V kuchyni so Silviou Lakatošovou

Hoci na to štíhla Silvia Lakatošová nevyzerá, k vareniu a jedeniu má vraj veľmi kladný vzťah. Rozhodne nikdy nepatrila k modelkám, ktoré sa živia listom šalátu. Naopak, rôzne miesta doma aj v cudzine si najlepšie pamätá podľa toho, čo tam jedla. Snaží ..

Silvia Lakatošová, niekdajšia lúčničiarka, sa v roku 1993 stala poslednou federálnou miss Československa. O rok neskôr sa na Miss Universe umiestnila v prvej desiatke a stala sa štvrtou najkrajšou ženou sveta. Hoci dnes sa modelingu venuje len príležitostne, svet krásy neopustila. Je riaditeľkou agentúry In, ktorá každoročne organizuje Miss Universe Slovenskej republiky.

Hoci na to štíhla Silvia Lakatošová nevyzerá, k vareniu a jedeniu má vraj veľmi kladný vzťah. Rozhodne nikdy nepatrila k modelkám, ktoré sa živia listom šalátu. Naopak, rôzne miesta doma aj v cudzine si najlepšie pamätá podľa toho, čo tam jedla. Snaží sa ochutnať každú špecialitu a ak ju recept zaujme, zapíše si ho a doma vyskúša. Jediné, čo ako milovníčka zvierat odmietla zjesť, bola špecialita karibského ostrova Tobago - pes pečený v mede.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Posledná československá miss veľa cestuje. Naposledy sa vrátila z Thajska, ktoré ju svojimi kulinárskymi špecialitami úplne očarilo.

"Tak ako sa tam ostatní išli zblázniť z mora a pláží, ja som bola hotová z thajskej kuchyne. Je veľmi pestrá, pochúťky varia priamo pred vami, takže je zaujímavá aj na pozeranie. Nemusíte sa báť kupovať si jedlo ani od pouličných predavačov, všetko je čerstvé, hygienické a až smiešne lacné. Navyše, zbožňujem pikantné jedlá a Thajčania korením naozaj nešetria. Jedlá majú označené hviezdičkami, jedna je najmenej, tri zabijak. Povedala som si, skúsim zlatú strednú cestu, podľa našich kritérií to však bolo tak na päť hviezdičiek. Ale skvelé."

Thajské dobroty

Základom thajskej kuchyne je ryža dochutená rôznymi ingredienciami ako cesnak, zázvor, chilli papričky, kešu oriešky. Neodmysliteľnou súčasťou stravy sú plody mora, kurčatá, ovocie a zelenina. Obľúbené sú najmä banány, mango, papája, kokos, ale aj exotické liči, durian a tráva citronela. No a, samozrejme, hojne sa pripravujú čerstvé ryby.

SkryťVypnúť reklamu

"Som takmer vegetariánka. Mäso jem tri - štyri razy do roka, no naopak, ryby zbožňujem. Veľmi mi chutili aj v Thajsku, kde ich pripravujú celkom inak, než sme zvyknutí napríklad z Chorvátska či Grécka. Špeciálne chute majú vďaka pikantnému zelenému koreniu, chilli, cesnaku, kari, zázvoru, bazalke a limetke."

Veľa thajských receptov pripomína na prvý pohľad skôr našu polievku, je to však hlavné jedlo.

"Najprv sa vyjedia tuhé kúsky a napokon sa vypije šťava. Obľúbila som si túto 'polievku' najmä z limetiek a morských príšer. Spočiatku ma prekvapila zvláštna chuť, ale potom to bolo moje snáď najobľúbenejšie jedlo. Hoci nie som na sladké, zachutili mi aj miestne palacinky plnené banánmi. Predavač ich piekol priamo uprostred rušnej ulice. Nevedela som si predstaviť, ako ich možno jesť za chôdze, bez taniera, ale on ich šikovne nakrájal na maličké kúsky a zabalil do papiera, takže ujedať nebol vôbec problém."

SkryťVypnúť reklamu

Trošku horšie to bolo s vínom.

"Rada si dám po dobrom jedle pohárik vína. Tam však bolo niekedy také drahé ako celá večera. Našťastie, mali výborné ľahké pivo."

Žralok z mora rovno na tanier

Silvia rada spomína na žraloka z thajského ostrova Pipi.

"Vyšla som pred reštauráciu, kde boli rozložené čerstvé ryby. Ukázala som - tohto chcem - a oni mi ho urobili tak, že sa mi robili hrče za ušami, taký bol výborný."

Nebol to Silviin prvý žralok, ochutnala ho aj na Tobagu.

"Tam na pláži predávali žraloky, ktoré vytiahli priamo z mora. Iba ich obalili v troške múky a v obrovskom hrnci vyprážali riadne žraločie porcie, ktoré potom strčili medzi bagetu, a pridali rôzne prísady."

Mimochodom, Silvia sa na rozdiel od domorodcov, ktorí len posedávali na brehu, na žraločej pláži aj vykúpala.

SkryťVypnúť reklamu

Zvládne suši aj rezne

Silvia miluje aj japonské sushi či ekvádorskú kuchyňu, ktorá sa vraj podobá indickej.

"Používa sa v nej veľa strukovín a je veľmi pikantná. Chutili mi najmä špeciality z fazule a šošovice, ktoré sa podávali na špeciálnej chlebovej placke."

Ak Silvii recept zachutí, zapíše si ho a doma vyskúša. Častejšie však varí podľa exotických kuchárok, ktoré si rada kupuje. V Bratislave už objavila aj obchod, kde dostať potrebné prísady, takže variť podľa nich nie je problém.

"Varenie zbožňujem, aj keď nevarím denne, lebo zatiaľ nemám pre koho. Najčastejšie teda obedujem v meste a na večeru si dám doma niečo studené. Napríklad šalát z tuniaka či avokáda. A keď sa mi vôbec nechce chystať, objednám si zo sushi baru milované lososové sushi. Iné to však je, keď pripravujem oslavu, alebo príde návšteva. Vtedy vždy prichystám exotickú špecialitu. Zvládnem však aj slovenské jedlá, cigánsku, rezne, zemiakovú kašu, akurát bryndzové halušky nechávam na otca, ktorý ich varí najlepšie z celej rodiny."

SkryťVypnúť reklamu

Silviinou špecialitou sú nátierky a obložené chlebíčky.

"Mama ma chváli, že som najkreatívnejším tvorcom chlebíčkov, akého kedy videla. Naozaj ma veľmi baví aranžovať ich, zdobiť, vymýšľať netradičné chute. Stačia úplné maličkosti, doplniť kapary, sušenou paradajkou."

Šťastná to žena

S váhou problémy Silvia nikdy nemala a diéty nedrží.

"Výnimky boli len vtedy, keď som mala pred sebou nejaké fotenie. Vedela som, že potrebujem byť štíhlejšia, lebo fotografia pridáva, a nie všetko sa dá v počítači odstrániť, preto som k tomu pristupovala poctivo. Veľa som spala a nejedla. Nie, že by som jedla len trošku, naozaj som nejedla. Ale bolo to vždy iba pár dní, a to sa dá vydržať. Dnes sa však fotografovaniu už nevenujem, takže chudnúť nemusím. A ak mám náhodou kilo či dve navyše, jednoducho tri - štyri večere jem iba "polystyrénový" chlieb a hneď sa to upraví."

SkryťVypnúť reklamu

FOTO - archív S.L.

Recepty Silvie Lakatošovej

Thajské kuracie prsia

300 g kuracích pŕs

Na marinádu: 1 cibuľa, 2 lyžice cesnaku, lyžička cukru, zelená paprika, soľ, lyžička červenej papriky, 3 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice ryžového vína, sezamový olej

Pripravíme marinádu z korenia a nadrobno nasekanej zeleniny. Do zmesi pridáme plátky kuracích pŕs a necháme odležať. Mäso restujeme asi 5 - 8 minút takmer bez oleja na rozpálenej panvici.

Thajské rezance s kuracím mäsom

350 g úzkych plochých ryžových rezancov (dajú sa kúpiť aj u nás), 2 lyžice oleja, 1 cibuľa nakrájaná na plátky, 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky, 200 g kuracích pŕs nakrájaných na 2 cm kúsky, 150 g čerstvých olúpaných stredne veľkých kreviet, 3 jarné cibuľky nakrájané šikmo na 3 cm kúsky, 175 g čerstvých fazuľových výhonkov, 3 lyžice rybacej omáčky, korenie, 3 lyžice nasekaných arašidov, 1 chilli paprička nakrájaná na plátky, mesiačiky limetky na ozdobu

SkryťVypnúť reklamu

Ryžové rezance pripravíme podľa návodu. Na rozpálenú panvicu dáme cibuľu, olej a cesnak a opekáme dohneda. Nahrnieme to na okraj panvice, pridáme kura a opečieme ho, potom pridáme krevety, chilli papričky, fazuľové výhonky a opekáme asi 2 minúty. Pridáme rezance a premiešame. Nakoniec dochutíme rybacou omáčkou a korením. Ozdobíme nasekanými arašidmi a limetkou. S rybacou omáčkou opatrne - je veľmi slaná a veľké množstvo môže jedlo pokaziť.

Tuniakový šalát

Tuniak vo vlastnej šťave (celé kúsky mäsa), ľadový šalát, lemon pepper (citrónové čierne korenie), olivový olej, sheri paradajky, kapary, parmezán

Do misky dáme trošku olivového oleja, citrónové čierne korenie, umytý ľadový šalát natrháme na kúsky a premiešame. Pridáme sheri paradajky, kapary a kúsky tuniaka. Na záver posypeme nastrúhaným parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 534
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 208
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 702
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 908
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 952
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 857
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 809
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 467
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu