Kel ružičkový. FOTO - ARCHÍV
Karfiol
Karfiol je chúlostivá zelenina a ľahko sa kazí. Hneď po zbere treba ružice rýchlo schladiť. Karfiol skladujeme vždy v tme a pri prúdení vzduchu. Na dlhodobé uskladnenie sa pri zbere starostlivo vyberajú neúplne vyvinuté ružice. Ružica má mať dve vrstvy obalových listov a časť hlúbu. Pri opatrnom ukladaní do fólií je výhodnejšie listy odstrániť. Ružice potom vydržia dlhšie. Oneskorený zber je príčinou vybiehania ružíc v sklade. Karfiol sa ukladá do prepraviek po 10 kusov, karfiol bez obalových listov iba v jednej vrstve. Prepravky sa vystielajú pergamenovým papierom alebo perforovanými plastickými fóliami. Dobre sa uskladňuje aj v kartónoch. Plodina si vyžaduje po schladení udržiavanie rovnomernej teploty -0,5 až 0 stupňov. Relatívna vlhkosť má byť 90 až 95 percent. Jarný karfiol vydrží v chladiarni 2 až 3 týždne, zimný až 8 týždňov.
Kaleráb
Zber neskorého kalerábu prichádza do úvahy od septembra do novembra. Vytrhávajú sa pritom celé rastliny, potom sa odstránia listy a skráti koreň. Hneď po zbere ich treba schladiť. Neskorý kaleráb sa dobre uchováva v hrobliach, pivniciach a v nechladených skladoch. Buľvy sa ukladajú voľne na hromady, prípadne sa zasypávajú pieskom. V skladoch a v pivniciach sa ukladá do prepraviek. Podmienky skladovania sú rovnaké ako pri kapuste.
Brokolica
Patrí medzi druhy, ktoré sa uchovávajú ťažko. Po zbere si vyžaduje rýchle ochladenie na 0 stupňov. Na krátkodobé skladovanie sa vyberajú iba zdravé, pevné ružice. Môžu sa vopred zabaliť do fólie, ktorá sa zmršťuje, aby sa chránili pred vädnutím. Pri 0 stupňoch a pri vysokej relatívnej vlhkosti vzduchu si uchová zelenú farbu a tvar 10 až 14 dní. Potom žltne, vyrastá, mäkne a kazí sa.
Kel kučeravý a ružičkový
Zberať ich môžeme podľa potreby nielen počas celého vegetačného obdobia, ale aj v zime. Rastliny sú odolné voči mrazom. Po prvých mrazoch sú dokonca jedlé časti chutnejšie. V domácnosti sa umyté a vlhké listy uložené v mikroténovom vrecúšku môžu uchovať v chladničke tri až päť dní. Na dlhšie skladovanie nie sú vhodné v žiadnych podmienkach.
Tekvica špargľová, patizóny a cukety
Po zbere ich konzumujeme do troch dní. Keď ich chceme uskladniť, uložíme plody pri teplote 8 až 13 stupňov, najlepšie v tmavej miestnosti. Takto vydržia týždeň. Neskôr tvrdne pokožka, mení sa dužina a plody strácajú na kvalite. Nie sú vhodné na dlhodobé uskladnenie.
Uhorky šalátové a nakladačky
Skladovanie uhoriek je zriedkavé. V prípade potreby im teplota do 7 až 10 stupňov zabezpečí trvanlivosť na dva až tri týždne. Aby sa zachovala vysoká vlhkosť, odporúča sa uhorky zabaliť do mikroténových vriec.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD., VÚZ Nové Zámky