Recepty Jany Škrekovej

Benjamínova kapustnica

1,5 kg kyslej kapusty, 1 kg údených rebierok, 1 čerstvé predné koleno, 2 až 3 paprčky, 250 g kvalitnej klobásy, trojdecový pohár sušených hríbov, 2 kocky masoxu, bobkový list, celé nové korenie aj mleté čierne korenie, mletá sladká aj štipľavá paprika, po uvarení soľ

Kyslú kapustu zlejeme a nálev odložíme, keby bolo treba uvarenú kapustnicu ešte okysliť. Kapustu dáme variť v minimálnom množstve vody, pridáme masox, podľa chuti bobkový list, nové a celé čierne korenie, umyté huby aj s vodou, v ktorej sme ich nechali vopred desať minút napučať a varíme do polomäkka. Rebrá, kolienko a paprčky varíme spolu v minimálnom množstve vody, vyberáme ich postupne, ako mäso začína opadávať od kostí. Mäso, prípadne aj mäkké časti kože nakrájame na kúsky. Kapustu, mäsový vývar a nakrájané mäso potom zmiešame, podľa chuti prilejeme kyslú vodu a zapražíme. Na panvici rozpálime asi 2 dl oleja, pridáme 3 lyžice hladkej múky a pražíme ju, kým nezavonia. Posypeme sladkou i štipľavou paprikou, zmiešame a hneď odložíme z ohňa. Zalejeme asi 2 dl studenej vody, rozmiešame na kašičku a vylejeme do kapustnice. Necháme krátko zovrieť. Na záver ošúpeme klobásu, nakrájame ju na tenké kolieska a opečieme vo vlastnej šťave. Vysypeme do hotovej kapustnice. Podľa chuti pridáme ešte soľ, korenie a štipľavú papriku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Trnavský báleš

400 g polohrubej múky, pol lyžičky soli, 4 lyžice jedlého oleja, 1 vajce

Kvások: 2 dl vlažného mlieka, 1 lyžička práškového cukru, 1 kocka droždia - necháme stáť až do spenenia

Zo všetkých surovín vypracujeme polotuhé cesto (podľa potreby dolievame vlažné mlieko) a necháme vykysnúť na teplom mieste na dvojnásobok objemu. Potom cesto natiahneme na vymastený plech, necháme ešte 5 minút v teple kysnúť a pečieme do ružova vo vopred vyhriatej rúre pri 200 stupňoch asi dvadsať minút.

Smotanový

3 kyslé smotany, 1 vajce, soľ, korenie, mletá sladká paprika, tzatziki korenie

Suroviny rozmiešame na kašičku a natrieme na cesto pred pečením.

Cesnakový

Roztlačíme 8 strúčikov cesnaku, pridáme 1 lyžičku vody, pol lyžičky jedlého oleja a soľ. Všetko rozmiešame a natrieme na báleš hneď po vytiahnutí z rúry.

SkryťVypnúť reklamu

Nepečená jablková torta

2 kg jabĺk, 2 dl vody, 300 g kryštálového cukru, 2 škoricové cukry, 2 pudingové prášky Zlatý klas, 400 g okrúhlych detských piškót, 1 šľahačková smotana, 1 vanilkový cukor, čokoláda na varenie

Očistené jablká pokrájame na plátky a varíme, kým sa nerozvaria. Pridáme kryštálový a škoricový cukor a na kašu rozmiešaný puding. Chvíľu povaríme. Do tortovej formy poukladáme polovičku piškót, zalejeme polovičkou ešte teplej jablkovej hmoty, naukladáme ďalšiu vrstvu piškót a zvyšok jablkovej kaše. Po štvorhodinovom chladení v chladničke potrieme navrchu šľahačkou vyšľahanou s vanilkovým cukrom a posypeme nastrúhanou čokoládou.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 372
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 977
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 691
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 133
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 130
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 1 905
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 662
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 638
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu