Zemplínski farmári museli zaorať časť úrody kapusty a inej zeleniny. Zeleninárstvo sa ocitlo v ťažkej situácii, lebo výkupné ceny sa pod vplyvom lacných dovozov z Poľska dostali veľmi nízko, pri hlavných druhoch pod hranicu rentability. Rovnaká kríza je aj v Česku. FOTO - ČTK |
MORAVANY, IŇAČOVCE - Pestovatelia zeleniny na juhu Zemplína sú v najväčšej kríze za uplynulých štyridsať rokov. Zelenina je extrémne lacná a farmári nedokážu úrodu umiestniť na trhu ani za cenu, ktorá by kryla aspoň náklady pri jej pestovaní. Zeleninu preto často na jeseň ani z polí nepozberali, alebo ju zaorali do zeme.
Stav zemplínskeho zeleninárstva je výsledkom úspešnej konkurencie poľských farmárov, ktorí sú ochotní na Slovensku speňažiť svoju produkciu za akúkoľvek cenu. "Mal som s firmami zmluvne dohodnutý odber kapusty. Keď Poliaci začali dovážať kilogram za menej ako dve koruny, začali pochopiteľne odberatelia kupovať u nich," hovorí Jozef Kniežo, jeden z najväčších pestovateľov kapusty v Zemplíne. Nepozberal asi dvetisíc ton úrody, pretože ju nemal komu predať.
V Poľsku sa nahromadila obrovská nadprodukcia zeleniny, ktorá bola dopestovaná pre Ukrajinu a Rusko. Po vstupe do Európskej únie ju Poliaci začali vyvážať do iných členských krajín, pretože to bolo pre nich výhodnejšie.
Súkromne hospodáriaci roľník Ladislav Čekľovský upozorňuje, že Poliaci majú navyše vytvorené oveľa lepšie podmienky na podnikanie ako slovenskí pestovatelia. "Ich vývoz zeleniny je dotovaný úniou. Na rozdiel od nás nemusia platiť daň z pôdy. Taktiež za ich zamestnancov platí štát zdravotné a sociálne poistenie," vysvetľuje.
Čekľovský na jeseň zaoral do zeme tri hektáre cibule. Na poli zostala aj mrkva a cvikla, o ktorú nebol na trhu záujem. Tvrdí, že takto aspoň čiastočne znížil stratu, lebo nemusel investovať do zberu a balenia. Pre časť úrody, ktorú pozberal, sa mu podarilo nájsť odberateľa a teraz ju jeho zamestnanci triedia a balia. Podľa Čekľovského bude výnos z jej predaja stačiť len na ich mzdy.
Alarmujúca situácia roľníkov je aj dôsledkom cenovej vojny obchodných reťazcov, čo ovocie a zeleninu predávajú spotrebiteľom hlboko pod úrovňou výrobných cien. "Je nesprávne, že sa supermarketom dovolilo predávať za takéto dumpingové ceny. Nikto im potom nemôže konkurovať," myslí si Kniežo.
Niektorí súkromne hospodáriaci roľníci v Zemplíne sú ochotní pristúpiť aj na krízový scenár a zeleninu budú predávať aj za ceny, ktoré nepokrývajú ich výrobné vstupy. Napriek strate by sa aspoň zbavili tovaru v skladoch. "Pokúsim sa o to, inak mi na jar vzniknú ďalšie náklady na vývoz zeleniny na smetisko," uvažuje Čekľovský.
Zemplínski zeleninári už ohlásili, že na jar obmedzia jej pestovanie. Kniežo zníži celkovú výmeru, na ktorej pestuje kapustu, z 30 hektárov na necelú pätinu. Čekľovský odhaduje, že zeleninu bude mať už iba na troch hektároch, zatiaľ čo pred rokom to bolo až na štyridsiatich. Redukcia pestovateľskej výmery sa dotkne tiež zamestnancov, ktorí zrejme prídu o prácu.
ROMAN ROKYTKA