Kel obsahuje manitol a ionositol, ktoré pôsobia protiskleroticky, a celý rad aminokyselín, ktoré sú pre organizmus nenahraditeľné. Obsahuje tiež vitamín U, blahodarne pôsobiaci pri vredoch žalúdka a dvanástorníka či zápaloch hrubého čreva. Tento vitamín pomáha aj pri kožných chorobách. Zatiaľ čo v listoch kelu je značné množstvo dusíkatých látok, hlúby obsahujú až dvakrát viac vitamínu C ako listy. V ružičkovom keli sa nachádza aj veľa provitamínu A (karotén) a vitamínu E - až 15-krát viac ako v hlávkovej kapuste. Obsahuje aj značné množstvo organických zlúčenín síry vplývajúcich na pevnosť nechtov a vlasov. Kel kučeravý je zasa bohatý na vitamín K, ktorý je potrebný pre správnu zrážanlivosť krvi a tvorbu protrombínu.
Aj prítomnosť vlákniny v keli je významná. Zvyšuje peristaltiku čriev a pri redukčných diétach zabraňuje pocitu hladu. (kin)