Arónia čiernoplodá. FOTO - ARCHÍV
Zdravie z ekozáhradky
Jarabina - arónia čiernoplodá - sa pestuje v tvare kra aj štvrťkmeňa. Plody malvice sú takmer guľaté, modročiernej farby. Obsahujú triesloviny, organické kyseliny, rutín, sacharidy, pektín, sorbit, vitamín C, vitamíny skupiny B, provitamín A a niektoré protiplesňové a protibakteriálne látky. Tie pôsobia liečivo pri chorobách tráviacich orgánov, obehového systému (znižujú krvný tlak) a vhodné sú aj pre diabetikov. U nás je registrovaná odroda Nero.
V domácnostiach možno z plodov arónie, ale aj jarabiny moravskej sladkoplodej vyrobiť prírodnú šťavu (pasterizovaním pri teplote 75 stupňov počas 20 minút), sirup (350 gramov šťavy povariť so 650 g cukru), želé (na liter šťavy 1 kg cukru), kompót (na 1 kg malvičiek 1 kg cukru sterilizovaním pri 90 stupňoch asi 20 minút). Kompót z arónie nahradí brusnicový kompót, najmä k divine a k hovädziemu mäsu. Chutný je aj v zmesi s jablkami alebo hruškami. Z malvičiek možno vyrobiť marmeládu, lekvár, kandizované ovocie a likér. Pri nechutenstve a tráviacich poruchách sa odporúča zjesť viackrát za deň pol až jednu čajovú lyžičku lekváru z malvičiek.
Borievka obyčajná je ihličnatý ker, ktorý rastie na pasienkoch, piesočnatých lúkach, v presvetlených ihličnatých lesoch a ako ozdobný ker v záhradách a parkoch. Plody - sivomodré guľaté bobule (jalovec) obsahujú éterický olej, ktorý sa používa v preparátoch na potieranie pri reume a na inhaláciu pri bronchitíde. V ľudovom liečiteľstve sa plody používajú napríklad aj ako močopudný prostriedok.
Pri chronickej reume na kolenných zhyboch a na lopatkových a bedrových kĺboch sa odporúča piť trikrát denne šťavu z borievok (1 polievkovú lyžicu, najlepšie s teplým mliekom). Plody borievky sa používajú aj ako korenina pri kuchynskej úprave potravín a na výrobu liehového nápoja - borovičky. Na odvodnenie tela pri hnačkách a plynatosti sa odporúča dva razy za deň vypiť čaj zložený z rovnakých dielov plodov borievky, koreňa ligurčeka lekárskeho (možno ho zberať aj v novembri) a sladkého drievka (2 čajové lyžičky zmesi na štvrť litra vriacej vody).
V novembri možno v prírode zberať aj korene rastlín , z ktorých pripravíme čaje s liečivými účinkami (kostihoj lekársky, chren dedinský, ibiš lekársky, ihlica tŕnistá, oman, puškvorec, pýr a ďalšie).
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.