Plody okrasných druhov jabloní zostávajú na stromoch často aj po opadnutí listov. Drobné žlté i červené jabĺčka sú jedlé. Najmenšie plody, neraz len vo veľkosti hrachu, majú kyslú až horkú chuť a sú drevnaté. Väčšie jabĺčka bývajú chuťovo prijateľné a dajú sa využiť na prípravu marmelád i želé. Viaceré odrody majú plody veľmi aromatické a dobre sa želírujú.
Kríky bobuľovín dobre reagujú na nastielanie. Vhodné je najmä lístie, slama, odrezky dreva, hobliny a ďalšie organické látky. Najlepšie je nastielať koncom jesene, aby boli kríky chránené pred mrazmi. Nástelku každý rok vymieňame, jej zvyšky skompostujeme. Takýmto kompostom môžeme bobuľoviny prihnojovať i nastielať zároveň.
Koncom novembra sme mali preniesť do teplejšieho priestoru prvé hyacinty a tulipány. Predpokladom je, že už vidno kvetenstvo prípadne kvet mimo cibule. Rastliny treba ešte stále udržiavať v tme, prípadne črepníky zakryjeme kornútmi, ktoré neprepúšťajú svetlo. Počas tohto obdobia doprajme rastlinám dostatok vody, inak by kvety prestali rásť.
Záhradné čučoriedky si vyžadujú slnečnú polohu a kyslosť (pH) pôdy od 3,5 do 4,5. V jeseni vykopeme jamu na jarnú výsadbu s rozmermi 1 x 1 meter a hĺbkou 80 centimetrov, ktorú vyložíme fóliou (v dolnej časti urobíme otvory na odtok vody). Fólia zabráni presiaknutiu vody s vyšším pH. Jamu naplníme kyslým substrátom, napríklad zeminou pre rododendrony. Pôdu udržiavame stále vlh- kú.
(pav)