FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
Aj keď postrúhať kilogram zemiakov, urobiť cesto a vložiť plech s haruľou do elektrickej rúry trvalo družstvu minuloročného rekordmana Dušana Huťku iba 3 minúty 40 sekúnd, rekordný a víťazný Háčik tím bol ešte o 21 sekúnd rýchlejší.
Zemiaková baba, placka či haruľa má všade na Slovensku svoje špecifiká. Medzibrodská haruľa sa robí bez múky a vajca a hlavne, cesto sa nezaobíde bez opraženej cibule a "metky".
Pokúšali sme sa na zaplnenom obecnom námestí zistiť, čo je to vlastne metka. Podľa niektorých je to mäta pieporná, z ktorej sa varí bylinkový čaj, iní zas tvrdia, že je to vyšľachtený druh záhradnej mäty, ktorej chuť je viac korenistá a menej mentolová.
V Medzibrode sa v sobotu pokúšalo upiecť najrýchlejšiu a najchutnejšiu haruľu jedenásť trojčlenných družstiev. Každý z nich má svoj víťazný recept, ktorý nechce prezradiť.
Niekto pridáva opraženú slaninu, iní cesnak, bryndzu, cukinu, alebo pečú haruľu na baraňom loji. Chutná je určite aj zemiaková placka s klobásovým mäsom. Dušan Huťka však tvrdí, že veľmi dôležitý je dobrý pekáč.
"Plech musí byť dobre vypečený a nesmie sa v ňom robiť nič iné len haruľa. Ten môj má 50 rokov a už sú v ňom aj dierky, ktoré vždy zapchám chlebom," hovorí rodák z Medzibrodu Huťka.
Jeho kolegyňa z družstva Magdaléna Piterková dodáva, že u nich doma musí byť haruľa na stole aspoň raz do týždňa.
Okrem harule sa v Medzibrode dali nájsť aj ďalšie zaujímavé veci. Požiarnici varili v kotloch držkový guľáš, o niekoľko metrov ďalej sa varila špecialita baranie hrče, teda nasekané ovčie mäso so zeleninou a finančne si pravdepodobne prilepšila aj miestna škôlka, ktorej zamestnanci predávali haruľu a koláče.
Medzibrodská haruľa je podľa niektorých miestnych prvá, ktorá kedy na Slovensku vznikla.
Ľudia, ktorí v minulosti prebrodili rieku Hron, vraj nazvali svoje sídlo Medzibrod a na rozpálenej skale upiekli prvú haruľu.
DANIEL VRAŽDA