1,5 kg kyslej kapusty, 1 kg údených rebierok, 1 čerstvé predné koleno, 2 až 3 paprčky, 250 g kvalitnej klobásy, trojdecový pohár sušených hríbov, 2 kocky masoxu, bobkový list, celé nové korenie aj mleté čierne korenie, mletá sladká aj štipľavá paprika, po uvarení soľ
Kyslú kapustu zlejeme a nálev odložíme, keby bolo treba uvarenú kapustnicu ešte okysliť. Kapustu dáme variť v minimálnom množstve vody, pridáme masox, podľa chuti bobkový list, nové a celé čierne korenie, umyté huby aj s vodou, v ktorej sme ich nechali vopred desať minút napučať a varíme do polomäkka. Rebrá, kolienko a paprčky varíme spolu v minimálnom množstve vody, vyberáme ich postupne, ako mäso začína opadávať od kostí. Mäso, prípadne aj mäkké časti kože nakrájame na kúsky. Kapustu, mäsový vývar a nakrájané mäso potom zmiešame, podľa chuti prilejeme kyslú vodu a zapražíme. Na panvici rozpálime asi 2 dl oleja, pridáme 3 lyžice hladkej múky a pražíme ju, kým nezavonia. Posypeme sladkou i štipľavou paprikou, zmiešame a hneď odložíme z ohňa. Zalejeme asi 2 dl studenej vody, rozmiešame na kašičku a vylejeme do kapustnice. Necháme krátko zovrieť. Na záver ošúpeme klobásu, nakrájame ju na tenké kolieska a opečieme vo vlastnej šťave. Vysypeme do hotovej kapustnice. Podľa chuti pridáme ešte soľ, korenie a štipľavú papriku.
Trnavský báleš
400 g polohrubej múky, pol lyžičky soli, 4 lyžice jedlého oleja, 1 vajce
Kvások: 2 dl vlažného mlieka, 1 lyžička práškového cukru, 1 kocka droždia - necháme stáť až do spenenia
Zo všetkých surovín vypracujeme polotuhé cesto (podľa potreby dolievame vlažné mlieko) a necháme vykysnúť na teplom mieste na dvojnásobok objemu. Potom cesto natiahneme na vymastený plech, necháme ešte 5 minút v teple kysnúť a pečieme do ružova vo vopred vyhriatej rúre pri 200 stupňoch asi dvadsať minút.
Smotanový
3 kyslé smotany, 1 vajce, soľ, korenie, mletá sladká paprika, tzatziki korenie
Suroviny rozmiešame na kašičku a natrieme na cesto pred pečením.
Cesnakový
Roztlačíme 8 strúčikov cesnaku, pridáme 1 lyžičku vody, pol lyžičky jedlého oleja a soľ. Všetko rozmiešame a natrieme na báleš hneď po vytiahnutí z rúry.
Nepečená jablková torta
2 kg jabĺk, 2 dl vody, 300 g kryštálového cukru, 2 škoricové cukry, 2 pudingové prášky Zlatý klas, 400 g okrúhlych detských piškót, 1 šľahačková smotana, 1 vanilkový cukor, čokoláda na varenie
Očistené jablká pokrájame na plátky a varíme, kým sa nerozvaria. Pridáme kryštálový a škoricový cukor a na kašu rozmiešaný puding. Chvíľu povaríme. Do tortovej formy poukladáme polovičku piškót, zalejeme polovičkou ešte teplej jablkovej hmoty, naukladáme ďalšiu vrstvu piškót a zvyšok jablkovej kaše. Po štvorhodinovom chladení v chladničke potrieme navrchu šľahačkou vyšľahanou s vanilkovým cukrom a posypeme nastrúhanou čokoládou.