V Medzibrode bol boj o najchutnejšiu haruľu

V bitke o haruľu alebo na Haruľovej show v Medzibrode, neďaleko Banskej Bystrice, v sobotu padali rekordy.

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Aj keď postrúhať kilogram zemiakov, urobiť cesto a vložiť plech s haruľou do elektrickej rúry trvalo družstvu minuloročného rekordmana Dušana Huťku iba 3 minúty 40 sekúnd, rekordný a víťazný Háčik tím bol ešte o 21 sekúnd rýchlejší.

Zemiaková baba, placka či haruľa má všade na Slovensku svoje špecifiká. Medzibrodská haruľa sa robí bez múky a vajca a hlavne, cesto sa nezaobíde bez opraženej cibule a "metky".

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pokúšali sme sa na zaplnenom obecnom námestí zistiť, čo je to vlastne metka. Podľa niektorých je to mäta pieporná, z ktorej sa varí bylinkový čaj, iní zas tvrdia, že je to vyšľachtený druh záhradnej mäty, ktorej chuť je viac korenistá a menej mentolová.

SkryťVypnúť reklamu

V Medzibrode sa v sobotu pokúšalo upiecť najrýchlejšiu a najchutnejšiu haruľu jedenásť trojčlenných družstiev. Každý z nich má svoj víťazný recept, ktorý nechce prezradiť.

Niekto pridáva opraženú slaninu, iní cesnak, bryndzu, cukinu, alebo pečú haruľu na baraňom loji. Chutná je určite aj zemiaková placka s klobásovým mäsom. Dušan Huťka však tvrdí, že veľmi dôležitý je dobrý pekáč.

"Plech musí byť dobre vypečený a nesmie sa v ňom robiť nič iné len haruľa. Ten môj má 50 rokov a už sú v ňom aj dierky, ktoré vždy zapchám chlebom," hovorí rodák z Medzibrodu Huťka.

Jeho kolegyňa z družstva Magdaléna Piterková dodáva, že u nich doma musí byť haruľa na stole aspoň raz do týždňa.

Okrem harule sa v Medzibrode dali nájsť aj ďalšie zaujímavé veci. Požiarnici varili v kotloch držkový guľáš, o niekoľko metrov ďalej sa varila špecialita baranie hrče, teda nasekané ovčie mäso so zeleninou a finančne si pravdepodobne prilepšila aj miestna škôlka, ktorej zamestnanci predávali haruľu a koláče.

SkryťVypnúť reklamu

Medzibrodská haruľa je podľa niektorých miestnych prvá, ktorá kedy na Slovensku vznikla.

Ľudia, ktorí v minulosti prebrodili rieku Hron, vraj nazvali svoje sídlo Medzibrod a na rozpálenej skale upiekli prvú haruľu.

DANIEL VRAŽDA

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 094
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 455
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 180
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 548
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 468
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 244
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 002
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 877
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu