Ako správne uskladniť zeleninu

Na dlhodobé skladovanie je najvhodnejšia koreňová, hlúbová a cibuľová zelenina. Zvyšné druhy plodovej, listovej a strukovej zeleniny sa môžu uskladniť len na krátky čas.

Paradajky musíme obrať skôr, než nočné teploty klesnú pod päť stupňov.

FOTO - ARCHÍV

Paradajky

Plody v konzumnej zrelosti môžeme uskladňovať bez rizika straty akosti pri teplote 8 až 10 stupňov a vlhkosti vzduchu 85 až 90 percent jeden až dva týždne. Najlepšie je uložiť ich v prepravkách v jednej vrstve. Zrelé paradajky sa uchovajú aj v dolnej časti chladničky. Predpokladom zachovania ich kvality je rýchle vychladenie na 1 stupeň a potom balenie do mikroténových vrecúšok. Na jeseň treba uskladňovať aj menej zrelé plody, ktoré musíme obrať skôr než nočné teploty klesnú pod 5 stupňov. Lepšie sa uchovávajú plody obrané so stopkou. Môžeme tiež vybrať celé rastliny a zavesiť ich do pivnice. Plody na nich postupne dozrejú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Baklažán

Pred príchodom mrazov zberáme všetky plody. Môžeme ich uchovať dva až tri týždne v chladných komorách pri teplote 8 až 12 stupňov a relatívnej vlhkosti vzduchu 90 percent rozložené na policiach.

Paprika

Plody zeleninovej papriky sú citlivé na nízku teplotu. Bez poškodenia sa môžu uskladňovať pri 7 až 10 stupňoch, relatívnej vlhkosti vzduchu 85 až 95 percent a pri stredne silnom vetraní. V chladničke ich uskladňujeme podobne ako paradajky.

Cukrové melóny

Dajú sa uchovávať pri 5 až 7 stupňoch asi sedem týždňov. Ak sa zberajú menej zrelé, pri tejto teplote postupne dozrejú. Uskladňujeme ich v jednej vrstve. V domácich pivniciach sa môžu uchovávať zavesené v sieťkach, ktoré sa používajú na balenie zemiakov a citrónov.

Červená dyňa

SkryťVypnúť reklamu

Po zbere už nedozrieva, plody treba preto zberať až v plnej konzumnej zrelosti. Pri nízkych teplotách vydrží dlhšie, ale stráca typickú farbu a arómu. Neodporúča sa preto skladovať ju pri teplotách nižších ako 7 stupňov. Dyne uložené v jednej vrstve pri strednom vetraní a pri teplote 13 až 15 stupňov si spoľahlivo uchovajú kvalitu počas dvoch týždňov.

Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD., VÚZ Nové Zámky

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 336
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 886
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 688
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 189
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 589
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 447
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 721
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 590
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu