Pekinská kapusta na záhone.
Mladé rastliny vysádzame na stanovište od polovice júla do polovice augusta, v závislosti od klimatických podmienok. Dorastú do výšky 30 až 50 centimetrov. Keďže majú krátke vegetačné obdobie a pred príchodom jesene už nevybiehajú do kvetu, určené sú väčšinou len na jesenný zber. Patria medzi hlúboviny, ale z hľadiska spotreby ich zaraďujeme medzi listové zeleniny. Z prvej väčšej úrody sa môžeme tešiť už od polovice septembra, čo závisí od výsadby a priebehu počasia. Zber celej kapusty je vhodný vtedy, keď sa vytvoria bohatšie uzatvorené nadzemné ružice veľkých listov. Na konzumovanie môžeme olamovať aj väčšie vonkajšie listy, stred však nechávame, čím podporíme ich opätovný rast. V zbere pokračujeme v októbri a novembri, v južných častiach Slovenska pri miernych zimách do začiatku decembra, kým teplota neklesne pod 5 stupňov.
Kapusta znáša stanovište aj pod ovocnými stromami, kde ju na jeseň čiastočne chráni napadané lístie. Pred príchodom silných mrazov však pozberáme všetku kapustu. Uskladňujeme ju v chladničke zabalenú vo fólii, takto vydrží aj niekoľko týždňov. Po celkovom zbere každý kus zvlášť zabalíme do fólie a uložíme do debničiek, na poličky, na podlahy v pivnici alebo v komore. Veľké hlávky môžeme aj so zemným balom uložiť do vlhkého piesku v pivnici.
Spotrebujeme najskôr menšie hlávky. Väčšie vydržia uskladnené vo výhodných podmienkach dva až tri mesiace, niekedy až do marca. Pred konzumovaním vrchné zvädnuté listy odtrhneme. Čínska aj pekinská kapusta obsahuje kyselinu listovú, vlákniny a obe sú ľahko stráviteľné. Využívajú sa do šalátov, ovocných mís a medzi obložené chlebíčky.
MÁRIA VARGOVÁ