Sobota, 6. marec, 2021 | Meniny má Radoslav, RadoslavaKrížovkyKrížovky

V kuchyni s módnou návrhárkou Veronikou Hložníkovou

Módna návrhárka Veronika Hložníková považuje varenie za príjemný oddych. Varí málo, a preto si chvíle strávené v kuchyni váži. "Moja práca mi nedovoľuje variť každý deň, aj keby som chcela. Varím teda len občas, ale o to viac si viem tie chvíle vychutnáv

Módna návrhárka Veronika Hložníková sa narodila v roku 1978 v Bratislave. Je dcérou sochára Petra Hložníka. Vyštudovala Združenú strednú školu so špecializáciou na scénický kostým. Po skončení školy začala pracovať vo vlastnej dielni a vybudovala si vlastný módny salón. Svoje modely predvádza na rôznych spoločenských podujatiach. Vo voľnom čase sa najradšej venuje šesťročnej dcére Hanke a športuje - chodí na turistiku a bicykluje.

Módna návrhárka Veronika Hložníková považuje varenie za príjemný oddych. Varí málo, a preto si chvíle strávené v kuchyni váži. "Moja práca mi nedovoľuje variť každý deň, aj keby som chcela. Varím teda len občas, ale o to viac si viem tie chvíle vychutnávať," hovorí.

Varila pre psa

Do varenia ju nikdy nikto nenútil, pretože v rodine Hložníkovcov varievala babka. Veronika nemusela chodiť do školskej jedálne, čo jej vyhovovalo, pretože v jedle bola veľmi prieberčivá. Na základnej škole odoberala časopis pre deti, v ktorom vychádzali jednoduché recepty.

"Vždy po prečítaní receptu som sa to jedlo rozhodla hneď uvariť či upiecť. Bola som tým nadšená. Žiaľ, nikdy sa mi nepodarilo recept úspešne dokončiť. Polosurovým cestom som teda nakŕmila nášho psíka, ktorému bývalo ešte aj na druhý deň zle. Takto som varila a piekla dosť dlho, až sa mi začalo dariť. Prišla prvá bábovka, koláčiky a rôzne jednoduché jedlá, ktorými som už nemusela kŕmiť psa, ale pochutila si na nich moja rodina."

Nepotrebuje každý deň niečo sladké

Od detstva jej chutili viac slané ako sladké jedlá. Pareným buchtám, šúľancom či palacinkám neprišla na chuť ani v dospelosti. "Nepatrím k ľuďom, ktorí musia mať každý deň niečo sladké. Ak občas dostanem na niečo také chuť, doprajem si najmä mliečnu čokoládu."

Doma pečie zriedka, aj to skôr len jednoduché recepty - bábovku, piškótové cesto či suché koláčiky. S dcérkou si rady pripravujú piškótovú tortu so smotanou. "Tá je naša najobľúbenejšia."

Nezje, čo sa jej nepáči

Zo slaných jedál mala vždy veľmi rada mäso, klobásy, chlieb s masťou a cibuľou. Dnes sa tomu už vyhýba a uprednostňuje kuracie a morčacie mäso, ryby, cestoviny. Ako prílohu si dá najradšej ryžu a zeleninu.

"V poslednom období mám problémy so žalúdkom. Keď sa najem veľa a schuti, hneď mi je ťažko. Preto sa v stravovaní dosť kontrolujem. Vyhýbam sa ťažkým jedlám, ale aj jedlám, ktoré sa mi nepáčia na pohľad, napríklad slimákom či krevetám. Nezjem ani tmavé mäso."

Svoj jedálny lístok si vie predstaviť tiež bez špenátu a mandariniek. V detstve ju totiž do špenátu nútili, hoci jej vôbec nechutil. "Mama bola presvedčená, že mi chýba železo."

Mandariniek sa zase prejedla v období dospievania, a odvtedy ich nemôže ani cítiť.

Prv jej nechutila ani varená zelenina, ale už si na ňu zvykla a pravidelne si z nej pripravuje šaláty.

Káva jej nevonia

Napriek tomu, že módna návrhárka veľa pracuje, kávu zatiaľ nepotrebuje. "Ešte som si na ňu nezvykla. Nevonia mi a ani jej chuť ma neoslovila." Radšej má čaj, hoci ani ten jej dlho nechutil. Teraz ho pije každý večer. Najradšej má bylinkový, ktorý ju upokojuje. Od smädu pije čistú vodu alebo minerálku. "Nechutia mi sladké vody, mliečne výrobky ani mlieko."

Recepty Veroniky Hložníkovej

Pstruh s mandľami

4 očistené pstruhy, čerstvé pomleté čierne korenie, 2 - 3 polievkové lyžice múky, 120 g masla, 50 g mandľových lupienkov, 2 - 3 vetvičky petržlenovej vňate.

Pstruhy umyjeme a osušíme, posolíme a potrieme čiernym korením. Obalíme ich v múke a prebytočnú múku z nich strasieme. V panvici rozpustíme 50 g masla a vložíme do nej ryby. Opekáme pri miernej teplote 8 až 10 minút z každej strany. V druhej panvici zohrejeme zvyšné maslo a mandľové lupienky v ňom dozlatista opražíme. Pstruhy položíme na misu, posypeme mandľami a polejeme rozpusteným maslom. Nakoniec ozdobíme petržlenom.

Vrtuľky s marinovanou zeleninou

250 g cestovín vrtuliek (fusilli), soľ, 350 g rôznej zeleniny a húb v oleji (paprika, cibuľka, cukina), 150 g tuniaka vo vlastnej šťave, 50 g olív plnených paprikou, petržlenová vňať, 3 polievkové lyžice malých kapár.

Zálievka: 1 strúčik cesnaku, 2 až 3 polievkové lyžice balzamikového octu, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, 3 polievkové lyžice olivového oleja.

Cestoviny uvaríme, scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme dobre odkvapkať. Nakladanú zeleninu necháme odkvapkať a vmiešame do cestovín. Zeleninu podľa potreby pokrájame. Tuniaka rozmrvíme, zmiešame s olivami pokrájanými na kolieska a kaparmi. Napokon pridáme posekaný petržlen.

Na zálievku prelisujeme cesnak a miešame ho s octom, soľou a čiernym korením, kým sa soľ nerozpustí. Za stáleho miešania pridávame olej.

Cestovinový šalát zmiešame so zálievkou a podľa potreby dochutíme. Pred podávaním ho necháme trochu odstáť.


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  2. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  4. Nové číslo Historickej revue
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  2. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  4. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  5. Nové číslo Historickej revue
  6. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  7. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  8. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  9. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  10. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 19 550
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 15 348
  3. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 12 166
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 9 634
  5. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 9 381
  6. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 8 491
  7. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 468
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 7 276
  9. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 646
  10. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 155
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Poslanec Tomáš Šudík hovorí, že v klube OĽaNO sú dvaja až traja poslanci, ktorí vyslovujú kritiku.

6 h
Komentár Zuzany Kepplovej

Náš vzťah s Petrom

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Premiér nás jedným statusom teleportoval do čias franských špehov a byzantských bratov.

10 h
Minister zahraničia Ivan Korčok.

Korčok rieši Sputnik V aj dvojaké občianstvo.

9 h
Kostol sv. Michala a anjelov v britskom meste Ledbury, kde vyše sto rokov visel Tizianov obraz

Mestečko čaká nápor turistov.

14 h