Novoročné predsavzatie

Aké ste si dali novoročné predsavzatie? Rovnako ako Európania, aj my, Japonci, sa zaprisahávame, že od nového roku prestaneme fajčiť, začneme viac cvičiť alebo schudneme. Niektorí sa rozhodnú namiesto rozhadzovania peňazí šetriť, iní si mienia nájsť ...

Aké ste si dali novoročné predsavzatie? Rovnako ako Európania, aj my, Japonci, sa zaprisahávame, že od nového roku prestaneme fajčiť, začneme viac cvičiť alebo schudneme. Niektorí sa rozhodnú namiesto rozhadzovania peňazí šetriť, iní si mienia nájsť partnera, ktorý vnesie do ich života svetlo. Mnohí sa rozhodnú skoncovať so zlozvykmi. Ja som ešte svoje novoročné predsavzatie plniť nezačal, ale dúfam, že sa mi do roku 2006 podarí prestať jesť mäso. Vedú ma k tomu dva dôvody - telesný stav a obavy z deštrukcie životného prostredia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Bol som veľmi prekvapený, aké množstvo mäsa jedia Slováci (a pravdepodobne aj ostatní Európania). Vždy sa čudujem, zvlášť keď vidím jesť obrovské porcie mäsa starších ľudí. Ale neudivuje ma ani tak fakt, že nedbajú o svoje zdravie, ako to, že sa im žiada jesť mäso. Z Japonska mám totiž poznatok, že čím je človek starší, tým sa jeho chuť na mäso znižuje. Je to prirodzený vývoj. Tiež som zostarol a aj mne sa stráca chuť na mäso. Nemám napríklad rád, keď mi niekto ponúkne chlebíček a obloží ho kusiskom šunky. Stačí mi polovica z jedného plátku. Niežeby som nemal rád chuť mäsa, ale na Slovensku dostanem na tanieri veľa mäsa a menej ryže (prílohy), takže nemám inú možnosť. Zjem veľa mäsa. A potom ma to v žalúdku ťaží a nemôžem dobre spať.

Na slovenskom vidieku som videl, ako zarezali sliepku, a o hodinu už z nej servírovali paprikáš. Ponúkli mi aj jaternice, veľmi chutné. Odkiaľ? Od susedov, ktorí včera zabíjali prasa... Dospel som k názoru, že ak nemôžem vidieť zabíjanie zvieraťa, potom by som nemal jesť ani mäso. Ja však bez problémov nakupujem mäso v mäsiarstve a jem ho. To je protirečenie! Do roku 2006 prestanem teda jesť mäso! Proteíny môžem získať zo sóje, ako to robia starší ľudia v Japonsku.

SkryťVypnúť reklamu

Ktosi povedal, že na "výrobu" kilogramu hovädzieho mäsa spotrebuje farmár osem kilogramov obilia. Takže ak sa na to pozrieme z hľadiska nedostatku potravín v niektorých krajinách, môžeme povedať, že keby všetci ľudia na Zemi obmedzili jedenie mäsa, bolo by dosť obilia aj pre hladujúcich.

Japonsko bolo dvesto rokov uzavretou krajinou, ale s príchodom Európanov sa začalo v roku 1854 otvárať svetu. S tým prišlo do Japonska mnoho kultúrnych noviniek - jedenie mäsa je jednou z nich. V tom čase to bola výsada bohatých, no ešte aj v šesťdesiatych rokoch bolo mäso veľmi drahou potravinou. Pamätám si, ako som sa vo svojich siedmich rokoch raz pýtal mamy, čo budeme mať na večeru. Odpovedala: hovädzie mäso. Ešte dnes si spomínam na moje nadšenie, veď hovädzie mäso bolo veľmi nóbl, mali sme ho iba zriedka. Vtedy som sníval, že keď raz budem dospelý, budem jesť hovädzinu každý deň. A teraz som už dospelý, starnem a chcem s mäsom skoncovať. Mimochodom, hoci je dnes mäso v Japonsku veľmi lacné, Japonci ho jedia stále oveľa menej než Európania.

SkryťVypnúť reklamu

Zdôveril som sa s týmito úvahami kamarátke a tá sa ma spýtala: Chceš byť vegetarián? Neuvažujem o tom, ja jednoducho nechcem jesť mäso. Keď sa mi to podarí, dám vám vedieť.

Autor: MASAHIKO

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 577
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 295
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 709
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 097
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 314
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 924
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 855
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 404
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu