Plody čučoriedok dozrievajú postupne. FOTO - AUTOR |
Na Slovensku sa pestujú najčastejšie vysokokríkové a nízkokríkové čučoriedky. Využitie plodov je široké, vhodné sú na mrazenie i zaváranie. Podmienkou úspešného pestovania čučoriedok je rešpektovanie špecifických nárokov na stanovište a dodržiavanie zásad pestovateľských technológií.
Od roku 1905, keď začal doktor Coville šľachtiť čučoriedky z divokých porastov, sa získalo veľa odrôd a stále sa objavujú nové. V našich predajniach sú k dispozícii odrody Early Blue a Weymounth (skoré), Blueray, Bluecrop, Dixi, Darow (stredne skoré), Berkeley, Gold Traube, Jersey (poloneskoré) a Herbert (neskorá). Pre záhradkárov môžu byť zaujímavé aj odrody Coville, Pemberton, z novších Amblue, Bluette, Spartan, Duke, Lateblue a iné. Dôležité je pritom overiť si, že kupujeme rastliny množené vegetatívnym spôsobom (rezkovaním). Semenáče síce rastú bujne, avšak kvalita ich plodov je nízka. Pri pestovaní musíme rešpektovať aj to, že rastliny opelené cudzím peľom poskytujú vyššie úrody než samoopelené. Vysádzame preto dve až tri odrody. Správnou voľbou odrôd môžeme zber plodov predĺžiť až na 35 dní.
Pri pestovaní čučoriedok nie je rozhodujúce, či rastú v polotieni alebo na plnom slnku. Na plnom slnku však dozrievajú skôr a plody sú o niečo viac aromatické. Vyhovuje im zvýšená pôdna vlhkosť, na suchších stanovištiach ich zalievame najmä počas tvorby plodov. Najdôležitejším faktorom pri ich pestovaní je zvýšená pôdna kyslosť (pH 4 až 4,5) a to, že neznášajú vápnik a chlór. Pred výsadbou preto pôdny substrát nepripravujeme zo slatinovej rašeliny (obsahuje vápnik), ale z vrchoviskovej prípadne lesnej hrabanky. Pri vyšších nárokoch na vlhkosť musíme substrát dostatočne prevzdušniť. Dosiahneme to zvýšením obsahu organických látok v pôde, pričom súčasne upravíme aj kyslosť pôdy.
Vzhľadom na vyšší obsah organických látok v pôde je zvýšené nebezpečenstvo poškodenia mladých rastlín mrazom. Takéto pôdy totiž menia vplyvom mrazu svoj objem, pričom nezakorenené sadenice sa môžu obnažiť a vyschnúť. Z tohto hľadiska sú lepšie jarné výsadby, keď majú rastliny možnosť do zimy dobre zakoreniť. Čučoriedky majú plytký koreňový systém, preto pôdu obrábame len plytko. Nebezpečné je kyprenie v dobe pučania a kvitnutia. Vhodné je nastielanie kôrou.
RNDr. JÁN PAVLOVKIN