Tekvica na rôzne spôsoby

Keďže niektoré odrody tekvíc (s tvrdou kôrou a pevnou dužinou) sú vhodné na pečenie a vydržia až do jari, môžeme si na nich pochutnávať aj cez vianočné sviatky. Ako pritom postupujeme?

Tekvicu pred pečením dobre vyumývame a aj s kôrou rozkrájame na mesiačiky. Na plechu ju pečieme pomaly pri miernej teplote, aby sa nepripiekla. Aby rýchlejšie zmäkla, zakryjeme ju alobalom a podlejeme malým množstvom vody. Pred dopečením tekvicu odkryjeme, aby zhnedla.

Upečená tekvica má príjemnú sladkastú chuť. Neje sa horúca, lepšie chutí studená. Môžeme ju podávať aj na slano potretú roztlačeným cesnakom. Tekvicu môžeme nakrájať na podnos alebo taniere, obložiť vlašskými orechmi, prichutiť citrónovou šťavou a medom. Predtým však zrežeme kôru.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Z upečenej tekvice môžeme pripraviť pyré kombinované napríklad s mrkvou. Chutné sú aj plnky do cestovín a nátierky. Postrúhanú surovú tekvicu môžeme použiť rovnako ako jablká do koláčov, štrúdle či bábovky.

Dužina rozkrájaná na kocky sa dá využiť na kompót s rôznymi ovocnými príchuťami (ananásová). S rôznym ovocím sa môže z nej pripraviť marmeláda. Na slano je z nej chutné čatné s koreninami. Chutí aj vyprážaná v strúhanke alebo uvarená v polievke so smotanou či ako omáčka.

Vybraté a očistené tekvicové jadierka si môžeme usušiť na plechu v rúre. Aby sa nepripiekli, nekladieme plech do hornej časti, ale do stredu a rúru necháme pootvorenú. Semienka sú správne vysušené, keď sa šupka láme. Pred pečením ich môžeme lúhovať v slanej vode. Vysušené zelené jadierka bez šupiek sa pridávajú do šalátov alebo sa nimi posýpajú rôzne jedlá. Naklíčené chutia v ovocných šalátoch, rozmixované s ovocím sú vhodné aj pre menšie deti.

SkryťVypnúť reklamu

Vianočný tekvicový koláč

300 gramov práškového cukru, 4 vajcia a 2 decilitre oleja vymiešame do spenenia. Pridáme 400 gramov polohrubej alebo zmiešanej múky, polievkovú lyžicu mletej škorice, 1 prášok do pečiva (môže byť aj medovníkový), 7-decilitrový pohár naplnený postrúhanou tekvicou.

Všetko spolu zmiešame, vylejeme na vymastený, múkou posypaný plech a pomaly pečieme pri 150 až 200 stupňoch. Upečený koláč pokrájame na kocky. Z papiera vystrihneme hviezdičky, ktoré prikladáme na každý kus koláča. Napokon posypeme práškovým cukrom.

MÁRIA VARGOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 628
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 379
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 724
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 209
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 387
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 783
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 915
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 326
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu