V kuchyni so scenáristkou Soňou Borušovičovou - Karvayovou

Varecha jej prirástla k ruke dávno v detstve. Nemala ani desať rokov, keď už spolu so sestrou, režisérkou Evou Borušovičovou, doma bežne kúzlili všelijaké pochúťky, viac či menej vhodné pod zub. Varenie ostalo pre Soňu Borušovičovú doteraz adrenalínom, .

Soňa Borušovičová - Karvayová sa narodila v roku 1974, vyštudovala scenáristiku na VŠMU v Bratislave. V roku 1999 jej vyšla kniha pre deti Gregor - rozprávka o veľkom putovaní. V rokoch 2000-2004 pracovala v internetovom časopise InZine, kde sa venovala nielen kuchárskym témam. Je spoluautorkou scenára k filmu Vadí nevadí, ktorý v roku 2001 nakrútila jej sestra Eva Borušovičová. V roku 2002 získala hlavnú cenu na festivale televíznych programov pre deti a mládež v Chicagu s poviedkou Natalka (spoluautorka scenára Barbora Kardošová) z televízneho triptychu pre deti Čarovala ryba. Po večeroch maľuje naivistické obrázky anjelov, mačiek a lietajúcich dvojíc.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Varecha jej prirástla k ruke dávno v detstve. Nemala ani desať rokov, keď už spolu so sestrou, režisérkou Evou Borušovičovou, doma bežne kúzlili všelijaké pochúťky, viac či menej vhodné pod zub. Varenie ostalo pre Soňu Borušovičovú doteraz adrenalínom, ktorý vypĺňa jej život v mnohých podobách.

Vo dverách kuchyne nás víta okrem Sone aj dvojročný Oliver, pes a dve mačiatka. A z akvária, umiestneného v starom príborníku, hľadí nehybne piraňa, nepretržite číhajúca na živý či neživý mäsitý pokrm. "Boli tri, už je len jedna," hovorí Soňa. "Najprv sme si ich kúpili, a až potom sme začali podrobnejšie študovať, čo sú to za ryby."

Varí s detským príveskom

Zdalo by sa, že žena na materskej dovolenke musí mať varenia plné zuby a chcela by sa realizovať všelijako inak, len nie za sporákom. U Karvayovcov to neplatí, v kuchyni to fičí a Soňa s varením za pomoci detského prívesku nemá problém.

SkryťVypnúť reklamu

"Malý mi celkom rád pomôže, stále niečo vymýšľame, skúšame odporúčané alebo v starých knihách vyhrabané recepty. Často sa mi stáva, že navarím jedla ako pre regiment," hovorí Soňa. V kuchyni je s ňou občas okrem syna, mačiek, psa a mäsožravej pirane aj manžel. Tiež rád varí, a tak sa učia, ako si v zajatí stravovacích návykov nezavadzať.

Literárna kuchyňa

Chuť do varenia zdedila Soňa po mame a babičke, ktorej recepty sa stali základom karvayovskej kuchyne. Dopĺňajú ich vzácne kusy starých aj nových kuchárskych kníh, ktoré sa nazbierali počas mnohých rokov. "Je to literatúra, bez ktorej sa ani pri písaní nezaobídem," prezrádza spisovateľka, ktorej recepty, rady do života v domácnosti či zážitky z kuchýň priateľov sa dlho objavovali na stránke bývalého internetového časopisu InZine. V jej literárnej kuchyni sa dokonca práve pripravuje kuchársky román, ktorý popri detektívnom príbehu o cukrárovi prezradí aj plno dobrých receptov.

SkryťVypnúť reklamu

Predvianočný tip

Keď sa kuchyňou nevesty inšpiruje svokra, to už je čo povedať. Sonina svokra je vítaným ochutnávačom nových rodinných špecialít. Aj preto si Soňa pri príležitosti našej návštevy vybrala svokrou overený a vylepšený recept na krehké jablkové koláčiky. "Zaznamenali veľký úspech, sú vynikajúce, pekné aj ľahko stráviteľné, samé ovocie," odporúča svoj estetický výtvor.

Príprava jablkových koláčikov od Karvayovcov je veľmi jednoduchá:

Jablká umyjeme, rozdelíme na polovice a očistíme. Lístkové cesto rozvaľkáme a rozkrájame na dvanásť častí. Na každý štvorec cesta umiestnime jednu polovicu jablka, cesto okolo neho upevníme do tvaru venca a zvrchu urobíme na jabĺčku zárezy. Potom vezmeme džem, najlepšie marhuľový od babičky, a navrstvíme navrch jabĺčok.

SkryťVypnúť reklamu

Ak by ste chceli vylepšiť recept podľa rady Soninej svokry, môžete schovať pod jabĺčka aj trochu tvarohu alebo orechovej plnky. Dvadsať minút mierneho pečenia v trúbe bezpečne vyčarí v byte vôňu predvianočnej atmosféry. EVA ANDREJČÁKOVÁ

FOTO SME - PAVOL FUNTÁL

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 316
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 130
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 898
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 874
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 382
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu