Zeler sa považuje za jedno z najúčinnejších afrodiziák. Do nápojov lásky sa dáva zelerová šťava a samotné buľvy a listy sa používajú ako prísady do jedál. V ich príprave oddávna vynikajú Francúzi. Zeler však oceňovali už v kuchyniach starého Egypta, Grécka a Ríma. Rimania ním radi plnili vtáčatá podávané na nekonečných hostinách. Pre nás je to jedna z najlepších zložiek odtučňovacích jedál. Zeler je totiž nízkokalorický a veľmi hodnotný.
Sto gramov zelerového koreňa obsahuje okolo 45 kilokalórií, trocha vitamínu A a C, veľa potaše, vápnika a sodíka, o niečo menej fosforu a magnézia. U nás poznáme predovšetkým buľvový zeler. Menej populárny je tzv. vňaťový zeler, rozšírený v iných krajinách. Je to škoda, lebo vňať tejto odrody je bohatá na vitamíny i minerálne soli. Predpokladá sa, že obsahuje substancie pôsobiace podobne ako inzulín, teda môže byť výbornou zložkou šalátov pre diabetikov.
Zeler od dávnych čias lieči veľa neduhov. Hippokrates tvrdil, že čaj zo zelerových semien upokojuje nervový systém a pôsobí relaxujúco. Časté a pravidelné jedenie šalátov z buliev i vňate zmierňuje reumatické bolesti. Zeler navyše zabraňuje tvorbe obličkových kameňov. (všk)