Plody odrody Jonathan ponechávame na strome čo najdlhšie. FOTO - AUTOR
Ovocie určené na zimné uskladnenie musí na strome dobre dozrieť. Zimné odrody, ktoré dlho skladujeme, oberáme až od polovice októbra. Pri skoršom zbere by sa počas uskladňovania scvrkli, stratili šťavu aj chuť. Slabé prízemné mrazíky plody na stromoch nepoškodia. Presný termín oberania sa z roka na rok mení, pretože ho ovplyvňuje priebeh leta. Napríklad minuloročné horúčavy urýchlili oberanie plodov v porovnaní s termínmi uvádzanými v pomologických príručkách až o dva týždne.
Počet odrôd hrušiek, ktoré možno uskladňovať, je veľmi obmedzený. Začiatkom októbra dosahuje zberovú zrelosť Lucasova, na konzumáciu je vhodná v novembri až januári. V polovici mesiaca nasleduje Harbo, na konzumáciu je vhodná od novembra do začiatku januára. Odrodu Eriku konzumujeme od polovice decembra do začiatku marca, Bohemicu od polovice decembra do polovice marca. Parížanku, ktorá dosahuje zberovú zrelosť koncom októbra, konzumujeme od decembra do februára aj dlhšie.
Ak chceme pôdu hnojiť minerálnymi hnojivami už na jeseň, mali by sme sa obmedziť na draslík a fosfor. Dusík sa cez zimu zmýva do spodných vrstiev, pretože pôda ho nedokáže zadržať. Za najlepšie fosforečné hnojivo sa považuje Thomasova múčka (30 až 50 g na meter štvorcový). S Thomasovou múčkou dodáme do pôdy aj účinnú formu vápnika. V súčasnosti sú však v predaji len superfosfáty s vyšším obsahom fosforu. Z draselných hnojív je to Patentkali (uhličitan horečnato-draselný) a síran draselný, pretože všetky ostatné obsahujú chlór, ktorý niektoré druhy rastlín neznášajú. (pav)