Piatok, 26. február, 2021 | Meniny má ViktorKrížovkyKrížovky
RADÍ PRÁVNIK MGR. MILOŠ KVASŇOVSKÝ

Zverejnenie osobných údajov

Listom som požiadala primátora nášho mesta, aby zverejnil v obecných novinách všetky odpredaje obecného majetku za posledné volebné obdobie. Pán primátor mi písomne oznámil, že sa to zverejňuje len vo vývesných skrinkách.

Potom všetky moje osobné údaje so stanoviskom mestského zastupiteľstva zverejnil vo vývesnej skrinke, ale navyše aj v obecných novinách. Nesúhlasila som s tým, že moje osobné údaje aj s mojím menom boli zverejnené v novinách. Redaktorka novín mi tvrdila, že zverejnením mojich údajov v obecných novinách (aj názvu ulice, čísla domu, miesta určenia), neporušila zákon o ochrane osobných údajov, lebo len opísala všetky údaje zo zápisnice mestského zastupiteľstva. Chcela by som vedieť, či bol v tomto prípade porušený zákon o ochrane osobných údajov. Ak áno, či sa môžem domáhať svojich práv.

Skryť Vypnúť reklamu

Čitateľka

Pokiaľ ide o zverejňovanie požadovaných informácií, tie sa naozaj uverejňujú na úradnej tabuli mestského úradu, aby bola zabezpečená možnosť prístupu k týmto informáciám pre verejnosť.

Pokiaľ ide o poskytnutie osobných údajov, teda mena, priezviska a adresy, a ich ďalšie zverejňovanie a poskytovanie iným osobám, zastávam názor, že k zverejneniu alebo poskytnutiu týchto údajov inej osobe by nemalo dôjsť bez súhlasu dotknutej osoby, v tomto prípade čitateľky.

Podľa zákona č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov sa osobnými údajmi rozumejú údaje týkajúce sa určitej osoby, pričom túto osobu možno priamo alebo nepriamo na základe týchto znakov určiť. Pre prípad spracovania, zverejňovania alebo poskytovania osobných údajov však zákon ukladá podmienku uskutočňovania týchto činností výlučne na základe písomného súhlasu dotknutej osoby.

Skryť Vypnúť reklamu

Z vyššie uvedeného dôvodu, aj keď príslušný orgán mesta prijal žiadosť čitateľky o nápravu a zaoberal sa ňou na svojom zasadnutí, nemal jej osobné údaje zverejniť na úradnej tabuli, ani ich poskytnúť inej osobe, teda obecným novinám. Pri zverejňovaní a poskytovaní informácie o výsledku zasadnutia mestského zastupiteľstva sa mal obmedziť len na vecnú stránku a osobné údaje čitateľky vynechať, pretože nemal jej súhlas na ich zverejnenie alebo poskytnutie.

Z tohto hľadiska sa príslušný orgán mesta dopustil porušenia ustanovení zákona o ochrane osobných údajov, pretože zverejnil a poskytol inej osobe osobné údaje čitateľky bez jej písomného súhlasu. Domnievam sa však, že ani noviny, ktoré zverejňujú výsledky zasadnutí mestského zastupiteľstva, nemali osobné údaje čitateľky uverejniť, a to bez ohľadu na skutočnosť, že boli uvedené v zápisnici mestského zastupiteľstva.

Skryť Vypnúť reklamu

V prípade porušenia ochrany osobných údajov má dotknutá osoba podľa zákona o ochrane osobných údajov možnosť podať písomnú sťažnosť týkajúcu sa porušenia ochrany osobných údajov. Sťažnosť sa podáva na Úrade na ochranu osobných údajov, ktorý ju prešetrí a vybaví v lehote 60 dní. Lehotu môže predseda úradu v odôvodnených prípadoch predĺžiť najviac o šesť mesiacov. O predĺžení lehoty na vybavenie sťažnosti, ako aj o výsledku jej prešetrenia bude sťažovateľ vyrozumený úradom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  2. Mesto mladých čaká na teba: buď vysokoškolákom v Nitre!
  3. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  4. Začni svoju budúcnosť v Prahe! Staň sa špičkovým ekonómom!
  5. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tradíciou!
  6. Fakulta orientovaná na pútavú výučbu prepojenú s praxou!
  7. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  9. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  10. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  3. Dáma s pávím pierkom
  4. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  6. Získaj náskok pred štartom
  7. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  8. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  9. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  10. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 18 939
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 12 290
  3. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 9 044
  4. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 7 005
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 831
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 607
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 216
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 848
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 202
  10. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti 4 918
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu