K fyziologicky podmieneným javom patrí okrem iného hnednutie šupky a dužiny. Za správny termín zberu pre domácich záhradkárov možno považovať čas, keď sa stopka ľahko uvoľňuje z miesta upnutia. Puknuté alebo popraskané plody by sa mali odstrániť podľa možnosti čo najskôr, pretože vo vlhkom počasí ich ľahko napádajú hubovité choroby.
Pri zbere jabĺk treba rozlišovať plnú, takzvanú úžitkovú zrelosť a zberovú zrelosť plodu. Relatívne jednoduché je určiť čas zberu pri skorých odrodách jabĺk, ktoré sú hneď vhodné na konzumáciu. Tu je zrelosť jabĺk na strome na rovnakej úrovni ako úžitková zrelosť. O niečo ťažšie je zvoliť termín zberu jabĺk na zimné skladovanie. Tie sa nesmú v žiadnom prípade oberať neskoro, pretože potom strácajú skladovateľnosť. Keď sa uvoľňuje stopka plodu ľahko z vetvičky, je to znak zrelosti na oberanie. Pre istotu sa odporúča jablko ochutnať. Keď dužina chutí trpko a jej konzistencia je pevná až tvrdá, jablká sú vo väčšine prípadov vhodné na oberanie a skladovanie. Špecifickú arómu odrôd vytvárajú jablká až v priebehu skladovania v pivnici. Ing. PETER DRÁČ