Zo všetkých syrov na svete vonia vraj najlepšie Vieux-Boulogne (na snímke) zo severofrancúzskeho mesta Boulogne-sur-Mer. V zozname najlepšie voňajúcich syrov, ktorý vypracovali výskumníci z britskej univerzity v Cranfielde, obsadili francúzske syry aj ďalšie popredné miesta. Univerzitný tím analyzoval vôňu niekoľkých desiatok syrov pomocou 19 ochutnávačov a elektronického nosa, teda zariadenia so senzormi na pachy, ktoré potom vyhodnocuje špeciálny počítačový program. Víťazný syr je polotvrdý syr z kravského mlieka potretý pivom. Jeho výraznú vôňu po asi osemtýždňovom zrení spôsobuje reakcia medzi pivom a enzýmami syra.
Na druhom a treťom mieste sa umiestnili dva syry z kravského mlieka, ktoré sa vyrábajú v Normandii - Pont l' Eveque a Camembert. Na štvrtom mieste skončil Munster z Alsaska, na piatom Brie de Meaux z parížskej oblasti a za ním Roquefort od juhofrancúzskeho Toulouse. Zo syrov z iných krajín ocenili odborníci napríklad britský čedar a taliansky parmezán. Väčšinu popredných miest obsadili syry z kravského mlieka.