Štvrtok, 25. apríl, 2019 | Meniny má Marek
RADÍ PRÁVNIK MGR. MILOŠ KVASŇOVSKÝ

Zverejnenie osobných údajov

Listom som požiadala primátora nášho mesta, aby zverejnil v obecných novinách všetky odpredaje obecného majetku za posledné volebné obdobie. Pán primátor mi písomne oznámil, že sa to zverejňuje len vo vývesných skrinkách.

Potom všetky moje osobné údaje so stanoviskom mestského zastupiteľstva zverejnil vo vývesnej skrinke, ale navyše aj v obecných novinách. Nesúhlasila som s tým, že moje osobné údaje aj s mojím menom boli zverejnené v novinách. Redaktorka novín mi tvrdila, že zverejnením mojich údajov v obecných novinách (aj názvu ulice, čísla domu, miesta určenia), neporušila zákon o ochrane osobných údajov, lebo len opísala všetky údaje zo zápisnice mestského zastupiteľstva. Chcela by som vedieť, či bol v tomto prípade porušený zákon o ochrane osobných údajov. Ak áno, či sa môžem domáhať svojich práv.

Čitateľka

Pokiaľ ide o zverejňovanie požadovaných informácií, tie sa naozaj uverejňujú na úradnej tabuli mestského úradu, aby bola zabezpečená možnosť prístupu k týmto informáciám pre verejnosť.

Pokiaľ ide o poskytnutie osobných údajov, teda mena, priezviska a adresy, a ich ďalšie zverejňovanie a poskytovanie iným osobám, zastávam názor, že k zverejneniu alebo poskytnutiu týchto údajov inej osobe by nemalo dôjsť bez súhlasu dotknutej osoby, v tomto prípade čitateľky.

Podľa zákona č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov sa osobnými údajmi rozumejú údaje týkajúce sa určitej osoby, pričom túto osobu možno priamo alebo nepriamo na základe týchto znakov určiť. Pre prípad spracovania, zverejňovania alebo poskytovania osobných údajov však zákon ukladá podmienku uskutočňovania týchto činností výlučne na základe písomného súhlasu dotknutej osoby.

Z vyššie uvedeného dôvodu, aj keď príslušný orgán mesta prijal žiadosť čitateľky o nápravu a zaoberal sa ňou na svojom zasadnutí, nemal jej osobné údaje zverejniť na úradnej tabuli, ani ich poskytnúť inej osobe, teda obecným novinám. Pri zverejňovaní a poskytovaní informácie o výsledku zasadnutia mestského zastupiteľstva sa mal obmedziť len na vecnú stránku a osobné údaje čitateľky vynechať, pretože nemal jej súhlas na ich zverejnenie alebo poskytnutie.

Z tohto hľadiska sa príslušný orgán mesta dopustil porušenia ustanovení zákona o ochrane osobných údajov, pretože zverejnil a poskytol inej osobe osobné údaje čitateľky bez jej písomného súhlasu. Domnievam sa však, že ani noviny, ktoré zverejňujú výsledky zasadnutí mestského zastupiteľstva, nemali osobné údaje čitateľky uverejniť, a to bez ohľadu na skutočnosť, že boli uvedené v zápisnici mestského zastupiteľstva.

V prípade porušenia ochrany osobných údajov má dotknutá osoba podľa zákona o ochrane osobných údajov možnosť podať písomnú sťažnosť týkajúcu sa porušenia ochrany osobných údajov. Sťažnosť sa podáva na Úrade na ochranu osobných údajov, ktorý ju prešetrí a vybaví v lehote 60 dní. Lehotu môže predseda úradu v odôvodnených prípadoch predĺžiť najviac o šesť mesiacov. O predĺžení lehoty na vybavenie sťažnosti, ako aj o výsledku jej prešetrenia bude sťažovateľ vyrozumený úradom.

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  2. Spready a poplatky pri obchodovaní
  3. Od mája sa mení definícia kilogramu
  4. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  5. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  6. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  7. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  8. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  9. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  1. Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu
  2. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  3. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  4. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  5. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  6. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  7. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  8. Od mája sa mení definícia kilogramu
  9. Spready a poplatky pri obchodovaní
  10. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 25 117
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 7 423
  3. Od mája sa mení definícia kilogramu 7 141
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 6 379
  5. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 6 110
  6. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 281
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 210
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 875
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 273
  10. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou 1 881

Neprehliadnite tiež

Fínsky expert o slovenskom hokeji: Netušil som, čomu budem čeliť

Jukka Tiikkaja hovorí o pomeroch v slovenskom hokeji.

Jukka Tiikkaja.
Adam Valček

Ako správne vybrať kliešťa a čo hrozí po uhryznutí?

Príznaky ochorení vyvolaných kliešťom.

Kliešte sa hojne vyskytujú v neudržiavanej tráve.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Predstavte si, aj Uber zvládol reguláciu

Kto si trúfne zregulovať prostitúciu?

Peter Tkačenko