Ešte stále zberáme čínsku a pekinskú kapustu

Čínska a pekinská kapusta sú menej náročné na teplo, znášajú mierne zimy aj krátko trvajúce mrazy. Vhodné sú preto aj na pestovanie v severnejších oblastiach Slovenska.

Pekinská kapusta na záhone.

Mladé rastliny vysádzame na stanovište od polovice júla do polovice augusta, v závislosti od klimatických podmienok. Dorastú do výšky 30 až 50 centimetrov. Keďže majú krátke vegetačné obdobie a pred príchodom jesene už nevybiehajú do kvetu, určené sú väčšinou len na jesenný zber. Patria medzi hlúboviny, ale z hľadiska spotreby ich zaraďujeme medzi listové zeleniny. Z prvej väčšej úrody sa môžeme tešiť už od polovice septembra, čo závisí od výsadby a priebehu počasia. Zber celej kapusty je vhodný vtedy, keď sa vytvoria bohatšie uzatvorené nadzemné ružice veľkých listov. Na konzumovanie môžeme olamovať aj väčšie vonkajšie listy, stred však nechávame, čím podporíme ich opätovný rast. V zbere pokračujeme v októbri a novembri, v južných častiach Slovenska pri miernych zimách do začiatku decembra, kým teplota neklesne pod 5 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kapusta znáša stanovište aj pod ovocnými stromami, kde ju na jeseň čiastočne chráni napadané lístie. Pred príchodom silných mrazov však pozberáme všetku kapustu. Uskladňujeme ju v chladničke zabalenú vo fólii, takto vydrží aj niekoľko týždňov. Po celkovom zbere každý kus zvlášť zabalíme do fólie a uložíme do debničiek, na poličky, na podlahy v pivnici alebo v komore. Veľké hlávky môžeme aj so zemným balom uložiť do vlhkého piesku v pivnici.

Spotrebujeme najskôr menšie hlávky. Väčšie vydržia uskladnené vo výhodných podmienkach dva až tri mesiace, niekedy až do marca. Pred konzumovaním vrchné zvädnuté listy odtrhneme. Čínska aj pekinská kapusta obsahuje kyselinu listovú, vlákniny a obe sú ľahko stráviteľné. Využívajú sa do šalátov, ovocných mís a medzi obložené chlebíčky.

SkryťVypnúť reklamu

MÁRIA VARGOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 309
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 910
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 864
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu