Pór môže zostať počas zimy na záhone. FOTO - JÁN PAVLOVKIN
K najznámejším druhom trvácej zeleniny patrí u nás rebarbora, špargľa, chren, štiav a pažítka. Po vysadení zostávajú viac rokov na stanovišti a zberajú sa každoročne.
Počas celej zimy, ak pôda nie je úplne zamrznutá, môžeme zberať aj ďalšie druhy, napríklad petržlen, čierny koreň, kel ružičkový, kel kučeravý a pór. Z jesennej sejby a výsadby dobre prezimuje zimný špenát, šalát, cibuľka a cesnak, ktoré zberáme už skoro na jar.
Prezimujúce druhy zeleniny ošetrujeme tak, že pred príchodom zimy odstránime zožltnuté staré listy a choré rastliny. Porast treba starostlivo odburiniť, plytko prekypriť a okolo rastlín nasypať tenkú vrstvu záhradného kompostu. Ku koreňom a stonkám prihrnieme zeminu. Chúlostivé druhy pred príchodom tuhej zimy môžeme prikrývať čečinou, slamou alebo aj suchým a zdravým lístím.
Rebarbora
Na jednom mieste vydrží šesť až desať rokov. Najčastejšie sa pestuje zo sadby, ktorú získavame delením trsov starších rastlín. Najvhodnejší termín na výsadbu je september až október. Ak chceme pestovať rebarboru zo semien, vysievame ich hneď po dozretí v júli až auguste. Na jeseň rastliny presádzame na trvalé stanovište. Z rebarbory konzumujeme zhrubnuté dužinaté listové stopky. Používajú sa zväčša na prípravu kompótov a džemov. Zber sa robí vylamovaním celých listov od jari do začiatku júla. Rastliny potom necháme zosilnieť.
Špargľa
Špargľa sa na jednom mieste pestuje asi desať rokov, ale vydrží aj dlhšie. Získame ju z predpestovanej sadby, ktorú sadíme skoro na jar. V prvom roku môžeme medzi radmi pestovať reďkovku, šalát, hrášok alebo fazuľku. Na jeseň po skončení vegetácie odrežeme uschnuté nadzemné časti rastlín a prihrnieme 5- až 8-centimetrovou vrstvou zeminy. Medzi rady môžeme zapraviť aj maštaľný hnoj. Na druhý rok necháme rastliny rásť, prihnojíme ich, na jeseň znovu zrežeme a prihrnieme zeminou. Od tretieho roku už počítame so zberom. Nad vysadenými radmi nahrnieme asi 30-centimetrovú vrstvu zeme. Výhonky špargle zberáme vyrezávaním skôr, ako prerastú cez pôdu. Po skončení zberu koncom mája ich nechávame voľne rásť.
Konzumnými časťami sú krehké výhonky, ktoré rastú len v apríli do začiatku júna. Pred príchodom mrazov nadzemné časti odrezávame a riadky prihrnieme zeminou.
Autor: Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.