Tradičným podnikaním oživiť región

Víťazným tímom v súťaž Začať podnikať sa v tomto roku stala dvojica študentov Fakulty manažmentu Univerzity Komenského Peter Karácsony a Lucia Dobrucká. Ich projekt Chuť a zdravie v tradícii má širší rozmer, ako podnikanie - jeho cieľom je oživenie mikroregiónu na Myjave. Tunajšie obce a mestečká totiž vymierajú, ľudia z nich odchádzajú za prácou a lepším životom do väčších miest.

"My chceme zvrátiť tento trend. Chceme, aby sa ľudia vrátili a našli pracovné príležitosti. Preto chceme oživiť pestovanie tradičných odrôd ovocia a spracovávať ich podľa tradičných receptúr," hovorí Peter Karácsony. Tento plán je náročný po všetkých stránkach - vyžaduje si do začiatku veľkú sumu peňazí, tím odborníkov a je rizikový, ako každé podnikanie v poľnohospodárstve. Ale Peter Karácsony je presvedčený, že má veľké šance na úspech. "Nepotrvá dlho a ľudia sa začnú viac zaujímať o to, čo jedia oni a najmä ich deti," myslí si Karácsony. "Dnes ešte uprednostňujú obrovské, geneticky upravené, nablýskané jablká, ale časom sa vrátia ku starým kvalitným odrodám a k výrobkom z nich."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Študenti neplánujú svoj projekt ďalej manažovať: "Postavili sme reálny plán, aby sa ľudia, ktorí sú ochotní investovať, mali o čo opierať. Pripravili sme ho tak, aby mal šancu získať aj zdroje z fondov Európskej únie. A uvažovali sme aj nad tým, ako ho ošetriť z hľadiska európskych noriem a patentového práva," hovorí Peter Karácsony. "Urobili sme to bez nároku na finančnú odmenu, ale rozpracovať do podrobností ho už musia ľudia, ktorí rozumejú ovocným stromom a spracovaniu ovocia. Ja som len manažér a navyše sa dnes necítim dostatočne skúsený na manažovanie takého veľkého a náročného podniku. Okrem toho dnes mám ešte iné plány, neťahá ma to na vidiek. Ale keby som mal päťdesiat, idem do toho bez váhania."

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 527
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 192
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 702
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 861
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 972
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 749
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 794
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 477
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu