Ako prvý na Slovensku, už minulú stredu, začal s predajom vianočných rýb Slovenský rybársky zväz. Na trh dodal takmer 85 ton živých kaprov, z toho asi 80 ton pre veľkoodberateľov. Zvyšok predáva sám po celom Slovensku, napríklad v Žiline vo dvore sídla zväzu.
„Sú to všetko ryby z domácej produkcie, z južného Slovenska,“ hovorí Ján Kohút z rybárskeho zväzu, ktorý vlastné kapry vychvaľuje. Záujem o ne je veľký, ľudia pýtajú najviac dvojkilové. „Keď sú väčšie, už sú príliš mastné,“ hovorí Kohút. Rybári ponúkajú aj pstruha dúhového - kilo živého za 120 korún. Predávajú ho iba v obmedzenom množstve, lebo „všetci berú kapra“.
Kapromániu poznajú aj v Carrefoure, pre konkurenciu cena zo dňa na deň klesá. Včera stálo kilo živého kapra 78 korún. Zo živých rýb ponúkajú aj pstruha, šťuku či amura. Ako chuťovku si občas niekto kúpi žraločie mäso za 700 až 800 korún za kilo.
Rady sú vlastne všade, kde sa objavia nádoby s rybami. Stoja pred obchodmi, na trhu či len tak na pešej zóne. Ceny sú rôzne, od 77 do 105 korún za kilo. Ľudia kupujú aj mrazeného kapra, pstruha a filé. (aha)