Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Mokradí na Slovensku výrazne ubúda

GBELCE - Parížske močiare medzi Gbelcami a Novou Vieskou vysychajú. Predstavujú najväčšiu súvislú trstinovú plochu na Slovensku. Hniezdi v nich vyše sto druhov vodných vtákov, z ktorých niektoré nenájdeme u nás nikde inde. Kým pred dvesto rokmi mali ...

Parížske močiare predstavujú najväčšiu súvislú trstinovú plochu na Slovensku. FOTO SME - JANA BEŇOVÁ

GBELCE - Parížske močiare medzi Gbelcami a Novou Vieskou vysychajú. Predstavujú najväčšiu súvislú trstinovú plochu na Slovensku. Hniezdi v nich vyše sto druhov vodných vtákov, z ktorých niektoré nenájdeme u nás nikde inde. Kým pred dvesto rokmi mali 150 hektárov vodnej plochy, teraz sotva desať a zvyšná plocha je zarastená tŕstím. Patria k dvanástim mokradiam medzinárodného významu, ktoré sa Slovensko na svojom území zaviazalo ochraňovať. Prihlásilo sa k tomu podpisom Ramsarského dohovoru pred 15 rokmi presne 2. februára, ktorý je aj Svetovým dňom mokradí.

Na záchranu Parížskych močiarov, národnej prírodnej rezervácie, existujú dva projekty. "Prvý predpokladá ťažbu usadenín dna, ktorou sa močiar prehĺbi. Tento projekt je finančne náročný. Druhý projekt uvažuje o kosení trstiny pod vodou, čo je zasa fyzicky náročné. Vykosené stonky zhnijú a nová trstina nevyrastie," povedal Peter Muránsky zo Správy chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy, ktorá projekty spracovala.

Ak projekty prejdú verejnou diskusiou a schvaľovacími procesmi v štátnej správe, ministerstvo životného prostredia sa rozhodne, či na ne uvoľní peniaze. Druhým zdrojom finančných prostriedkov by mohli byť európske fondy.

V Nitrianskom kraji sú tri lokality mokradí medzinárodného významu. Okrem Parížskych močiarov sú to Poiplie a Dunajské luhy, kde sa dá ešte dostať s člnom. Aj tie majú problém s úbytkom vody, no Parížske močiare sú na tom najhoršie. Trstina rastie dva razy rýchlejšie ako pred sto rokmi. Rast podporuje voda z okolitej poľnohospodárskej krajiny obohatená o živiny z hnojív.

"Parížske močiare nevznikli prirodzeným zásahom. Vytvoril ich človek v rámci regulácie miestneho potoka Paríž. Keď sme raz do územia zasiahli, mali by sme v tom pokračovať a močiar udržiavať," povedala Zuzana Jenčová, vedúca odboru ochrany prírody a krajiny Krajského úradu životného prostredia v Nitre. Existujú aj iné názory, že ich treba nechať napospas prírode, aj za cenu, že jazierka vyschnú a nahradí ich lužný les. (bej)

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  2. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  3. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  4. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  5. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  7. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  8. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  9. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  10. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  1. Najviac škôd slovenskí šoféri hlásia v júni
  2. Proxenta získala ocenenie Developer roka
  3. HB Reavis postavil Bratislave novú autobusovú stanicu
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prečo by sa elektrárne mali zaujímať o ekologické riešenia?
  7. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  8. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  9. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  10. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  1. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali 17 117
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 8 649
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 033
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 266
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 561
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 979
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 637
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 401
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu 4 041
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska 3 866
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu