Dara Rolins, vlastným menom Darina Rolincová, sa narodila v Bratislave v roku 1972. Už ako desaťročná sa prvý raz umiestnila v ankete Zlatý slávik a o rok neskôr nahrala LP platňu Keby som bola princezná Arabela. V roku 1984 vystupovala s Karlom Gottom a ich duet Zvonky štěstí mal premiéru. S Gottom bodovala aj v nemeckých hitparádach a pod producentským vedením Ladislava Štaidla jej vyšla druhá, už česko-slovensky naspievaná platňa Darinka. Začala študovať hudobno-dramatický odbor na bratislavskom konzervatóriu, v 1988 sa však presťahovala do Prahy, kde pokračovala v štúdiu. V Prahe žije doteraz. Koncertuje doma aj v zahraničí, často vystupuje v USA. Vydala osem platní a okrem spevu a tanca moderuje, vedie módne rubriky v časopisoch. Vydala kuchársku knihu a občas robí aj fotomodelku.
Tráviť dlhší čas pri sporáku je Dara Rolins ochotná iba v prípade, že chce niekomu urobiť radosť. Ak by mala variť sama pre seba, je s vymýšľaním hotová za päť minút - najčastejšie si dá niečo studené. Keď však čaká hostí, je to motivácia a nevadí jej listovať v kuchárskych knihách, vymýšľať a experimentovať. "Podľa mňa, keď má človek fantáziu, varenie ho zákonite musí baviť. Ponúka toľko vôní, korenín, variantov, kam všade sa dá uletieť, kuchyňa to je jednoducho jeden veľký pestrofarebný a voňavý svet."
Hoci na to Dara Rolins nevyzerá, k jedlu má vraj veľmi dobrý vzťah. Určite preto, že vyrastala v rodine, kde sa vždy dobre varilo. Mama aj stará mama boli skvelé kuchárky. Rovnako ako domácu kuchyňu má však speváčka rada aj dobré reštaurácie. Súvisí to s tým, že sa veľmi skoro osamostatnila. Takmer ešte ako dievčatko odišla od rodičov bývať do Prahy. Hoci žila so staršou sestrou, kvôli koncertným šnúram bola na reštaurácie odkázaná veľmi často.
"Boli pre mňa inšpiráciou aj výzvou, že rovnaké pochúťky sa musím naučiť variť aj ja. Dodržala som to a teraz je u mňa doma vždy veľa exotických korenín, aby som mohla urobiť akýkoľvek recept. Veľmi rada totiž pripravujem jedlá, ktoré nie sú klasické. Neviem robiť halušky, načo, na tie je majster moja sestra. Ja radšej uvarím skvelé indické kura alebo talianske cestoviny s cuketou a parmskou šunkou, jednoducho čosi, čo vonia exotikou."
Dara prezradila hneď aj zlepšovák. Parmskú šunku, aby bola ozaj nadrobno, nekrája, ale v hrnčeku postrihá nožnicami.
Sibírske lahôdky
Nie je tajomstvom, že Dara Rolins prežíva lásku s českým hokejistom Jaroslavom Bednářom, ktorý hrá momentálne na Sibíri. Za svojím miláčikom často cestuje. Naučila sa už pripravovať nejaké pochúťky typické pre ruskú kuchyňu?
"To nie, ale veľmi radi tam chodíme do reštaurácií. Špeciálne ma nadchla gruzínska kuchyňa. Mala som možnosť ochutnať už strašne veľa rozličných kuchýň a vždy bolo mojím favoritom Taliansko, ale Gruzínci ho možno aj prekonávajú. Objavila som množstvo originálnych receptov, ani ich neviem pomenovať. Napríklad predkrmy, ktoré sú čosi medzi paštétou a pomletou trávou, podávané s rôznymi druhmi chlebovín. Je to opäť čosi medzi chlebom, knedľou a plackou a do toho zvláštne mäsové plnky plné chutí, aké som ešte nikdy v ústach nemala. Zázračne kombinujú sladké, slané, kyslé, k tomu čerstvé ovocie. Prvý raz som tam napríklad jedla jarabinu."
Hamburger de luxe
Dara strávila dlhší čas aj v USA a dobre pozná tamojšiu kuchyňu, ktorá je predovšetkým pestrá. V New Yorku totiž nájdete všetky kuchyne sveta. Pre ňu je však Amerika jediným miestom na svete, kde si dáva hamburger.
"Nikdy by som si ho však nedala v McDonalde, lebo to s hamburgerom nemá nič spoločného. Vyskúšajte ho však v klasickej americkej krčme, to je zážitok. Aj mňa fascinovalo, keď som v nejakom filme videla, ako dvojica prišla do luxusnej reštaurácie a objednali si hamburger. No potom som si ho raz objednala aj ja a pochopila, že naozaj to môže byť veľká dobrota."
Čím je originálny americký hamburger iný?
"V prvom rade ho pripravujú z toho najkvalitnejšieho mäsa. K tomu obrovská nadýchaná žemľa, milión prísad, zelenina, pripomína mi to grilovanie v lete na záhrade."
Recepty ako afrodiziakum
Dara Rolins patrí k celebritám, ktoré napísali aj vlastnú kuchársku knihu. A keďže je to žena, ktorá ma imidž sexi dračice, aj jej kuchyňa stavia na afrodiziakálnych receptoch. Vychádza z tvrdenia, že láska ide cez žalúdok, a tak spísala recepty, ktoré vzbudzujú chuť na erotiku a sú ideálne, ak si ich uvaria zaľúbenci.
"Moja kuchárka vznikla v čase, keď som bola spolumajiteľkou jedného klubu a reštaurácie. Od začiatku som sa tam motala v kuchyni. Boli tam fantastickí kuchári, ktorí mi veľmi trpezlivo odpovedali na všetky otázky - čo je to za rybu, aké korenie a koľko ho tam vsypať, ako dlho marinovať? Spravila som si v tom trochu jasno, občas nejaký recept zapísala a doma vyskúšala. Až za mnou prišiel jeden kamarát a vraví - kuchárky síce zväčša vydávajú staršie skúsené gazdiné, a ty si začiatočníčka, ale vidím, ako ťa varenie zaujíma, prečo nevyskúšaš kuchárku? Spíš ju z receptov, ktoré ti voňajú, sú exotické, k tomu dáme tvoje zaujímavé fotografie. Nápad sa mi zapáčil, knižku sme spravili a mám z nej veľkú radosť."
Dara sa však priznala, že ona sama z nej veľmi nevarí. Vraj preto, že nerada varieva rovnaké, odskúšané veci.
"Neviem vám ani žiaden z tých receptov povedať z hlavy. Ja niečo vyskúšam, no kým sa k jedlu opäť po čase vrátim, už to zabudnem. Okrem toho, aj kamaráti, ktorí poznajú moju kuchyňu, vravia, že aj keď som im náhodou uvarila dva razy rovnaké jedlo, nebolo to nikdy to isté. Všetko vždy chutí inak, lebo pri varení zapájam fantáziu."
FOTO - ČTK
Recepty Dary Rolins
Cestoviny s cuketou a parmskou šunkou
Cuketa, parmská šunka, olivový olej, soľ, cestoviny. Radšej než špagety odporúčam penne alebo tortiglioni, lebo sú duté a je skvelé, ak sa plnka sem-tam dostane aj dnu
Na olivovom oleji osmažíme cuketu nakrájanú čo najdrobnejšie. Kúsky by mali byť menšie než necht na malíčku. Aby jedlo aj pekne vyzeralo, necháme zopár celých, ale tenučkých cuketových krúžkov. Pridáme nastrihanú parmskú šunku a posolíme. Zmes zmiešame s cestovinami a podávame.
Indické kura
1 kura, plechovka kokosového mlieka, 400 g masla, 4 cibule, 8 strúčikov cesnaku, 2 balíčky mandlí, 3 lyžičky maku, 3 lyžičky roztlčenej rasce, 1 lyžička čili, 1 lyžička karí korenia, 1/2 lyžičky mletého zázvoru, šafran, citrónová šťava, soľ
Kura naporcujeme. Cesnak rozotrieme so soľou, zázvorom a karí korením a zmesou potrieme kúsky kurčaťa. Necháme niekoľko hodín odstáť v chladničke. Nakrájanú cibuľu opečieme na polovici masla do zlatista. Vložíme kura, podlejeme a mierne dusíme. Sparíme mandle, olúpeme ich, rozomelieme, pridáme kokosové mlieko, zomletý mak, čili papričku, rascu a všetko opečieme na druhej časti masla. Potom pridáme zmes spoločne so šafranom a citrónovou šťavou ku kurčaťu a osolíme. Dodusíme domäkka a podávame a ryžou.