V kuchyni s Vandou Feriancovou

"Varenie vlastne neznášam a som zväzovaná konvenciou, že žena má byť doma šťastná pri sporáku, držať varešku a pritom relaxovať. Pre mňa je to povinnosť," hovorí dramaturgička, spisovateľka a textárka Vanda Feriancová. Bola by najradšej, keby sa namiesto

Dramaturgička, spisovateľka a textárka Vanda Feriancová pochádza z Martina. Vyštudovala scenáristiku, televíznu a filmovú dramaturgiu na FAMU v Prahe. Už takmer 15 rokov je jej hlavným pracovným záujmom Slovenský rozhlas, konkrétne Rádio Devín. V súčasnosti je oficiálnym zástupcom Slovenského rozhlasu v Programovej skupine pre rozhlasové hry v rámci Európskej vysielacej únie. Okrem toho je tútorom za Slovensko v Interplay - svetovom združení na podporu mladých dramatikov a ich uvedenie na svetové javiská. Cez jej ruky dramaturgicky prešlo okolo 80 titulov rozhlasových hier. Napísala hru Sneh, ktorú uvádza divadlo a.H.a., a nedávno jej vyšla poviedka v antológii erotických poviedok s názvom Sex po slovensky. Má dve dcéry Ninu (14) a Malvínu (11).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

"Varenie vlastne neznášam a som zväzovaná konvenciou, že žena má byť doma šťastná pri sporáku, držať varešku a pritom relaxovať. Pre mňa je to povinnosť," hovorí dramaturgička, spisovateľka a textárka Vanda Feriancová. Bola by najradšej, keby sa namiesto jedla vyrábali tabletky na ráno, obed a večeru. Bola by vraj prvá, kto by sa o ne prihlásil. Jedlo si dokáže vychutnať najmä v reštaurácii, ak je pozvaná na nejaký dobrý obed alebo večeru. Má však manžela a dve dospievajúce dievčatá, preto sa musí postarať aj o ich žalúdky.

Jedlo na piedestáli

V martinskej rodine, kde vyrastala, bolo jedlo kultom. Vandina mama síce patrila do prvej generácie emancipovaných žien bez prílišného záujmu o kuchyňu, no pre starú mamu a tetu, ktorá s nimi žila, bolo varenie v mnohých kuchynských hrncoch na každodennom poriadku. Sedem chodov na obed nebolo nič nezvyčajné. Išlo však aj o to, čo na jedlo povie nejaká susedka. Ak všetko päťkrát nepochválila, boli "naše staré", ako ich volal Vandin otec, nešťastné a bol z toho rodinný problém.

SkryťVypnúť reklamu

Celé detstvo Vanda pomáhala v kuchyni, musela miešať cestá tak dlho, až boli akurátne - ani riedke, ani husté. Už ako dievčatko si preto zaumienila: Takto to u mňa nikdy vyzerať nebude.

Vydala sa však do rodiny, kde je jedlo rovnako na piedestáli. Vynikajúce kuchárky - manželova mama aj nebohá babička - dokázali v kuchyni malé zázraky. Senzačne piecť nielen rozmanité mäsá, ale aj božsky voňajúce koláče.

Keď sa Vanda vydala a ako prvé jedlo vykúzlila pre manžela pšeničné rizoto, celý chod skončil v záchode a ona s vreckovkou na uplakaných očiach.

Rýchlejšie ako kedysi

Vanda Feriancová zdedila kuchyňu po mame a turčianskej starej mame. Perkeltovo-paprikášové zázraky, ktoré v Martine chutili Vandiným predkom ešte za prvej republiky, sú v súčasnosti bonusom, ktorým sa môže táto dáma ukázať aj pred hosťami.

SkryťVypnúť reklamu

Všetky recepty však vylepšila a zrýchlila, pretože, ako vraví, nemá čas na hodiny státia pri sporáku. Okrem toho, ako každý človek s fantáziou, aj ona veľmi často improvizuje. Otvorí chladničku aj špajzovú skrinku a čo v nej nájde, z toho vykúzli nejaký chod. Preto ani jedna jej polievka nie je rovnaká. Ak chce, aby jedlá chutili tak, ako kedysi doma v Martine, zaloví v pamäti.

Jej dievčatá nie sú veľké jedáčky, a preto, aby sa nasýtili, pripravuje im výživné a husté "čučpajzy". Usiluje sa o spoločné nedeľné obedy, ktoré jej však nie vždy vychádzajú ako kedysi u starej mamy. Tým, že Vanda má intuíciu, fantáziu a neprekáža jej experimentovanie, je aj napriek svojmu malému zaujatiu kuchyňou dobrá kuchárka. Potvrdzuje to aj jej sedemnásťročná sestra, ktorá hoci nemá rada polievky, u nej ich vždy zje. Keď prídu deti zo školy a práve im nechutil obed, prvú pomoc hľadajú v chladničke. Väčšinou je ňou práve takáto výživná polievka so smotanou a syrom.

SkryťVypnúť reklamu

Vanda sa stretáva so zaneprázdnenými, ekonomicky činnými ženami, ktoré síce naplno pracujú, no usilujú sa stmeľovať svoje rodiny aj jedlom. Mnohé z nich majú však tak ako ona vlažný vzťah k vareniu, lebo pri ňom minú veľmi veľa peňazí, ktoré by mohli použiť podľa nej oveľa rozumnejšie.

Foto - Peter Leginský

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 393
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 990
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 691
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 215
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 103
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 1 784
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 652
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 646
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu