Tekvicu pred pečením dobre vyumývame a aj s kôrou rozkrájame na mesiačiky. Na plechu ju pečieme pomaly pri miernej teplote, aby sa nepripiekla. Aby rýchlejšie zmäkla, zakryjeme ju alobalom a podlejeme malým množstvom vody. Pred dopečením tekvicu odkryjeme, aby zhnedla.
Upečená tekvica má príjemnú sladkastú chuť. Neje sa horúca, lepšie chutí studená. Môžeme ju podávať aj na slano potretú roztlačeným cesnakom. Tekvicu môžeme nakrájať na podnos alebo taniere, obložiť vlašskými orechmi, prichutiť citrónovou šťavou a medom. Predtým však zrežeme kôru.
Z upečenej tekvice môžeme pripraviť pyré kombinované napríklad s mrkvou. Chutné sú aj plnky do cestovín a nátierky. Postrúhanú surovú tekvicu môžeme použiť rovnako ako jablká do koláčov, štrúdle či bábovky.
Dužina rozkrájaná na kocky sa dá využiť na kompót s rôznymi ovocnými príchuťami (ananásová). S rôznym ovocím sa môže z nej pripraviť marmeláda. Na slano je z nej chutné čatné s koreninami. Chutí aj vyprážaná v strúhanke alebo uvarená v polievke so smotanou či ako omáčka.
Vybraté a očistené tekvicové jadierka si môžeme usušiť na plechu v rúre. Aby sa nepripiekli, nekladieme plech do hornej časti, ale do stredu a rúru necháme pootvorenú. Semienka sú správne vysušené, keď sa šupka láme. Pred pečením ich môžeme lúhovať v slanej vode. Vysušené zelené jadierka bez šupiek sa pridávajú do šalátov alebo sa nimi posýpajú rôzne jedlá. Naklíčené chutia v ovocných šalátoch, rozmixované s ovocím sú vhodné aj pre menšie deti.
Vianočný tekvicový koláč
300 gramov práškového cukru, 4 vajcia a 2 decilitre oleja vymiešame do spenenia. Pridáme 400 gramov polohrubej alebo zmiešanej múky, polievkovú lyžicu mletej škorice, 1 prášok do pečiva (môže byť aj medovníkový), 7-decilitrový pohár naplnený postrúhanou tekvicou.
Všetko spolu zmiešame, vylejeme na vymastený, múkou posypaný plech a pomaly pečieme pri 150 až 200 stupňoch. Upečený koláč pokrájame na kocky. Z papiera vystrihneme hviezdičky, ktoré prikladáme na každý kus koláča. Napokon posypeme práškovým cukrom.
MÁRIA VARGOVÁ