Ján Dubnička sa narodil v roku 1976 v Bratislave. Po skončení gymnázia začal pracovať ako moderátor v STV, pracoval však aj v rádiách (Forte, Rock FM rádio, Rádio B1, v súčasnosti v rádiu Okey). Neskôr prešiel do TV Markíza, kde moderoval Teleráno, Korzo, Cestoviny a teraz Doma s Markízou. Svoj spevácky talent sa mu podarilo uplatniť v muzikáli Kleopatra a v pripravovanom muzikáli Hriešny tanec. Zároveň je študentom tretieho ročníka masmediálnej komunikácie na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Je slobodný, vo voľnom čase rád športuje.
Televízny moderátor Ján Dubnička patrí k vyznávačom dobrých mäsových jedál. Svoje obľúbené jedlá si vie síce pripraviť aj sám, radšej sa však ide najesť do dobrých reštaurácií či k rodičom. "Varím rád, baví ma to, ale nechce sa mi variť len pre seba. A keďže zatiaľ bývam sám, varím doma pomerne málo," hovorí.
K vareniu ho viedli už v detstve, ale nikdy ho do toho nenútili. Jeho prvý pokus pripraviť si obed sa vraj neskončil celkom podľa jeho očakávania. "Mal som asi desať rokov. Bol som chorý a sám doma. A keďže som sa už nudil, rozhodol som sa, že si uvarím nejaký obed. Z mrazničky som vybral kuracie mäso, dal som ho na panvicu na olej, pridal rascu a korenie. Zdalo sa mi to však málo, a tak som si kuriatko obohatil množstvom nakrájaných paradajok v šupke. Mäso sa mi aj podarilo, ale šťava bola samá paradajková šupa. Nebolo to vôbec také chutné, ako som chcel."
Po tomto zážitku sa Janko rozhodol zostaviť si vlastnú knihu receptov. Chcel si do nej zapisovať všetky jedlá, ktoré si sám vymyslí a aj sa mu ich podarí pripraviť. Jeho odhodlanie však trvalo krátko - kúpil si zošit a zapísal do neho tri recepty.
V jeho rodine sa varilo stále. Dvakrát do týždňa - v sobotu a nedeľu - mali povinné spoločné obedy. Varilo sa väčšinou to isté. "V sobotu sme mali obyčajne kyslú polievku, cestoviny alebo múčne jedlá, v nedeľu zase slepačiu polievku a mäso s prílohou."
Cez prázdniny si u babičky na dedine vychutnával zase jej špeciality - nezabudnuteľné koláče, rezance, buchty, halušky, klobásky. Dnes však už tieto pochúťky zo svojho jedálneho lístka vynecháva.
Najradšej má mäso
Nevarí často, ale keď má chuť a čas, pripravuje si najmä jedlá z mäsa. "Najradšej mám kuracie. Viem si ho pripraviť na mnoho spôsobov, takže vždy chutí inak. Nesmie v ňom však chýbať korenie. Mám rád výrazné chute. Skúšal som aj mäso s ovocím, ale táto kombinácia ma neoslovila. Radšej zostávam pri svojej klasike - mäso v kombinácii s ryžou, cestovinami a zeleninou."
Maškrtný nie je
Piecť nevie, a ani sa o to nepokúša. "Určite by to nedopadlo dobre. Piekol som len raz, bolo to ešte na základnej škole, kde sme mali hodinu, na ktorej sme sa učili variť a piecť. Napiekol som vianočné perníky, ktoré nikdy nezmäkli."
Sladkosti ho veľmi nelákajú. Ak však na ne náhodou dostane chuť, vždy má poruke cereálne tyčinky s ovocím. "Alebo si doprajem palacinky či zákusok - zapekané jablko s čokoládou a šľahačkou."
Fast food len občas
Často chodí do reštaurácií, kde si objednáva väčšinou mäsové jedlá. Keď nemá dosť času, zájde aj do fastfoodu, ale tento spôsob stravovania nevyhľadáva. "Jedlá sú tam príliš kalorické." V zahraničí vždy ochutnáva miestne špeciality. Má rád dary mora, zato baranina v Turecku mu vôbec nechutila.
Stravovací režim na mieru
Jeho záľubou je šport. "Ako dieťa som mal problémy s nadváhou. Nejedol som síce veľa, ale chýbal mi pohyb. Preto som sa neskôr začal venovať športu. Rád plávam, bicyklujem a trikrát do týždňa chodím do fitnescentra. Môj tréner mi pripravil zostavu cvikov aj stravovací režim, ktorý mám dodržiavať. Ale myslím si, že všetkého veľa škodí, a tak to nepreháňam ani so stravovacím režimom. Občas zhreším a nedodržím ho," priznáva moderátor.
Smäd si uhasí najradšej minerálkou alebo čajom. Každý deň začína kávovým rituálom a cez deň vypije aj ďalšie štyri kávy. V spoločnosti si dá rád biely vínový strek alebo miešané drinky.
FOTO - AUTORKA
Fagioli e tonno - šalát z bielej fazule s tuniakom
200 g suchej veľkej bielej fazule, 4 jarné cibuľky, 1 žltá paprika, 1 červená feferónka, 1 strúčik cesnaku, pol viazaničky bazalky, 1 viazanička petržlenovej vňate, 2 konzervy tuniaka (po odkvapkaní šťavy to musí byť 150 g), 3 sardelové rezy v oleji, 5 polievkových lyžíc olivového oleja, 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy, 80 g čiernych olív bez kôstky, soľ, čierne korenie
Fazuľu zalejeme väčším množstvom vody a necháme ju stáť aspoň 8 hodín. Jarnú cibuľku a papriku očistíme a umyjeme. Feferónku po dĺžke rozrežeme, odstránime zrnká a umyjeme. Cesnak ošúpeme. Bazalku a petržlenovú vňať umyjeme a osušíme. Niekoľko lístkov odložíme na záverečné ozdobenie a ostatné pokrájame na pásiky. Tuniaka necháme odkvapkať.
Namočenú fazuľu scedíme z vody a dáme do hrnca. Zalejeme ju čerstvou vodou a varíme asi hodinu do mäkka. Jarnú cibuľku pokrájame šikmo na tenké kolieska. Papriku pokrájame na kocky, feferónku na rezance. Sardely osušíme a pokrájam nadrobno. Zmiešame olivový olej, posekané sardely, citrónovú a pomarančovú šťavu. Pridáme feferónku a prelisovaný strúčik cesnaku. Marinádu ochutíme soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Fazuľu nalejeme do sita a necháme odkvapkať. Teplú fazuľu zmiešame s marinádou. Primiešame jarnú cibuľku, nakrájanú papriku, bylinky a olivy. Nakoniec tuniaka rozoberieme na kúsky a opatrne vmiešame do šalátu.
Pollo in padella - dusené kuracie prsia v paradajkovej omáčke
1 kg mäsitých paradajok, 2 strúčiky cesnaku, 75 g talianskej korenenej slaniny pancetty, pol viazaničky majoránu, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 600 g kuracích pŕs, 150 ml bieleho vína, pol polievkovej lyžice balzamikového octu, 75 ml slepačieho vývaru, trochu ovčieho syra pecorina na posypanie, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie.
Paradajky ošúpeme, odstránime z nich zrnká a pokrájame. Strúčiky cesnaku ošúpeme a pokrájame na jemné plátky. Pancettu pokrájame na tenké pásiky. Majorán umyjeme, osušíme, niekoľko lístkov odložíme na ozdobu. Ostatné najemno pokrájame.
V panvici pri strednej teplote zohrejeme olivový olej. Krátko na ňom do zlatista opečieme cesnak, vyberieme a necháme odkvapkať. Na olej dáme pokrájanú slaninu. Opekáme ju 4 minúty dochrumkava. Potom ju vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej utierke. Teplotu nastavíme na najvyšší stupeň a do horúceho oleja vložíme kuracie prsia. Opekáme ich asi 3 minúty zo všetkých strán do zlatohneda. Mäso osolíme, okoreníme a pridáme majorán. Podlejeme bielym vínom a balzamikovým octom. Pridáme slepačí vývar a pokrájané paradajky. Prikryjeme a pri nízkej teplote dusíme asi 15 minút. Kuracie prsia vyberieme a pokrájame na plátky.