Pri napadnutí kvetov prerastá huba cez bliznu, semenník a stopku až do dreva. Kvety aj malé plody hnednú a zasychajú. Listy s letorastmi vädnú a usychajú. Najnápadnejšie je poškodenie plodov. V čase dozrievania vznikajú najprv mäkké hnednúce miesta, ktoré sa rýchlo rozširujú na celý plod. Neskôr sa na povrchu tvoria typické kruhy vankúšikov krémovej farby, tvorené konídiami huby. Plody buď opadávajú, alebo sa mumifikujú a zostávajú visieť na strome. Napadnuté bývajú len plody poškodené napríklad ľadovcom, obaľovačmi alebo popraskané po rýchlych zmenách počasia či veľkej zálievke. Plod s neporušenou šupkou sa nemôže nakaziť. Infekcia pokračuje cez plody a ich stopky ďalej na konáre až dovnútra koruny. Vetvičky a konáre môžu byť napadnuté aj priamo, napríklad cez poranenia. Na postihnutých miestach sa neskôr často objaví glejotok.
Táto choroba nemá pri bežnom počasí epidemický charakter. Nové infekcie s najväčšími poškodeniami vznikajú predovšetkým tesne pred kvitnutím a počas kvitnutia. V tom období je pre rozvoj patogéna najvhodnejšie dlhodobé daždivé a zároveň chladné počasie. Je zaujímavé, že práve dlhšie trvajúce teploty pod 12 stupňov silne podporujú vznik infekcií . Keďže huba preniká na hostiteľa najmä z plodov napadnutých v predchádzajúcom roku, je dôležité všetky poškodené plody najneskôr na jeseň po opadnutí listov zo stromov odstrániť . Parazit z nich preniká od koncov vetvičiek dovnútra koruny, pri reze treba preto odrezať suché konce konárov až po zdravé drevo.
Preventívne pôsobí aj správny výber vzdušných stanovíšť, vyrovnaná výživa, presvetľovanie koruny a výber odolných odrôd. Pri daždivej jari možno využiť aj chemickú ochranu, a to prvýkrát tesne pred kvitnutím, prípadne druhýkrát hneď po odkvitnutí. Prípravky SPORGON 50 WP a HORIZON 250 EW sú povolené na ošetrovanie všetkých kôstkovín. Prípravky ROVRAL 50 WP a ROVRAL FLO možno použiť na čerešne, višne a marhule; BAYCOR 25 WP iba na marhule.
Hniloba plodov spôsobená touto chorobou býva tiež iba pri vlhkom počasí, ale v tomto prípade sú potrebné vyššie teploty - okolo 20 až 24 stupňov, čo nie je v období dozrievania v našich podmienkach výnimočné. Vyššie teploty urýchľujú usychanie vody na povrchu plodov, a tým obmedzujú vznik hniloby. Pre zníženie infekcií je dôležité správne regulovať závlahový režim, aby nadmerným zalievaním nedošlo k praskaniu plodov. Zabrániť treba aj poraneniam plodov aj kôry, ktoré sú vstupnou bránou huby. Priamu chemickú ochranu plodov možno odporučiť len pri marhuliach v období 2 až 4 týždne pred zberom, aj to iba vo výnimočných prípadoch, uvedenými prípravkami okrem SPORGON-u 50 WP. Treba dodržať hygienickú ochrannú lehotu.
Ing. STANISLAV BAROK,
ÚKSÚP-OOR