Paradajky musíme obrať skôr, než nočné teploty klesnú pod päť stupňov.
FOTO - ARCHÍV
Paradajky
Plody v konzumnej zrelosti môžeme uskladňovať bez rizika straty akosti pri teplote 8 až 10 stupňov a vlhkosti vzduchu 85 až 90 percent jeden až dva týždne. Najlepšie je uložiť ich v prepravkách v jednej vrstve. Zrelé paradajky sa uchovajú aj v dolnej časti chladničky. Predpokladom zachovania ich kvality je rýchle vychladenie na 1 stupeň a potom balenie do mikroténových vrecúšok. Na jeseň treba uskladňovať aj menej zrelé plody, ktoré musíme obrať skôr než nočné teploty klesnú pod 5 stupňov. Lepšie sa uchovávajú plody obrané so stopkou. Môžeme tiež vybrať celé rastliny a zavesiť ich do pivnice. Plody na nich postupne dozrejú.
Baklažán
Pred príchodom mrazov zberáme všetky plody. Môžeme ich uchovať dva až tri týždne v chladných komorách pri teplote 8 až 12 stupňov a relatívnej vlhkosti vzduchu 90 percent rozložené na policiach.
Paprika
Plody zeleninovej papriky sú citlivé na nízku teplotu. Bez poškodenia sa môžu uskladňovať pri 7 až 10 stupňoch, relatívnej vlhkosti vzduchu 85 až 95 percent a pri stredne silnom vetraní. V chladničke ich uskladňujeme podobne ako paradajky.
Cukrové melóny
Dajú sa uchovávať pri 5 až 7 stupňoch asi sedem týždňov. Ak sa zberajú menej zrelé, pri tejto teplote postupne dozrejú. Uskladňujeme ich v jednej vrstve. V domácich pivniciach sa môžu uchovávať zavesené v sieťkach, ktoré sa používajú na balenie zemiakov a citrónov.
Červená dyňa
Po zbere už nedozrieva, plody treba preto zberať až v plnej konzumnej zrelosti. Pri nízkych teplotách vydrží dlhšie, ale stráca typickú farbu a arómu. Neodporúča sa preto skladovať ju pri teplotách nižších ako 7 stupňov. Dyne uložené v jednej vrstve pri strednom vetraní a pri teplote 13 až 15 stupňov si spoľahlivo uchovajú kvalitu počas dvoch týždňov.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD., VÚZ Nové Zámky