BRATISLAVA - Na prepitnom ročne čašníci a servírky v slovenských reštauráciách zarobia vyše miliardy korún. Hoci oficiálne štatistiky nezdanených príjmov zamestnancov hotelov a reštaurácií chýbajú, o hrubý odhad sa nedávno pokúsil Český štatistický úrad. Prepitné sa podľa českých štatistikov pohybuje medzi piatimi a desiatimi percentami zo sumy úhrady pri každom druhom zamestnancovi odvetvia. Po prepočítaní na oficiálne štatistiky tržieb slovenských hotelov a reštaurácií by to predstavovalo 1,2 miliardy korún ročne.
"Najmenej dostanem cez pracovné dni počas obednej prestávky, kedy k nám chodia ľudia z okolitých firiem a platia stravnými lístkami. Najviac na prepitnom zarobím v piatky a soboty večer," hovorí prevádzkar jedného z pubov v centre Bratislavy Paľo. Najviac nechávajú po anglicky hovoriaci zákazníci, najmenej Česi, Nemci a Rakúšania. "Slováci sú v prepitnom niekde v strede," dodáva.
Priemerná slovenská domácnosť utratí v prepočte na jedného svojho člena v hoteloch a reštauráciách ročne takmer 4700 korún. Zistil to slovenský Štatistický úrad. Po odrátaní výdavkov za jedálne a ubytovanie, v ktorých nie je zvykom dávať obsluhe prepitné, nechali Slováci v reštauráciách vlani 941 korún na hlavu, čiže spolu viac ako päť miliárd korún.
Ak by teda všetci slovenskí zákazníci nechali obsluhe prepitné desatinu z účtu, čašníci by si len na nich prilepšili ročne o pol miliardy korún. Nie všetci zákazníci však počítajú výšku prepitné na desať percent. "Koľko nechám na prepitnom, rozhodne nepočítam percentuálne," hovorí bratislavčanka Hanka. "Jednoducho zaokrúhľujem smerom nahor. To znamená, že ak mám platiť 311 korún, nechám im navyše len deväť korún," dodáva. "Ak nie sú milí, tak im nenechám nič."
Ekonómovia nepovažujú metodiku pri odhadovaní výšky prepitného za presnú. "Nie každý necháva v reštaurácii prepitné, a nie každý desať percent z účtu," spochybňuje odhady ekonomický analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. "Pravda však je, že v hoteloch a reštauráciách sú nominálne mzdy tradične jedny z najnižších v celom hospodárstve. To jednoznačne poukazuje na pravdepodobnosť ich dopĺňania nepriznanými príjmami," dodal analytik. (tv)
Ročné výdavky domácností v hoteloch a reštauráciách (na osobu)
skupina obyvateľstva | reštaurácie | jedálne | ubytovacie služby | spolu |
zamestnanci | 1084 Sk | 4622 Sk | 364 Sk | 6070 Sk |
podnikatelia | 1789 Sk | 2552 Sk | 568 Sk | 4909 Sk |
robotníci | 894 Sk | 3631 Sk | 238 Sk | 4763 Sk |
roľníci | 500 Sk | 3253 Sk | 239 Sk | 3993 Sk |
dôchodcovia | 521 Sk | 411 Sk | 13 Sk | 945 Sk |
SLOVENSKO | 941 Sk | 3470 Sk | 275 Sk | 4686 Sk |
ZDROJ: ročenka Štatistického úradu, rok 2003