Zemiaky neskladujeme spolu s jablkami.
FOTO - (AR)
V týchto priestoroch má byť optimálna teplota od 1 do 5 stupňov, od marca najviac 8 stupňov. Pri vyšších teplotách ich vetráme vždy, ak je vonkajšia teplota nižšia než teplota uložených plodín, a to až do príchodu silnejších mrazov. Priestory vetráme otváraním dverí a okien, hrebeňa hroble, ventilátormi a podobne. Pri silných mrazoch izolujeme dvere a vetracie okná vhodným materiálom tak, aby mráz neznížil teplotu pod bod mrazu. Pri extrémne nízkych teplotách si pomôžeme malými elektrickými ohrievačmi, prípadne prikrytím prepraviek, v ktorých sú uskladnené produkty.
Pre dlhodobé skladovanie ovocia je dôležité aj udržiavanie optimálnej vlhkosti vzduchu v skladových priestoroch. Má byť na úrovni 85 až 92 percent (okrem cibule a cesnaku, ktoré si vyžadujú 65 až 75 percent). Vlhkosť zvýši časté kropenie podlahy vodou, rosenie, vetranie prípadne uloženie nádob s vodou alebo mokrou vrecovinou na podlahu. Aj pri zelenine uloženej v piesku udržujeme primeranú vlhkosť.
Dôležitá je tiež pravidelná kontrola zdravotného stavu ovocia a zeleniny počas celého obdobia uskladnenia. Plody, na ktorých sú znaky rozkladu, hniloby alebo iného poškodenia priebežne odstraňujeme, aby nepreniesli infekciu na zdravé kusy. Niektorí pestovatelia vyrežú zhnitú časť a zvyšok zjedia. Je to nesprávne, pretože hnilobné baktérie sa rozšíria do celého plodu.
Kvalitu zeleniny a ovocia ovplyvňuje aj kombinácia uskladnených záhradných produktov. Ak napríklad skladujeme jablká spolu so zemiakmi, jablká zhorknú a zhorší sa ich chuť. Klíčivosť, a teda aj úrodnosť výsadbových zemiakov, ktoré uložíme s jablkami, sa tiež znižuje. Uskladnenie kapusty a kelu s jablkami spôsobuje odpadávanie listov týchto hlúbovín. Aj skladovanie jadrovín s koreňovou zeleninou zvyšuje straty a skracuje čas ich uchovateľnosti.
Niektorí záhradkári skladujú hlúbovú zeleninu s koreňovým balom v nevykurovaných pareniskách. Treba ich tiež pravidelne vetrať a počas veľkých mrazov prikrývať rohožami alebo vrecovinou. Kontrolovať musíme aj produkty uložené na balkónoch obytných domov.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.