Mária Filková je poslankyňou miestneho zastupiteľstva Bratislava-Staré Mesto. Vyštudovala na FFUK históriu, slovenčinu a literatúru. V 80. rokoch bola tajomníčkou bratislavskej organizácie ochrancov prírody a krajiny. V novembri 1989 spoluzakladala VPN a stala sa členkou jej prvého koordinačného výboru. V roku 1990 bola tajomníčkou Národného výboru mesta Bratislavy, kde pripravovala prvé slobodné voľby. V roku 1991 založila Nadáciu City University Bratislava, v ktorej pôsobila do roku 1993 ako predsedníčka. Neskôr sa podieľala na založení Nadácie Horský park. Dnes je členkou jej správnej rady.
Komunálna poslankyňa Mária Filková sa síce netvári, že varenie je jej najväčším potešením, no čo uvarí, to je podľa slov jej manžela Kamila Procházku "prosto báječné". Pretože v horárni bratislavského Horského parku, ktorú manželia prevádzkujú, pracujú ako brigádnici aj vysokoškoláci z blízkych internátov, vstáva Mária Filková denne už o pol piatej ráno. Aby stihla všetkým navariť.
Dokáže uvariť pre celú rotu, má v tom dlhoročný cvik. Ešte v časoch pred revolúciou sa totiž v Horskom parku konali pravidelné ochranárske brigády. Veľa sa na nich urobilo a potom v neďalekej procházkovskej záhrade debatovalo a politizovalo. Neraz tam prišlo aj sto ľudí. A tak Mária Filková varila guláš, segedínsky guláš či bryndzové halušky vo veľkom.
Táto skúsenosť sa jej zišla aj nedávno na svadbe syna Richarda. Pre päťdesiat hostí navarila pštrosiu polievku. Pripravuje sa zo pštrosieho krku a dá vraj poriadne zabrať, kým sa mäso oberie z mohutných stavcov. V žiadnej kuchyni by to nerobili, preto sa na to podujala sama.
Tekvicová omáčka v Máriinom podaní
Sama seba nehodnotí ako excelentnú kuchárku. Jej mama vraj bola vynikajúcou gazdinou starej školy a varenie považovala za svoje poslanie. "Varila klasicky a úžasne chutne. Na jej kurací perkelt s haluškami sa nedá zabudnúť. Okrem toho nás naučila v kuchyni dodržiavať stopercentnú hygienu."
Manžel Kamil Procházka však tvrdí, že Mária varí tak dobre, že ho naučila pochutnať si aj na tom, čo kedysi neznášal - na tekvicovej omáčke. A ako ju Mária pripravuje? Na olivovom oleji podusí cibuľku, papriku, kôpor a paradajky bez šupky a až nakoniec podusí veľmi krátko nahrubo nastrúhanú tekvicu. Na záver zahustí omáčku kyslou i sladkou smotanou.
Zdravie ide cez žalúdok
Obaja manželia sa usilujú žiť zdravým spôsobom života. Ani jeden z nich nemá preto problém s vysokým tlakom či cholesterolom. Každoročne na jar, keď sa oteplí, držia svoj "ramadán". Dva týždne pijú iba minerálku a očisťujú si tak jogínskym spôsobom svoj organizmus.
Pred dvoma rokmi objavili vďaka synovi pštrosie mäso. Richard sa totiž na jednej zo svojich ciest v Afrike "zamiloval" do pštrosov a rozhodol sa chovať ich. Pštrosie mäso obsahuje v porovnaní s hovädzinou či bravčovinou oveľa menej tuku a cholesterolu, je však rovnako bohaté na bielkoviny. Chuťovo ho možno prirovnať k niečomu medzi hydinou a divinou. Horná časť stehna pripomína zase teľacinu, prípadne sviečkovicu. Dolné časti stehien sa môžu použiť na prípravu guláša či fašírok.
Pri príprave pštrosieho mäsa postupuje Mária Filková rovnako ako pri príprave hydiny či hovädziny. Zväčša ho dusí alebo pečie s väčším množstvom cibule, zeleniny a pridáva aj červené víno. Takto upravené jedlo chutí celej rodine aj priateľom, ktorí chodievajú k Procházkovcom pravidelne. Nielen sa pozhovárať, ale aj si pochutnať na skvelej kuchyni domácej panej.
FOTO - PETER LEGINSKÝ