Aké ste si dali novoročné predsavzatie? Rovnako ako Európania, aj my, Japonci, sa zaprisahávame, že od nového roku prestaneme fajčiť, začneme viac cvičiť alebo schudneme. Niektorí sa rozhodnú namiesto rozhadzovania peňazí šetriť, iní si mienia nájsť partnera, ktorý vnesie do ich života svetlo. Mnohí sa rozhodnú skoncovať so zlozvykmi. Ja som ešte svoje novoročné predsavzatie plniť nezačal, ale dúfam, že sa mi do roku 2006 podarí prestať jesť mäso. Vedú ma k tomu dva dôvody - telesný stav a obavy z deštrukcie životného prostredia.
Bol som veľmi prekvapený, aké množstvo mäsa jedia Slováci (a pravdepodobne aj ostatní Európania). Vždy sa čudujem, zvlášť keď vidím jesť obrovské porcie mäsa starších ľudí. Ale neudivuje ma ani tak fakt, že nedbajú o svoje zdravie, ako to, že sa im žiada jesť mäso. Z Japonska mám totiž poznatok, že čím je človek starší, tým sa jeho chuť na mäso znižuje. Je to prirodzený vývoj. Tiež som zostarol a aj mne sa stráca chuť na mäso. Nemám napríklad rád, keď mi niekto ponúkne chlebíček a obloží ho kusiskom šunky. Stačí mi polovica z jedného plátku. Niežeby som nemal rád chuť mäsa, ale na Slovensku dostanem na tanieri veľa mäsa a menej ryže (prílohy), takže nemám inú možnosť. Zjem veľa mäsa. A potom ma to v žalúdku ťaží a nemôžem dobre spať.
Na slovenskom vidieku som videl, ako zarezali sliepku, a o hodinu už z nej servírovali paprikáš. Ponúkli mi aj jaternice, veľmi chutné. Odkiaľ? Od susedov, ktorí včera zabíjali prasa... Dospel som k názoru, že ak nemôžem vidieť zabíjanie zvieraťa, potom by som nemal jesť ani mäso. Ja však bez problémov nakupujem mäso v mäsiarstve a jem ho. To je protirečenie! Do roku 2006 prestanem teda jesť mäso! Proteíny môžem získať zo sóje, ako to robia starší ľudia v Japonsku.
Ktosi povedal, že na "výrobu" kilogramu hovädzieho mäsa spotrebuje farmár osem kilogramov obilia. Takže ak sa na to pozrieme z hľadiska nedostatku potravín v niektorých krajinách, môžeme povedať, že keby všetci ľudia na Zemi obmedzili jedenie mäsa, bolo by dosť obilia aj pre hladujúcich.
Japonsko bolo dvesto rokov uzavretou krajinou, ale s príchodom Európanov sa začalo v roku 1854 otvárať svetu. S tým prišlo do Japonska mnoho kultúrnych noviniek - jedenie mäsa je jednou z nich. V tom čase to bola výsada bohatých, no ešte aj v šesťdesiatych rokoch bolo mäso veľmi drahou potravinou. Pamätám si, ako som sa vo svojich siedmich rokoch raz pýtal mamy, čo budeme mať na večeru. Odpovedala: hovädzie mäso. Ešte dnes si spomínam na moje nadšenie, veď hovädzie mäso bolo veľmi nóbl, mali sme ho iba zriedka. Vtedy som sníval, že keď raz budem dospelý, budem jesť hovädzinu každý deň. A teraz som už dospelý, starnem a chcem s mäsom skoncovať. Mimochodom, hoci je dnes mäso v Japonsku veľmi lacné, Japonci ho jedia stále oveľa menej než Európania.
Zdôveril som sa s týmito úvahami kamarátke a tá sa ma spýtala: Chceš byť vegetarián? Neuvažujem o tom, ja jednoducho nechcem jesť mäso. Keď sa mi to podarí, dám vám vedieť.
Autor: MASAHIKO