Utorok, 19. február, 2019 | Meniny má Vlasta
RADÍ PRÁVNIK MGR. MILOŠ KVASŇOVSKÝ

Zverejnenie osobných údajov

Listom som požiadala primátora nášho mesta, aby zverejnil v obecných novinách všetky odpredaje obecného majetku za posledné volebné obdobie. Pán primátor mi písomne oznámil, že sa to zverejňuje len vo vývesných skrinkách.

Potom všetky moje osobné údaje so stanoviskom mestského zastupiteľstva zverejnil vo vývesnej skrinke, ale navyše aj v obecných novinách. Nesúhlasila som s tým, že moje osobné údaje aj s mojím menom boli zverejnené v novinách. Redaktorka novín mi tvrdila, že zverejnením mojich údajov v obecných novinách (aj názvu ulice, čísla domu, miesta určenia), neporušila zákon o ochrane osobných údajov, lebo len opísala všetky údaje zo zápisnice mestského zastupiteľstva. Chcela by som vedieť, či bol v tomto prípade porušený zákon o ochrane osobných údajov. Ak áno, či sa môžem domáhať svojich práv.

Čitateľka

Pokiaľ ide o zverejňovanie požadovaných informácií, tie sa naozaj uverejňujú na úradnej tabuli mestského úradu, aby bola zabezpečená možnosť prístupu k týmto informáciám pre verejnosť.

Pokiaľ ide o poskytnutie osobných údajov, teda mena, priezviska a adresy, a ich ďalšie zverejňovanie a poskytovanie iným osobám, zastávam názor, že k zverejneniu alebo poskytnutiu týchto údajov inej osobe by nemalo dôjsť bez súhlasu dotknutej osoby, v tomto prípade čitateľky.

Podľa zákona č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov sa osobnými údajmi rozumejú údaje týkajúce sa určitej osoby, pričom túto osobu možno priamo alebo nepriamo na základe týchto znakov určiť. Pre prípad spracovania, zverejňovania alebo poskytovania osobných údajov však zákon ukladá podmienku uskutočňovania týchto činností výlučne na základe písomného súhlasu dotknutej osoby.

Z vyššie uvedeného dôvodu, aj keď príslušný orgán mesta prijal žiadosť čitateľky o nápravu a zaoberal sa ňou na svojom zasadnutí, nemal jej osobné údaje zverejniť na úradnej tabuli, ani ich poskytnúť inej osobe, teda obecným novinám. Pri zverejňovaní a poskytovaní informácie o výsledku zasadnutia mestského zastupiteľstva sa mal obmedziť len na vecnú stránku a osobné údaje čitateľky vynechať, pretože nemal jej súhlas na ich zverejnenie alebo poskytnutie.

Z tohto hľadiska sa príslušný orgán mesta dopustil porušenia ustanovení zákona o ochrane osobných údajov, pretože zverejnil a poskytol inej osobe osobné údaje čitateľky bez jej písomného súhlasu. Domnievam sa však, že ani noviny, ktoré zverejňujú výsledky zasadnutí mestského zastupiteľstva, nemali osobné údaje čitateľky uverejniť, a to bez ohľadu na skutočnosť, že boli uvedené v zápisnici mestského zastupiteľstva.

V prípade porušenia ochrany osobných údajov má dotknutá osoba podľa zákona o ochrane osobných údajov možnosť podať písomnú sťažnosť týkajúcu sa porušenia ochrany osobných údajov. Sťažnosť sa podáva na Úrade na ochranu osobných údajov, ktorý ju prešetrí a vybaví v lehote 60 dní. Lehotu môže predseda úradu v odôvodnených prípadoch predĺžiť najviac o šesť mesiacov. O predĺžení lehoty na vybavenie sťažnosti, ako aj o výsledku jej prešetrenia bude sťažovateľ vyrozumený úradom.

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Lídri farmárov? Jeden je spájaný so zločinom. A druhý?
  4. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  5. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  6. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  7. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  8. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  9. Noerr advised on WebSupport deal
  10. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 865
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 102
  3. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 11 911
  4. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 6 995
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 432
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 944
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 916
  8. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 4 891
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 019
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 655

Neprehliadnite tiež

Naživo: Diskutujú Šefčovič, Mistrík, Čaputová aj Harabin

Diskusia prezidentských kandidátov vo vlaku.

Príbehy slávnych fotografií

Japonci sa vzdali, schmatol ju a pobozkal. Zomrel bozkávajúci námorník

Bozk symbolizuje koniec vojny.

Fotografia, na ktorej neznámy námorník bozkáva sestričku, sa stal symbolom.
Dobré ráno

Dobré ráno: Smer ukázal Pellegrinimu, kto je šéf

Ako sa cez víkend zmenila situácia.

Podcast Dobré Ráno - denný spravodajský podcast denníka SME.