Víťazným tímom v súťaž Začať podnikať sa v tomto roku stala dvojica študentov Fakulty manažmentu Univerzity Komenského Peter Karácsony a Lucia Dobrucká. Ich projekt Chuť a zdravie v tradícii má širší rozmer, ako podnikanie - jeho cieľom je oživenie mikroregiónu na Myjave. Tunajšie obce a mestečká totiž vymierajú, ľudia z nich odchádzajú za prácou a lepším životom do väčších miest.
"My chceme zvrátiť tento trend. Chceme, aby sa ľudia vrátili a našli pracovné príležitosti. Preto chceme oživiť pestovanie tradičných odrôd ovocia a spracovávať ich podľa tradičných receptúr," hovorí Peter Karácsony. Tento plán je náročný po všetkých stránkach - vyžaduje si do začiatku veľkú sumu peňazí, tím odborníkov a je rizikový, ako každé podnikanie v poľnohospodárstve. Ale Peter Karácsony je presvedčený, že má veľké šance na úspech. "Nepotrvá dlho a ľudia sa začnú viac zaujímať o to, čo jedia oni a najmä ich deti," myslí si Karácsony. "Dnes ešte uprednostňujú obrovské, geneticky upravené, nablýskané jablká, ale časom sa vrátia ku starým kvalitným odrodám a k výrobkom z nich."
Študenti neplánujú svoj projekt ďalej manažovať: "Postavili sme reálny plán, aby sa ľudia, ktorí sú ochotní investovať, mali o čo opierať. Pripravili sme ho tak, aby mal šancu získať aj zdroje z fondov Európskej únie. A uvažovali sme aj nad tým, ako ho ošetriť z hľadiska európskych noriem a patentového práva," hovorí Peter Karácsony. "Urobili sme to bez nároku na finančnú odmenu, ale rozpracovať do podrobností ho už musia ľudia, ktorí rozumejú ovocným stromom a spracovaniu ovocia. Ja som len manažér a navyše sa dnes necítim dostatočne skúsený na manažovanie takého veľkého a náročného podniku. Okrem toho dnes mám ešte iné plány, neťahá ma to na vidiek. Ale keby som mal päťdesiat, idem do toho bez váhania."