Slovenský chlieb bude rozvoniavať v Paríži

Chrumkavý slovenský chlieb bude rozvoniavať na svetovej súťaži pekárov v Paríži. Neoficiálne majstrovstvá sveta sa uskutočnia v apríli na budúci rok pri príležitosti Medzinárodného veľtrhu chleba Europain Paris 2005.

Plastika Slovenska, upečená z chlebového cesta, poputovala zo súťaže rovno do Múzea chleba v Katowiciach.

O účasti slovenského družstva na prestížnom podujatí rozhodlo víťazstvo na stredoeurópskom semifinále súťaže o Pohár Louisa Lesaffreho, zakladateľa a priekopníka výroby a distribúcie čerstvého pekárenského droždia, koncom minulého mesiaca v poľskej Poznani.

"Poliaci považujú chlieb za svätosť. Cítili sme obrovskú úctu k nášmu remeslu. O to viac si vážime víťazstvo v silnej konkurencii kolegov z Česka, Maďarska, Chorvátska i domáceho Poľska," povedal pre SME vedúci výpravy, predseda predstavenstva Cechu pekárov regiónu západného Slovenska Vojtech Gottschall.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Povinnou časťou súťaže bola výroba národného chleba, jemného pečiva a francúzskych bagiet. Fantáziu mohli pekári uplatniť pri príprave výrobku, ktorý by charakterizoval krajinu.

Medzinárodnej porote chutil svadobný chlieb z Dolniakov i habánsky chlieb upečený podľa receptúry z roku 1 600, ktorý mal svetovú premiéru.

Najväčší obdiv však zožala plastika Slovenska s Tatrami v pozadí, s dominujúcim Kriváňom, s riekou Váh, ktorá rozdeľuje krajinu na malokarpatskú vinársku oblasť a na žírne lány s obilím, vodným mlynom, pltníkmi, vrecami múky.

"Plastika je výlučne z cesta. Predseda poroty, zakladateľ a organizátor majstrovstiev sveta pán Christian Vabret neveril, že sme nepoužili žiadnu konštrukciu. Plastika hneď po súťaži putovala do katowického Múzea chleba," hovorí Gottschall.

SkryťVypnúť reklamu

Slovenský tím v zložení Štefan Sobonya z pekárne Hapeko z Kolárova, Norbert Czetli z pekárne Czucz zo Šamorína a Marián Košík z pekárne Bageta v Pezinku už myslia na budúcoročné finále.

MIKULÁŠ JESENSKÝ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 317
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 132
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 344
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 892
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 875
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu