Soňa Borušovičová - Karvayová sa narodila v roku 1974, vyštudovala scenáristiku na VŠMU v Bratislave. V roku 1999 jej vyšla kniha pre deti Gregor - rozprávka o veľkom putovaní. V rokoch 2000-2004 pracovala v internetovom časopise InZine, kde sa venovala nielen kuchárskym témam. Je spoluautorkou scenára k filmu Vadí nevadí, ktorý v roku 2001 nakrútila jej sestra Eva Borušovičová. V roku 2002 získala hlavnú cenu na festivale televíznych programov pre deti a mládež v Chicagu s poviedkou Natalka (spoluautorka scenára Barbora Kardošová) z televízneho triptychu pre deti Čarovala ryba. Po večeroch maľuje naivistické obrázky anjelov, mačiek a lietajúcich dvojíc.
Varecha jej prirástla k ruke dávno v detstve. Nemala ani desať rokov, keď už spolu so sestrou, režisérkou Evou Borušovičovou, doma bežne kúzlili všelijaké pochúťky, viac či menej vhodné pod zub. Varenie ostalo pre Soňu Borušovičovú doteraz adrenalínom, ktorý vypĺňa jej život v mnohých podobách.
Vo dverách kuchyne nás víta okrem Sone aj dvojročný Oliver, pes a dve mačiatka. A z akvária, umiestneného v starom príborníku, hľadí nehybne piraňa, nepretržite číhajúca na živý či neživý mäsitý pokrm. "Boli tri, už je len jedna," hovorí Soňa. "Najprv sme si ich kúpili, a až potom sme začali podrobnejšie študovať, čo sú to za ryby."
Varí s detským príveskom
Zdalo by sa, že žena na materskej dovolenke musí mať varenia plné zuby a chcela by sa realizovať všelijako inak, len nie za sporákom. U Karvayovcov to neplatí, v kuchyni to fičí a Soňa s varením za pomoci detského prívesku nemá problém.
"Malý mi celkom rád pomôže, stále niečo vymýšľame, skúšame odporúčané alebo v starých knihách vyhrabané recepty. Často sa mi stáva, že navarím jedla ako pre regiment," hovorí Soňa. V kuchyni je s ňou občas okrem syna, mačiek, psa a mäsožravej pirane aj manžel. Tiež rád varí, a tak sa učia, ako si v zajatí stravovacích návykov nezavadzať.
Literárna kuchyňa
Chuť do varenia zdedila Soňa po mame a babičke, ktorej recepty sa stali základom karvayovskej kuchyne. Dopĺňajú ich vzácne kusy starých aj nových kuchárskych kníh, ktoré sa nazbierali počas mnohých rokov. "Je to literatúra, bez ktorej sa ani pri písaní nezaobídem," prezrádza spisovateľka, ktorej recepty, rady do života v domácnosti či zážitky z kuchýň priateľov sa dlho objavovali na stránke bývalého internetového časopisu InZine. V jej literárnej kuchyni sa dokonca práve pripravuje kuchársky román, ktorý popri detektívnom príbehu o cukrárovi prezradí aj plno dobrých receptov.
Predvianočný tip
Keď sa kuchyňou nevesty inšpiruje svokra, to už je čo povedať. Sonina svokra je vítaným ochutnávačom nových rodinných špecialít. Aj preto si Soňa pri príležitosti našej návštevy vybrala svokrou overený a vylepšený recept na krehké jablkové koláčiky. "Zaznamenali veľký úspech, sú vynikajúce, pekné aj ľahko stráviteľné, samé ovocie," odporúča svoj estetický výtvor.
Príprava jablkových koláčikov od Karvayovcov je veľmi jednoduchá:
Jablká umyjeme, rozdelíme na polovice a očistíme. Lístkové cesto rozvaľkáme a rozkrájame na dvanásť častí. Na každý štvorec cesta umiestnime jednu polovicu jablka, cesto okolo neho upevníme do tvaru venca a zvrchu urobíme na jabĺčku zárezy. Potom vezmeme džem, najlepšie marhuľový od babičky, a navrstvíme navrch jabĺčok.
Ak by ste chceli vylepšiť recept podľa rady Soninej svokry, môžete schovať pod jabĺčka aj trochu tvarohu alebo orechovej plnky. Dvadsať minút mierneho pečenia v trúbe bezpečne vyčarí v byte vôňu predvianočnej atmosféry. EVA ANDREJČÁKOVÁ
FOTO SME - PAVOL FUNTÁL