Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme a keď sú celkom studené, pomelieme ich na mäsovom mlynčeku, aby v ceste neboli hrudky. Pridáme trochu soli a toľko hladkej múky, aby vzniklo vláčne cesto. Spravíme z neho valec, rozkrájame na menšie kúsky a z každého ručne vyvaľkáme lokšu. Na trhané lokše musia byť hrubšie ako tenké lokše, podávané k husacine. Lokše pečieme nasucho, priamo na kovovej platni sporáka.
Hotové lokše nakrájame na kocky (kedysi sa trhali, odtiaľ názov) a obaríme vriacou vodou.
Dáme zovrieť kyslú smotanu s husacou masťou a výpekom. Na téglik smotany asi 1 deci masti aj s rôsolom. Do misy dáme tvaroh, obarené lokše a zalejeme smotanou s masťou. Dobre premiešame a vrch posypeme husacími oškvarkami.