Podľa odborníkov tu platí nepriama úmera: čím vyšší je príjem vitamínu C, tým nižšie je riziko infarktu. K tomuto záveru dospel profesor Kay-Tee Khaw na základe rozsiahlej štúdie, v rámci ktorej sledoval zdravotný stav vyše 19 000 ľudí vo veku od 45 do 79 rokov.
Z výsledkov výskumu vyplýva, že stačí denne zjesť o 50 gramov ovocia alebo zeleniny viac, a riziko úmrtia klesne o 20 percent. A to bez ohľadu na vek, krvný tlak či fajčenie.
Vitamín C – kyselina askorbová – je antioxidant a ničí škodlivé radikály, ktoré spôsobujú rôzne choroby, napríklad aj rakovinu. Práve čerstvé ovocie a zelenina sú vhodným zdrojom vitamínu C. Podľa profesora má teda aj malá zmena jedálneho lístka pozitívny vplyv na zdravie človeka. (tasr)