Pondelok, 8. marec, 2021 | Meniny má Alan, AlanaKrížovkyKrížovky

Príčiny chýb pri reze viniča

Chyby, ktoré sa robia pri reze viniča, majú príčiny v nevhodnej odrodovo zmiešanej skladbe vinohradu a v zle zvolenom spone. Spočívajú aj v neodbornom výchovnom reze krov, formovaní kmienkov, ramien, vedení viniča, v nevyhovujúcej opornej konštrukcii ...

Kordónové vedenie s rezom na čapíky, poloťažne a ťažne: Kmienok, ramená a rodivé drevo sú správne vybudované i vyviazané. FOTO - AUTOR

Chyby, ktoré sa robia pri reze viniča, majú príčiny v nevhodnej odrodovo zmiešanej skladbe vinohradu a v zle zvolenom spone. Spočívajú aj v neodbornom výchovnom reze krov, formovaní kmienkov, ramien, vedení viniča, v nevyhovujúcej opornej konštrukcii a agrotechnike. Ľahko sa prenášajú do rodiacich vinohradov.

Poznačené sú tradíciou, stereotypom a nespôsobilosťou pracovníka pre rez. Nesprávnym rezom sa na kroch hromadí staré drevo. Nasleduje vynútená zmena typu rezu, deformácia systému vedenia a chaotické usporiadanie nadzemnej časti kra. Tieto chyby z minulosti sa nedajú v jednom roku rezom odstrániť.

Pri reze urobí pracovník veľa chýb, ak nepozná morfológiu a funkciu nadzemných orgánov viniča, zásady a význam rezu. Pestovateľ je kritický na chyby urobené z nedbanlivosti, lebo sa dajú úplne odstrániť. Takouto chybou je napríklad to, ak sa odstráni rodivé drevo potrebné pre optimálne, odrodovo diferencované zaťaženie krov púčikmi alebo na formovanie nadzemnej časti krov. Pritom sa nechá nerodivý letorast vyrastajúci zo starého dreva.

Rez viniča musí byť ukončený do začiatku fenofázy prúdenia štiav. Ak sa robí v časovej tiesni, viac sa poškodzujú oporné konštrukcie, letorasty a púčiky potrebné pre budúcoročnú úrodu. Vykonáva sa síce rýchlo, ale s väčšími chybami. Množstvo nedostatkov vzniká aj pri zlej organizácii práce. Veľmi dôležité sú preto prípravy na rez, ktoré sa týkajú aj pomocných pracovníkov. Záhradkár s tým nemá problémy, väčšinou ide o rodinných príslušníkov alebo priateľov, ktorí majú v reze viniča praktické skúsenosti. Dobre poznajú odrodové zloženie vinice, vzrast krov viniča, vedia sa rýchlo rozhodnúť koľko ťažňov, poloťažňov a čapíkov nechajú, kde zostanú zásobné čapíky.

Odrodovo zmiešané vinohrady neumožňujú robiť diferencovaný rez. Niektoré kry sú púčikmi preťažené, pri iných sa nízkym zaťažením dostatočne nevyužíva biologický potenciál krov.

Všetky chyby urobené pri reze viniča sa nakoniec odrazia v efektívnosti tejto činnosti.

Prof. Ing. ALOJZ VEREŠ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  3. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  4. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  5. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  6. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  7. Nové číslo Historickej revue
  8. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  1. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  2. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  3. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  4. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  5. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  6. Nové číslo Historickej revue
  7. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  8. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  9. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  10. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 25 788
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 15 223
  3. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 13 087
  4. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 12 754
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 10 770
  6. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 8 840
  7. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele 8 374
  8. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 8 351
  9. Nové číslo Historickej revue 8 149
  10. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní? 6 707
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu