Módna návrhárka Veronika Hložníková sa narodila v roku 1978 v Bratislave. Je dcérou sochára Petra Hložníka. Vyštudovala Združenú strednú školu so špecializáciou na scénický kostým. Po skončení školy začala pracovať vo vlastnej dielni a vybudovala si vlastný módny salón. Svoje modely predvádza na rôznych spoločenských podujatiach. Vo voľnom čase sa najradšej venuje šesťročnej dcére Hanke a športuje - chodí na turistiku a bicykluje.
Módna návrhárka Veronika Hložníková považuje varenie za príjemný oddych. Varí málo, a preto si chvíle strávené v kuchyni váži. "Moja práca mi nedovoľuje variť každý deň, aj keby som chcela. Varím teda len občas, ale o to viac si viem tie chvíle vychutnávať," hovorí.
Varila pre psa
Do varenia ju nikdy nikto nenútil, pretože v rodine Hložníkovcov varievala babka. Veronika nemusela chodiť do školskej jedálne, čo jej vyhovovalo, pretože v jedle bola veľmi prieberčivá. Na základnej škole odoberala časopis pre deti, v ktorom vychádzali jednoduché recepty.
"Vždy po prečítaní receptu som sa to jedlo rozhodla hneď uvariť či upiecť. Bola som tým nadšená. Žiaľ, nikdy sa mi nepodarilo recept úspešne dokončiť. Polosurovým cestom som teda nakŕmila nášho psíka, ktorému bývalo ešte aj na druhý deň zle. Takto som varila a piekla dosť dlho, až sa mi začalo dariť. Prišla prvá bábovka, koláčiky a rôzne jednoduché jedlá, ktorými som už nemusela kŕmiť psa, ale pochutila si na nich moja rodina."
Nepotrebuje každý deň niečo sladké
Od detstva jej chutili viac slané ako sladké jedlá. Pareným buchtám, šúľancom či palacinkám neprišla na chuť ani v dospelosti. "Nepatrím k ľuďom, ktorí musia mať každý deň niečo sladké. Ak občas dostanem na niečo také chuť, doprajem si najmä mliečnu čokoládu."
Doma pečie zriedka, aj to skôr len jednoduché recepty - bábovku, piškótové cesto či suché koláčiky. S dcérkou si rady pripravujú piškótovú tortu so smotanou. "Tá je naša najobľúbenejšia."
Nezje, čo sa jej nepáči
Zo slaných jedál mala vždy veľmi rada mäso, klobásy, chlieb s masťou a cibuľou. Dnes sa tomu už vyhýba a uprednostňuje kuracie a morčacie mäso, ryby, cestoviny. Ako prílohu si dá najradšej ryžu a zeleninu.
"V poslednom období mám problémy so žalúdkom. Keď sa najem veľa a schuti, hneď mi je ťažko. Preto sa v stravovaní dosť kontrolujem. Vyhýbam sa ťažkým jedlám, ale aj jedlám, ktoré sa mi nepáčia na pohľad, napríklad slimákom či krevetám. Nezjem ani tmavé mäso."
Svoj jedálny lístok si vie predstaviť tiež bez špenátu a mandariniek. V detstve ju totiž do špenátu nútili, hoci jej vôbec nechutil. "Mama bola presvedčená, že mi chýba železo."
Mandariniek sa zase prejedla v období dospievania, a odvtedy ich nemôže ani cítiť.
Prv jej nechutila ani varená zelenina, ale už si na ňu zvykla a pravidelne si z nej pripravuje šaláty.
Káva jej nevonia
Napriek tomu, že módna návrhárka veľa pracuje, kávu zatiaľ nepotrebuje. "Ešte som si na ňu nezvykla. Nevonia mi a ani jej chuť ma neoslovila." Radšej má čaj, hoci ani ten jej dlho nechutil. Teraz ho pije každý večer. Najradšej má bylinkový, ktorý ju upokojuje. Od smädu pije čistú vodu alebo minerálku. "Nechutia mi sladké vody, mliečne výrobky ani mlieko."
Recepty Veroniky Hložníkovej
Pstruh s mandľami
4 očistené pstruhy, čerstvé pomleté čierne korenie, 2 - 3 polievkové lyžice múky, 120 g masla, 50 g mandľových lupienkov, 2 - 3 vetvičky petržlenovej vňate.
Pstruhy umyjeme a osušíme, posolíme a potrieme čiernym korením. Obalíme ich v múke a prebytočnú múku z nich strasieme. V panvici rozpustíme 50 g masla a vložíme do nej ryby. Opekáme pri miernej teplote 8 až 10 minút z každej strany. V druhej panvici zohrejeme zvyšné maslo a mandľové lupienky v ňom dozlatista opražíme. Pstruhy položíme na misu, posypeme mandľami a polejeme rozpusteným maslom. Nakoniec ozdobíme petržlenom.
Vrtuľky s marinovanou zeleninou
250 g cestovín vrtuliek (fusilli), soľ, 350 g rôznej zeleniny a húb v oleji (paprika, cibuľka, cukina), 150 g tuniaka vo vlastnej šťave, 50 g olív plnených paprikou, petržlenová vňať, 3 polievkové lyžice malých kapár.
Zálievka: 1 strúčik cesnaku, 2 až 3 polievkové lyžice balzamikového octu, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, 3 polievkové lyžice olivového oleja.
Cestoviny uvaríme, scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme dobre odkvapkať. Nakladanú zeleninu necháme odkvapkať a vmiešame do cestovín. Zeleninu podľa potreby pokrájame. Tuniaka rozmrvíme, zmiešame s olivami pokrájanými na kolieska a kaparmi. Napokon pridáme posekaný petržlen.
Na zálievku prelisujeme cesnak a miešame ho s octom, soľou a čiernym korením, kým sa soľ nerozpustí. Za stáleho miešania pridávame olej.
Cestovinový šalát zmiešame so zálievkou a podľa potreby dochutíme. Pred podávaním ho necháme trochu odstáť.