Listy končia fotosyntézu, na bielych odrodách žltnú, na modrých sčervenejú a po prvých mrazoch opadávajú. Hrozno ponechané na kroch prezrieva. Je vhodné na výrobu vynikajúceho vína nazývaného ľadový zber.
Teploty a vlhkosť vzduchu v jeseni vyhovujú pre vyzrievanie letorastov. Obsah vody a látok z fotosyntézy sa v nich znižuje, v starom dreve - v kmienkoch, ramenách a koreňoch - sa zvyšuje. Nevyzretá časť letorastov po príchode mrazov opadne. Čím dlhšia časť letorastu je vyzretá, tým ľahšie sa uplatňuje diferencovaný jarný rez.
Skoré jesenné mrazíky znepríjemňujú zber neskoro dozrievajúcich odrôd, ale aj nasledujúce práce. Patrí k nim likvidácia starého viniča. Po zbere hrozna sa musí ukončiť hnojenie viniča a ošetriť pôda. Aj v tomto období potrebuje vinič vodu a prevzdušnenú, biologicky aktívnu pôdu, ktorá je zásobená makro- aj mikroprvkami. V suchom počasí sa odporúča vinič v záhradke po zbere zavlažiť. To sú minimálne podmienky pre dokončenie fotosyntézy a odsun látok z letorastov do starého dreva. V záhradke ešte možno osiať dodatočne uvoľnenú pôdu rastlinami na jarné zelené hnojenie (zaoráva sa v máji). Vhodná je zmes raž a vika v pomere 2:1 alebo raž a repka v pomere 1:1. Využiť by sa malo aj zakrývanie prízemnej časti krov, vrátane zásobných čapíkov nepremočenou pôdou. Skúsenosti so zimnými mrazmi presvedčili, že toto opatrenie je nevyhnutné pri mladých vysadených kroch a v rodiacich vinohradoch v mrazových kotlinách. Ak nie je záhradka oplotená, účinné je aj proti ohrýzaniu zverou. Veľkoplošný vinohrad sa však nezakrýva. Letorasty vyrastené zo zálohového čapíka na báze kmienka sa zakrývajú jesennou orbou - naorávkou. Aj pri novej sústave obrábania pôdy - zatrávnení má byť možnosť prikryť zálohové čapíky vrstvou pôdy aspoň 0,15-metra. Všetky jesenné práce v rodiacom vinohrade smerujú k dosiahnutiu lepšej úrody v budúcom roku.
Pred výsadbou vinohradu alebo dopĺňaním krov viniča musí byť pestovateľ informovaný o fyzikálnych vlastnostiach pôdy a jej obsahu živín. Pôda musí byť pripravená. Údaje možno získať rozborom pôdnych vzoriek odobraných po zbere z orničnej a podorničnej vrstvy. Podľa výsledkov sa potom urobí zásobné hnojenie.
Po zbere hrozna sa porovnávajú výsledky s úrodami z minulých rokov, hľadajú sa opatrenia na celkové posilnenie krov, zvýšenie ich biologického potenciálu, dosahovanie pravidelných, kvalitných úrod a podobne. Nie je to úloha na jeden rok, kontinuita týchto procesov sa prejavuje vždy pri zbere hrozna. Pre pestovateľa je preto povinnosťou starať sa o vinič hneď po zbere hrozna a najmä počas celého vegetačného cyklu. Prof. Ing. ALOJZ
VEREŠ, DrSc.