakú vášeň zdieľa aj jej manžel, ktorý však na rozdiel od manželky nielen rád je, ale aj rád varí.
"Bořek je vynikajúci kuchár. On sa vždy teší, ako si nakúpime v supermarkete množstvo potravín a potom si budeme vyvárať. Pri ňom som, čo sa varenia týka, ešte viac spohodlnela. Ani sa o to nepokúšam, lebo viem, že by ma aj tak k sporáku nepustil."
Jediné, čo má Simona povolené pripravovať, sú raňajky.
"Najmä vajíčka zvládam perfektne a tiež mi ide výborne čaj. Ale vážne, určite sa raz chcem naučiť variť. Keď má človek k jedlu kladný vzťah, je pochopiteľné, že ho časom začne zaujímať aj príprava jedál. U mňa to zatiaľ stroskotalo najmä na tom, že som nemala čas. A je tu ešte jeden problém - som netrpezlivá a pripadá mi ako strata času stáť tri hodiny pri sporáku a potom to mať za desať minút zjedené."
Keď však raz začne s výučbou, od mamy sa bude učiť poctivé domácke recepty a od manžela cudzokrajné špeciality.
Jedno jedlo už zvládla - špagety na rozličné spôsoby.
"Dôležité je nerozvariť ich. Pravé talianske špagety nesmú byť mäkké, ale skôr tvrdšie. Na ne dám paradajky, bazalku, olivový olej alebo tuniaka a je to paráda. Jednoduchá príprava a zároveň úžasná pochúťka."
Sladký život
Hoci sa v Simoninej domácnosti varieva často, rovnako radi si s manželom zájdu aj do dobrej reštaurácie.
"Do reštaurácií chodím veľmi rada, milujem ich atmosféru, keď predo mňa kladú rôzne dobroty. Bohužiaľ, na večeru v reštaurácii si treba ušetriť voľný večer a ten nemávame často."
Naopak, v cukrárni Simonu príliš často nestretnete.
"Sladkosti mám síce celkom rada, ale nie tak ako slané jedlá. Výnimkou je zmrzlina a čokoládové zákusky, tie milujem. Ale žeby som si vyložene kupovala čokoládu, to nie. Keď dostanem chuť na sladké, dám si radšej colu."
Patriotka
Simona žila dlhší čas v Paríži, ale francúzska kuchyňa jej k srdcu neprirástla.
"Samozrejme, majú tam lahôdky, najmä ryby a morské príšerky, ale musela som si na ne zvyknúť. Doma sme veľa rýb nejedli, skôr 'vepřo-knedlo-zelo', takže spočiatku som ryby vôbec nejedla. Časom som im však prišla na chuť a dnes mám čerstvé ryby veľmi rada."
Keďže Simona miluje cestoviny, jej favoritom je jednoznačne talianska kuchyňa.
"Tam by som sa kvôli jedlu dokázala aj presťahovať," tvrdí so smiechom. Nie je to však celkom pravda. Simona je patriotka a aj keď sa vydávala, pred cudzokrajnými lahôdkami uprednostnila tradičnú moravskú svadbu s poctivou českou a moravskou kuchyňou zalievanou slivovicou.
Tajomstvo ouzza
Simona veľa cestuje a k cestám patrí aj ochutnávanie miestnych špecialít. Najviac jej ulahodili v Thajsku a očarila ju aj indická kuchyňa. Veľmi rada spomína tiež na dovolenku v Grécku a na grécku pohostinnosť. S domácimi sa spriatelili natoľko, že z nich vymámili tajomstvo gréckej špeciality tzatziky, ktorú doma nikdy nepripravili tak ako v Grécku. Tou čerešničkou na torte je, že sa k zmesi uhoriek, hustého gréckeho jogurtu a cesnaku musí pridať aj pár kvapiek povestnej gréckej pálenky ouzzo.
FOTO - ČTK
Simona Krainová sa narodila v roku 1973 v Havířove, kde vyštudovala priemyslovku. V roku 1990 si ju vyhliadla francúzska modelingová agentúra Madison Models a spoločne s Evou Herzigovou a Terezou Maxovou boli prvými českými modelkami, ktoré odišli do Paríža a presadili sa tam. Predvádzala modely svetových návrhárov, robila napríklad reklamnú kampaň pre firmu Dior. V Paríži žila do roku 2002, keď sa rozhodla vrátiť späť do Prahy.
Okrem módy vždy koketovala s filmom. Objavila sa v snímkach Kamarát do dažďa II a vo všetkých dieloch blázniavej komédie Byl jednou jeden polda.
V televízii Prima uvádzala talkshow Niekto to rád horúce, objavila sa tiež vo videoklipe skupiny Kryštof alebo v seriáli Rodinné putá. Pravidelne moderuje a hoci už prekročila tridsiatku, stále patrí k najžiadanejším českým modelkám. Je vydatá sa moderátora a speváka Bořka Slezáčka.
Recepty Simony Krainovej
Thajské fašírky z lososa
500 g lososa, 30 g arašidov, 1 cibuľa, zväzok jarnej cibuľky, 1 menšia šalátová uhorka, 1 chilli paprička, limetky alebo citrón, 2 lyžice ryžového octu, 1 lyžička trstinového cukru, karí pasta a rybacia pasta - asi 2 lyžice, koriandrová vňať
Lososa rozmixujeme a zmiešame s jarnou cibuľkou nakrájanou na kolieska. Karí a rybaciu pastu povaríme na miernom plameni, kým sa nerozpustia. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame k lososovi. Cibuľu nakrájame na tenké prúžky a uhorku na drobné kocky. Arašidy posekáme na čo najmenšie kúsky a všetko pridáme k lososovej zmesi. Dochutíme ryžovým octom, trstinovým cukrom, koriandrovou vňaťou a chilli. Dobre premiešame a necháme asi hodinu odstáť. Vytvarujeme malé fašírky a opečieme na oleji. Pred podávaním odsajeme tuk na servítke. Ozdobíme plátkami limetky alebo citróna.
Špagety so sušenými paradajkami
Kvalitné špagety, 100 g sušených paradajok v oleji, 30 g mletých mandlí, 2-3 strúčiky cesnaku, olivový olej, bazalka, 100 g parmezánu
Špagety uvaríme v osolenej vode al dente. Kým sa varia, v mixéri zmiešame sušené paradajky, asi polovicu parmezánu pokrájaného na kúsky a cesnak. Posledné pridáme mandle a ešte chvíľku mixujeme. Podľa potreby pridáme olivový olej, aby vznikla pasta. (Môžeme použiť aj pomarančovú alebo citrónovú šťavu, asi pol dcl). Hmotu dáme na špagety, posypeme lístkami bazalky potrhanými na kúsky a nastrúhaným parmezánom.