Zdravie z ekozáhradkyNovember býva často chladný a možno očakávať aj prvý sneh. V záhradke preto dokončíme jesenné práce. Najväčšiu pozornosť venujeme obrábaniu a hnojeniu pôdy. Ekozáhradkári hnoja len organickými hnojivami a povolenými priemyselnými hnojivami. Do pôd chudobných na vápnik pridáme potrebnú dávku vápenatých hnojív (pri hnojení maštaľným hnojom len mletý vápenec).
Po kyprení, najmä rýľovacími vidlami alebo plečkou, pôdu pri novovysadených ovocných stromčekoch, kríkoch a pri viniči nakopčíme zeminou alebo kompostom, čím chránime ich koreňový systém pred zamrznutím. Menšiu vrstvu zeminy alebo preosiateho kompostu môžeme nahrnúť aj k porastu jahôd, ktorý sme predtým starostlivo ošetrili.
Pred príchodom silnejších mrazov ukončíme vysádzanie ovocných stromčekov a kríkov. Nevysadené stromky a kry (napríklad broskyne) uložíme na zimu do vlhkého piesku v chladnej pivnici alebo v povrchovej hrobli v záhradke.
Teraz nastáva vhodné obdobie na presádzanie starších ovocných stromov a krov, podľa možnosti s balmi zeminy. Choré a suché kusy ešte pred príchodom silnejších mrazov odstránime.
V novembri dokončujeme zber bioproduktov. Dodržať treba pritom odporúčané zásady, od ktorých závisí úspech skladovania i spracovania plodov, ako aj zachovania ich výživnej hodnoty. Ukončíme tiež zber neskorých odrôd zeleniny, okrem druhov znášajúcich slabšie mrazy (ružičkový a kučeravý kel, čierny koreň, pór, petržlen). Hrozno hneď po zbere spracujeme a kontrolujeme kvasenie muštu. Pravidelne sledujeme zdravotný stav uskladneného ovocia, zeleniny, semien a výpestkov rastlín.
Kompost, ktorým v jeseni nehnojíme, prehádžeme a zavlažíme močovkou alebo výluhom z hydinového či ovčieho trusu a nálevom z pŕhľavy.
V neoplotených záhradách chránime kmene mladých ovocných drevín pred ohrýzaním zverou. V ostatných skontrolujeme oplotenie. Čečinou alebo iným vhodným materiálom prikryjeme porasty zeleniny, ktoré zostávajú na záhonoch počas zimy, a tiež výhonky chúlostivej odrody černíc Thornfree (najskôr ich položíme na zem). Jedným z opatrení, ktoré rozhodujú o výške a kvalite úrody ovocia, je mechanické ošetrenie ovocných drevín. Pripravíme aj kŕmidlá pre vtáky, ktoré pomáhajú v boji proti škodcom plodín.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.