Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Pozor na plesnivé orechy

Orechy a oriešky patria v tomto období k častejšie kupovaným druhom potravín. Vzhľadom na pomerne vysoký obsah tukov, a tým aj možné žltnutie je vhodné skladovať ich v chladničke. Pri teplotách pod 16 stupňov sa totiž v plodoch nevytvárajú nebezpečné ...

Orechy a oriešky patria v tomto období k častejšie kupovaným druhom potravín. Vzhľadom na pomerne vysoký obsah tukov, a tým aj možné žltnutie je vhodné skladovať ich v chladničke. Pri teplotách pod 16 stupňov sa totiž v plodoch nevytvárajú nebezpečné aflatoxíny, ktoré môžu mať v ľudskom tele rakovinotvorný účinok.

Plesnivé orechy treba vyhodiť. Niektorí spotrebitelia vylúskané jadrá orechov zavaria, lepšie je však častejšie nakupovať malé množstvo čerstvých plodov. "Stuchnutá aróma pri nákupe orechov je dôvodom k reklamácii," upozorňuje hovorkyňa Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie ČR Daniela Kolejková.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri obľúbených jedlých gaštanoch treba dávať pozor aj na rozličných škodcov, naklíčenie, prípadne nadmernú povrchovú vlhkosť plodov. Pri kúpe orieškov, napríklad známych arašidov či pistácií, sa oplatí skontrolovať dátum balenia alebo minimálnej trvanlivosti. Varovať pred nákupom by mali viditeľné stopy plesní; poškodené plody nemožno použiť ani na spracovanie do pečiva. "Produkty plesní totiž často vydržia teplotu okolo sto stupňov," hovorí D. Kolejková.

Pri dovoze arašidov a pistácií kontroluje inšpekcia podľa predpisov Európskej únie obsah aflatoxínov, produktov plesne Aspergillus flavus. Z jednej šarže sa odoberá asi 30 kilogramov, a to až zo stovky miest. Do ďalšieho obehu ich inšpekcia uvoľní až po negatívnom laboratórnom rozbore.

Skryť Vypnúť reklamu

Orechy sú zvláštnou skupinou ovocia. Obsahujú zárodok ďalšej rastliny, a sú preto vynikajúcou zásobárňou energie, rastových látok i minerálov. Z nutričného hľadiska ich potravinári hodnotia ako komplexnú požívatinu, ktorá môže do značnej miery zmierniť dôsledky jednostranného stravovania.

(čtk)

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  4. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  5. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  7. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  2. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  3. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  4. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  5. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 064
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 257
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 5 893
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 923
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 920
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 143
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 3 450
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 440
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 316
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 687
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu