Pondelok, 6. december, 2021 | Meniny má MikulášKrížovkyKrížovky

Zverejnenie osobných údajov

Listom som požiadala primátora nášho mesta, aby zverejnil v obecných novinách všetky odpredaje obecného majetku za posledné volebné obdobie. Pán primátor mi písomne oznámil, že sa to zverejňuje len vo vývesných skrinkách.

Potom všetky moje osobné údaje so stanoviskom mestského zastupiteľstva zverejnil vo vývesnej skrinke, ale navyše aj v obecných novinách. Nesúhlasila som s tým, že moje osobné údaje aj s mojím menom boli zverejnené v novinách. Redaktorka novín mi tvrdila, že zverejnením mojich údajov v obecných novinách (aj názvu ulice, čísla domu, miesta určenia), neporušila zákon o ochrane osobných údajov, lebo len opísala všetky údaje zo zápisnice mestského zastupiteľstva. Chcela by som vedieť, či bol v tomto prípade porušený zákon o ochrane osobných údajov. Ak áno, či sa môžem domáhať svojich práv.

Skryť Vypnúť reklamu

Čitateľka

Pokiaľ ide o zverejňovanie požadovaných informácií, tie sa naozaj uverejňujú na úradnej tabuli mestského úradu, aby bola zabezpečená možnosť prístupu k týmto informáciám pre verejnosť.

Pokiaľ ide o poskytnutie osobných údajov, teda mena, priezviska a adresy, a ich ďalšie zverejňovanie a poskytovanie iným osobám, zastávam názor, že k zverejneniu alebo poskytnutiu týchto údajov inej osobe by nemalo dôjsť bez súhlasu dotknutej osoby, v tomto prípade čitateľky.

Podľa zákona č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov sa osobnými údajmi rozumejú údaje týkajúce sa určitej osoby, pričom túto osobu možno priamo alebo nepriamo na základe týchto znakov určiť. Pre prípad spracovania, zverejňovania alebo poskytovania osobných údajov však zákon ukladá podmienku uskutočňovania týchto činností výlučne na základe písomného súhlasu dotknutej osoby.

Skryť Vypnúť reklamu

Z vyššie uvedeného dôvodu, aj keď príslušný orgán mesta prijal žiadosť čitateľky o nápravu a zaoberal sa ňou na svojom zasadnutí, nemal jej osobné údaje zverejniť na úradnej tabuli, ani ich poskytnúť inej osobe, teda obecným novinám. Pri zverejňovaní a poskytovaní informácie o výsledku zasadnutia mestského zastupiteľstva sa mal obmedziť len na vecnú stránku a osobné údaje čitateľky vynechať, pretože nemal jej súhlas na ich zverejnenie alebo poskytnutie.

Z tohto hľadiska sa príslušný orgán mesta dopustil porušenia ustanovení zákona o ochrane osobných údajov, pretože zverejnil a poskytol inej osobe osobné údaje čitateľky bez jej písomného súhlasu. Domnievam sa však, že ani noviny, ktoré zverejňujú výsledky zasadnutí mestského zastupiteľstva, nemali osobné údaje čitateľky uverejniť, a to bez ohľadu na skutočnosť, že boli uvedené v zápisnici mestského zastupiteľstva.

Skryť Vypnúť reklamu

V prípade porušenia ochrany osobných údajov má dotknutá osoba podľa zákona o ochrane osobných údajov možnosť podať písomnú sťažnosť týkajúcu sa porušenia ochrany osobných údajov. Sťažnosť sa podáva na Úrade na ochranu osobných údajov, ktorý ju prešetrí a vybaví v lehote 60 dní. Lehotu môže predseda úradu v odôvodnených prípadoch predĺžiť najviac o šesť mesiacov. O predĺžení lehoty na vybavenie sťažnosti, ako aj o výsledku jej prešetrenia bude sťažovateľ vyrozumený úradom.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  2. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  3. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  4. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  6. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  9. Najdôveryhodnejší na Slovensku! Päťnásobný úspech pre Tesco
  10. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Nadácia Orange podporí digitálne zručnosti učiteľov a žiakov
  3. Changes to the System of Remedies, Procurement Law Amendment
  4. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  5. Compliance – who should be responsible?
  6. Employee's age as a new ground for notice of termination
  7. Ako podnikať na internete. V Košiciach sa to naučíte zadarmo
  8. Buďte o krok napred voči konkurencií so štúdiom MBA
  9. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  10. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 19 181
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 10 779
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 903
  4. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 904
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 299
  6. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 3 893
  7. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 372
  8. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 159
  9. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 3 040
  10. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 3 038
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Otvorené obchody po uvoľnení opatrení v čase pandémie koronavírusu.

Očkovaní a vyzdravení by mohli nakupovať darčeky.


a 1 ďalší 3 h
Štát, resp. štátne organizácie sa zbavujú množstva nehnuteľností či ďalšieho majetku.

Môžete kúpiť košickú nemocnicu, vranovskú vežu i herliansku poštu.


5. dec
Jakub Filo.

Minister neráta, s kým sedí vo vláde.


4 h
Skryť Zatvoriť reklamu