FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Varné platne možno umiestniť mimo rúry na pečenie. Varné dosky možno kúpiť buď samostatne, alebo v kombinácii s rúrou. To však nemá vplyv na ich funkčnosť alebo vlastnosti.
Výhodou samostatných varných platní je aj to, že sa dajú zabudovať do kuchynskej linky a vyzerajú, ako keby boli autentickou súčasťou kuchyne.
Vyrábajú sa väčšinou v troch šírkach - 30, 60 a 90 centimetrov. 60-centimetrová doska má väčšinou štyri miesta na ohrev. Dve miesta majú stredný výkon ohrevu, jedna malý a jedna vysoký výkon na ohrev veľkého množstva potravín alebo vody.
Širšie dosky môžu mať viacej miest na ohrev a mávajú aj viacúčelové zóny na použite oválnych druhov riadu alebo kombinujú niekoľko druhov ohrevu. 30-centimetrové platne sa dajú zostavovať vedľa seba. Vďaka tomu je možné zostaviť si ľubovoľnú variacu plochu podľa vlastných požiadaviek.
Jednotlivé dosky sa líšia aj v materiáli, z ktorého sú vyrobené. Kovové smaltované dosky bývajú síce lacnejšie, ich členitý povrch sa však zle čistí. Antikorové platne sa tiež zle čistia, ale majú modernejšie prevedenie. Najdrajšie sklokeramické dosky sa naopak čistia veľmi ľahko. Nie sú však nerozbitné a možno ich poškriabať ostrými predmetmi.
Plynové platne
Výhodou varných dosiek na plyn sú nízke prevádzkové náklady a rýchla regulácia teploty. Zapaľovanie býva väčšinou elektrické alebo automatické. Samozrejmosťou je poistka, ktorá vypne plyn pri zhasnutí plameňa.
Dôležitým kritériom pri výbere dosky je umiestnenie a veľkosť mriežok nad horákmi - väčšina moderných platní ich má také, že ďalšie už netreba.
Niektoré typy dosiek možno zapustiť do kuchynskej linky tak, aby nepresahovali jej horný okraj. Ak sa nevarí, možno ich prikryť krytom, ktorý pripomína vstavanú sklokeramickú dosku.
Elektrické platničkové dosky
Hlavnou nevýhodou klasických platničiek je dlhý čas rozohrievania. Preto vznikajú energetické straty a predlžuje sa proces prípravy jedla. Staršie platničky nie sú navyše úplne rovné. Medzi platňu a hrniec sa tak dostáva vzduch, ktorý pôsobí ako izolátor a tým spôsobuje energetické straty. Najväčšou výhodou platničiek je ich nízka cena.
Sklokeramické varné dosky
Použitím sklokeramických dosiek sa výrazne znižujú tepelné straty. Oveľa rýchlejšie sa zahrejú a keďže sú úplne rovné, nedostane sa medzi platňu a hrniec vzduch. Sklokeramické dosky používajú na ohrev viacero systémov.
Výrobcovia inštalujú do týchto platní rôzne moderné prvky, ktoré zjednodušujú ovládanie. Senzorové tlačidlá napríklad umožňujú ovládať dosku dotykom príslušnej časti plochy. Na takto upravenej varnej doske nenájdeme potom žiadne mechanické ovládacie prvky. Preto ju možno veľmi ľahko čistiť.
Ďalším vylepšením je magnetické ovládanie. Ani na takýchto prístrojoch nie sú žiadne klasické tlačidlá.
Ušetriť energiu možno pri viacokruhových varných doskách. Pri položení hrnca na platňu bude hriať len tá plocha dosky, na ktorej je položený hrniec. Teplo tak zbytočne neuniká. Nastavenie veľkosti hrnca môže byť automatické alebo manuálne. Automatické nastavenie však väčšinou funguje len pri kovových hrncoch.
Okrem klasického varenia, majú niektoré dosky špeciálne programy na ohrev jedla, udržiavanie teploty či rozmrazovanie. Ponúkajú tak podobné možnosti ako mikrovlnná rúra.
Sklokeramické varné dosky majú špeciálnu signalizáciu. Ak je teplota dosky vyššia ako 50 stupňov, automaticky sa sfarbí na červeno. Ide o upozornenie, aby nedošlo k popáleniu.
Indukčné varné dosky
Používajú na ohrev priamy prechod tepla. Ohrieva sa priamo dno kovovej nádoby, a nie platňa pod ním. Dosahuje sa tak veľká úspora energie. Idnukčné dosky sa vyrábajú v sklokeramickom prevedení. Preto preberajú ich výhody i nevýhody. Ich hlavnou nevýhodou je veľmi vysoká cena.
Ceny varných dosiek
Plynové 3 000 - 20 000 Sk
Platničkové 1 000 - 6 000 Sk
Sklokeramické 8 500 - 30 000 Sk
Indukčné 33 000 - 50 000 Sk
FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ