Z čoho a ako sa vyrábajú potraviny

Džemy a marmelády

* Ovocie sa najprv ošetrí chloridom vápenatým, vďaka ktorému v džeme cítime a vidíme celé kúsky ovocia. Do ovocnej zložky sa väčšinou pridáva želatína a farbivá, ktoré ovociu dodávajú pekný odtieň.

Hranolčeky

* Čistenie zemiakov na výrobu hranolčekov sa môže robiť dvoma spôsobmi. Buď sa naparujú v parných strojoch, vďaka čomu im popraskajú šupky a tie potom oškriabu kefy. Pri druhom spôsobe sa zemiaky namáčajú v koncentrovanom sodnom lúhu (hydroxid sodný), ktorý rozloží šupky. Hydroxid sodný je veľmi silný toxín, resp. žieravina. Potom sa zemiaky pokrájajú na hranolčeky a predvaria vo vode s fosfátom a siričitanom sodným, ktorý je v triede jedov klasifikovaný stupňom 3 - silné toxíny. Tieto chemikálie spôsobujú výslednú peknú farbu zemiakov a zároveň zabraňujú tvorbe tmavých miest.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Šunka

* O tej sa už popísalo veľa. Pravdou zostáva, že až 30 % jej hmotnosti môže byť len obyčajná voda, ktorá sa v mäsových výrobkoch a údeninách udržuje vďaka fosforečnanom, inak povedané soliam. Zvyšných 70 % sú odrezky, rôzne kusy mäsa, rastlinné gumy, želatíny, aromatické látoky, konzervačné látky, stabilizátory, zahusťovadlá a emulgátory.

Chlieb

* Veľa ľudí si myslí, že tmavý a celozrnný chlieb a pečivo sú najzdravšie pekárenské výrobky. Nemusí to však platiť vždy. Aj pri ich výrobe sa používajú emulgátory, vďaka ktorým možno lepšie spracovať cesto. (Pozor na E150, E102 a E 133, ktoré môžu vyvolať rôzne alergie.) Dobrú kyprosť cesta pomáhajú zabezpečiť fosfáty. Poniektorí výrobcovia používajú i farbivá, ktoré majú vytvoriť dojem celozrnného tmavého a zdravého výrobku. Vyrábajú sa však i chleby, ktoré éčka neobsahujú, spotrebiteľ však nemá ako zistiť, ktoré to sú. Výživári preto radia, všímať si predovšetkým štruktúru pečiva.

SkryťVypnúť reklamu

Hrozienka

* Vďaka kúpeľu v horúcom roztoku kyseliny fosforečnej sa dajú naimpregnovať roztokom glycerínu. Preto sú také pekné guľaté a šťavnaté. Mimochodom, kyselina fosforečná je žieravina, ktorá je v triede jedov klasifikovaná stupňom 2, čo sú veľmi silné toxíny.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 581
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 302
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 113
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 332
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 918
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 400
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu