Šesť kusov kuracích pŕs, 1 veľká cibuľa, sladká červená paprika, polovica kuracieho bujónu, olej, 1 kyslá smotana, 2 dl mlieka, 2 lyžice hladkej múky.
Kuracie prsia pokrájame na tenučké rezančeky. V panvici na oleji upražíme nadrobno posekanú veľkú cibuľu. Vložíme kuracie rezance a opražíme ako čínu. Potom posolíme, pridáme sladkú červenú papriku a aby malo mäso chuť po vývare z kostí, aj polovicu kuracieho bujónu. Mierne podlejeme vodou. V zaváraninovej fľaši rozhabarkujeme smotanu, mlieko a hladkú múku. Zalejeme mäso a necháme prejsť varom. Celý zázrak je hotový za 15 minút a podávame ho s kolienkami.
Slovensko-americká polievka Čo dom dallas
Otvoríme chladničku a pozrieme sa, aké zvyšky starej zeleniny v nej máme. Bez hanby a predsudkov, že nie sme dobré gazdinky, ich očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Použiť sa dá skutočne zmes čohokoľvek, môže v tom byť karfiol, brokolica, paprika, hrach, kaleráb, zeler, mrkva - jednoducho všetko, čo doma máme. Na oleji upražíme cibuľu, vložíme kúsky zeleniny, posolíme, opaprikujeme a chvíľu podusíme. Pridáme nadrobno nakrájané zemiaky, zalejeme vodou, hodíme do toho tri bobkové listy a nasypeme majoránku. Keď zelenina zmäkne, rozhabarkujeme v zaváraninovej fľaši jednu smotanu, dva decilitre vody a dve lyžice hladkej múky. Vlejeme do polievky a kým to všetko prevrie, pretlačíme do nej toľko čerstvého cesnaku, koľko znesú naše žalúdky. Príprava jemne kyselkavej výživnej polievky netrvá dlhšie ako 30 minút.
Tvarohové gule Ak budete dobrí
Pol kilogramu sypkého tvarohu, práškový cukor, štipka soli, 4 vajcia, detská krupica, maslo, čerstvé ovocie alebo zaváranina.
Rozmrvíme pol kila sypkého tvarohu, pridáme štipku soli, cukru a 4 žĺtky. Veľmi jemne vmiešame sneh z bielkov (ktorý môžu medzitým vyšľahať ochotné deti alebo hladný partner) a toľko detskej krupice, koľko si žiada cesto, aby sa z neho dali vytvarovať medzi dlaňami guľky. Musia byť mäkké, lebo potom uvarené nie sú ľahké a chutné. Guľky varíme v slanej vode a opatrne ich miešame, aby sa navzájom nelepili. Hotové sú vtedy, keď všetky plávajú po povrchu vody. Na tanieri ich posypeme práškovým cukrom a roztopeným maslom, môžeme pridať aj čerstvé ovocie alebo zaváraninu.