KOMÁRNO – Na infekčnom oddelení v Komárne je od minulého štvrtka hospitalizovaných šesť osôb, u ktorých sa objavilo ochorenie na trichinelózu (svalovec). Človek sa svalovcom infikuje prostredníctvom nedostatočne tepelne spracovaného mäsa. V spomínanom prípade išlo o klobásy a domácu údenú šunku, pripravené na domácej zabíjačke. Po konzumácii špecialít ochorelo 12 ľudí, polovica z nich musela byť pre ťažký priebeh hospitalizovaná.
Keďže dôchodca z obce Bajč, ktorý mäsové výrobky pripravil, je zároveň poľovníkom, vzniklo podozrenie, že produkty boli infikované mäsom z jeleňa. Po laboratórnom vyšetrení odobraných vzoriek bolo najväčšie množstvo vývojového štádia trichinely diagnostikované v šunke. Na rozdiel od diviny, získanej zo štruktúry klobás, sa zistil iba jeden kus štádia svalovca.
Prvé problémy sa objavujú prvý až desiaty deň po infekcii. Ako nás informoval MUDr. Vincent Varga, vedúci odboru epidemiológie Štátneho zdravotného ústavu v Nitre, postihnutí mali až 40-stupňové horúčky, hnačky, objavili sa u nich bolesti svalov a opuchy viečok. To sú v podstate klinické príznaky črevnej trichinelózy. Po nej nasleduje svalová fáza, pri ktorej sa larvy svalovca začínajú usadzovať v svalových bunkách. Podľa miery napadnutia nemôže pacient napríklad hýbať očami, rozprávať alebo má ťažkosti pri dýchaní. (er)