Spotrebitelia majú od septembra možnosť overiť si, odkiaľ pochádza hovädzina, ktorú kúpili. Na stránke www.gs1sk.org v časti projekty - sledovanie pohybu potravín stačí zadať evidenčné číslo zvieraťa, ktoré je uvedené na štítku.
Zákazník si môže takto overiť, či údaje uvedené na etikete sú správne a či ho obchodník neklame. Pomocou identifikačného čísla je možné dopátrať sa až ku konkrétnemu zvieraťu, z ktorého mäso pochádza.
Záujemca môže na internete zistiť schvaľovacie číslo bitúnku a krajinu, v ktorej je umiestnený, schvaľovacie číslo rozrabkárne a krajinu, v ktorej sa zviera narodilo a kde ho vykŕmili.
"Veríme, že prístup spotrebiteľov k informáciám im vráti dôveru k mäsovým výrobkom a zároveň bude vytvárať tlak na výrobcov, aby svoje výrobky označovali správne," hovorí Peter Dolňák z neziskového združenia právnických osôb GS1, ktoré túto službu poskytuje. (pcs)
V Nemecku budú obchody otvorené dlhšie
V desiatich nemeckých spolkových krajinách už onedlho prestanú platiť obmedzenia na dĺžku otváracích hodín obchodov. Horná komora nemeckého parlamentu má dnes prijať rozhodnutie, že otváracie hodiny obchodov nebude regulovať spolková vláda, ale vlády jednotlivých krajín.
Podľa doterajších právnych predpisov obchody museli byť v pracovných dňoch zatvorené najneskoršie o 20.00 h. Nedeľa bola bez výnimky voľným dňom. V rekreačných oblastiach Brandenburska a Meklenbursko-Predpomoranska budú v budúcnosti obchody otvorené aj v nedeľu.
Základ zmeny predpisov o otváracích hodinách pre nemecké obchody tvorí výkon nemeckého ústavného súdu z júna tohto roku. Podľa neho právo rozhodovať patrí v tejto otázke vládam spolkových krajín a nie spolkovej vláde v Berlíne.
Okrem desiatich spolkových krajín o rozšírení času predaja obchodov uvažujú aj v ďalších piatich. Doterajší stav by sa mal zachovať len v 16 z nich. Informoval rakúsky denník Der Standard. (tasr)
O pár týždňov sa v Poľsku objaví GMO kukurica
O niekoľko týždňov poľskí výrobcovia osív prvýkrát ponúknu poľnohospodárom geneticky modifikovanú kukuricu. Keďže pestovanie geneticky modifikovanej kukurice je oveľa menej nákladné, mohlo by na poľskom obilnom trhu dôjsť k drastickým zmenám. 70 percent poľských konzumentov však geneticky modifikované potraviny odmieta a až 70 percent Poliakov sa bojí zdravotných dôsledkov ich používania.
Poľská vláda sa dlhý čas snažila zabrániť uvedeniu geneticky modifikovaných potravín na poľský trh. Od vstupu krajiny do Európskej únie sa o tejto otázke už dvakrát diskutovalo v rade ministrov. Prvýkrát bol minister životného prostredia proti, druhý raz sa držal hlasovania.
Počet zástancov a odporcov geneticky modifikovaných potravín bol vyrovnaný, a preto sa Európska komisia rozhodla 8. septembra zaradiť modifikovanú kukuricu druh "MON 810" do zoznamu potravín, ktoré sa môžu v zjednotenej Európe pestovať.
Čisto teoreticky by poľská vláda ešte mohla túto kukuricu zakázať, musela by sa však odvolať na ohrozenie zdravia obyvateľstva. Ministerstvo životného prostredia však takto postupovať nemieni. "Nemôžeme sa izolovať pred modernými technológiami, mohli by sme tým zmenšiť konkurencieschopnosť našich poľnohospodárov," povedal minister poľnohospodárstva Wojciech Olejniczak pre denník Rzeczpospolita.
Poľsko je po Francúzsku a Španielsku tretím najväčším producentom kukurice v únii. Pestuje ju na ploche 700-tisíc hektárov. Pestovanie geneticky upravenej kukurice je podľa odborníkov o 30 percent lacnejšie ako bežných druhov. Nový druh kukurice by sa mohol už na budúci rok pestovať na 30-tisíc hektároch. (tasr)