* Ukončíme preto zber zeleniny na hriadkach, okrem kelu kučeravého, póru, petržlenu a podobne, ktoré prezimujú vonku. Zberáme šalát zo studených parenísk. Do zamrznutia pôdy ešte vysadíme zimný cesnak a väčšiu cibuľu na jarný konzum, vysejeme karotku a petržlen pre budúci rok. Musíme však počítať s určitým neúspechom. Pokračujeme vo vyvážaní parenísk, v príprave kompostov i pareniskových zemín, v dezinfekcii všetkých zemín a kompostov.
* Po zbere poslednej úrody a po posledných termínoch sejby a výsadby venujeme pozornosť zelenine vysiatej v jeseni, ktorá je určená na jarný zber. K zeleninám zimujúcim na hriadke ukladáme na vhodné miesto návnady proti myšiam. Pred silným premrznutím pôdy nastelieme v parenisku hrubšiu vrstvu organického materiálu (lístie, slama). Koncom mesiaca vysadíme do črepníkov trsy pažítky na rýchlenie.
* Záhony určené pre zeleninu môžeme rýľovať aj pri slabých mrazíkoch, keď je mierne primrznutá len tenká vrstva pôdy. Tieto práce neodkladáme na jar, pretože nahrubo porýľovaná hriadka zachytí väčšie množstvo vody a vplyvom mrazu nadobudne priaznivú drobnohrudkovitú štruktúru. Pri rýľovaní zároveň hnojíme maštaľným hnojom alebo kompostom.
* Čistíme a konzervujeme náradie , ktoré na zimu uložíme. Očistíme aj gumové hadice a dáme ich do miestnosti bez mrazu.
Ing. ŠTEFAN TÓTH