Nájsť potraviny, v ktorých nie sú emulgátory, nie je jednoduché. Hoci mnohí si myslia, že sú len v polotovaroch či vrecúškových polievkach, sú aj v šunke a dokonca aj v chlebe. FOTO - ARCHÍV TASR
Nedávno koloval po internete e-mail, v ktorom Klinika detskej onkológie Univerzity v Düseldorfe informuje o nebezpečných, ale i neškodných prísadách do jedál, takzvaných emulgátoroch. Neškodnosť látok pridávaných do potravín garantuje Svetová zdravotnícka organizácia a Svetová organizácia pre poľnohospodárstvo a výživu. Lekári, výživári aj chemici sa však zhodujú, že mnohé z nich môžu mať nie len nežiaduce účinky, ale spôsobovať i rakovinu. Takmer všetky potraviny sú totiž upravované a obsahujú naraz i niekoľko druhov emulgátorov.
Čo sú to emulgátory?
Emulgátory, nazývané aj aditíva, sú prídavné látky, ktoré majú zlepšiť niektoré vlastnosti potravín. Všetky by mali byť uvedené na obale výrobkov. Aditív je vyše 2500 druhov, ale slovenský potravinový kódex dovoľuje používať len niečo vyše 300 z nich.
Odborníci z oblasti výživy si myslia, že najväčšie nebezpečenstvo nepredstavujú samotné emulgátory, ale skôr potraviny, do ktorých sa pridávajú. Vo väčšine prípadov je totiž úlohou éčiek maskovať lacné náhrady, aromatické látky a farbivá, ktoré sa používajú pri výrobe potravín. V nejednom jogurte je aromatickou príchuťou nahradené ovocie, žlté farbivo v koláči pomáha vytvoriť dojem, že sú v ňom vajcia a oranžové dokáže premeniť vodu na pomarančový nápoj.
Veľké množstvo aditív je v polotovaroch - napríklad v cestovinách s omáčkou v prášku alebo v instantných polievkach, ktoré stačí len zaliať vodou.
Práve vďaka éčkam však potraviny dlhšie vydržia.
Riziková skupina - deti
Vyrovnať sa s pôsobením éčok môže robiť problémy aj organizmu relatívne zdravého človeka. Najškodlivejšie účinky však majú na deti. Mnohé matky, ktoré chcú svojim deťom len najlepšie, a v domnení, že to je to pravé, im dávajú na raňajky napríklad cereálie či kukuričné lupienky, ani netušia, ako sa vyrábajú a čo obsahujú.
Proces ich výroby vyzerá asi takto: na začiatku sa kukuričné zrná namočia do lúhu - žieraviny, ktorá leptá kožu a spôsobuje niečo podobné ako popáleniny. Potom sú zrná vystavené agresívnej pare, namáčajú sa v ochutenom sirupe z rafinovaného cukru, ďalej sa sušia, lisujú pod tlakom 75 ton, opekajú, nahrievajú a vločkujú. Takto pripravené sa v poslednej fáze namáčajú do zmesi konzervačných látok a prísad, ktoré sú mimochodom chemikálie a malému detskému organizmu rozhodne neprospievajú.
Vari ešte horšie je to s obľúbenými gumenými medvedíkmi (napríklad Harribo), ktoré sú vyrobené z vyčistených ropných produktov, umelých farbív a chemických konzervačných prípravkov. Argument, že obsahujú vitamín C, tak celkom neobstojí.
Éčka môžu spôsobiť detskú hyperaktivitu, nepredvídateľné správanie, náladovosť a nesústredenosť. V tejto súvislosti sú nebezpečné najmä tie tieto potraviny a sladkosti : sladké malinovky (E102), nápoje v prášku (E102), žuvačky (E102, E104, E131), cukrovinky (E104, E132), zmrzliny (E104,E132), jogurty (E120), marcipán (E122), želé (E123, E110, E122), niektoré pekárenské výrobky, sušienky a instantné polievky (E150), čokoládové bábovky (E155) a povzbudzujúce nápoje (E104).
Nebezpečné éčka
Nie všetky emulgátory sú pre zdravie nebezpečné. Tie, ktoré môžu poškodiť zdravie, alebo dokonca spôsobiť rakovinu, už odborníci určili.
Pri pokusoch sa potvrdilo, že emulgátory E220 - E224 poškodzujú črevá. Sú to siričitany, ktoré slúžia ako konzervačné látky, predlžujú trvanlivosť potravín (niektoré pekárenské výrobky, syry, vína a margaríny), alebo dodávajú výrobkom požadovanú farbu. Nachádzajú sa napríklad v nealko nápojoch (E221, E222), sušenom ovocí (E221), výrobkoch zo zemiakov (E221, E225) alebo džúsoch (E222).
Rizikový aditív je aj aspartam (E951), ktorý sa podobne ako cyklamát (E952) a xylit (E967) používa ako sladidlo. Pokusy na hlodavcoch dokázali, že pri užívaní aspartamu je zvýšený výskyt nádorov na mozgu. A hoci sa toto éčko používa ako sladidlo v jedlách pre ľudí, ktorí chcú schudnúť, paradoxne vyvoláva ich zvýšenú chuť do jedla.
E320 a E321 plnia úlohu antioxidantov, sú rozpustné v tukoch a bránia ich oxidácii. Následkom je vysoký cholesterol.
Antioxidanty E311 a E312 spôsobujú citlivosť nervov.
Pri niektorých éčkach sa však názory odborníkov rozchádzajú - napríklad v prípade syntetickej kyseliny citrónovej - E330. Časť tvrdí, že je to neškodný antioxidant, podobne ako prírodná kyselina askorbová (vitamín C), označovaná ako E300. Obe éčka majú uchovávať farbu a čerstvý vzhľad niektorých potravín z ovocia a zeleniny. Klinika detskej onkológie Univerzity v Düseldorfe však na základe výskumov označila E330 za jeden z najnebezpečnejších rakovinotvorných aditív. Vo svojom letáku o emulgátoroch ohrozujúcich zdravie odporučili spotrebiteľom vyhnúť sa všetkým výrobkom, ktoré ho obsahujú. Bežne sa nachádza napríklad v krabom mäse, konzervovaných hríboch a paradajkách alebo v syre Bonbel.
Veľmi silno rakovinotvorné aditívum je podľa výskumov E123 (amaranth). Pokusy na zvieratách potvrdili, že po pravidelnej konzumácii potravín s týmto emulgátorom vzniká rakovina. Rusko a USA ho svojim výrobcom už zakázali používať. Spolu s E110 sa pridáva do želatínových medvedíkov Harribo, lentiliek, šľahačkového pudingu Zott, rybích prstov značky Iglo, smotany značky Kraft, niektorých vanilkových pudingov (aj E102), omáčok v prášku alebo smotanového syra so salámou od výrobcu Kraft.
Rakovinu podľa výskumov spôsobuje i tartrazin - E102 (obsahujú ho niektoré pekárenské a mliečne výrobky) a erythrozin - E127 (nachádza sa najmä v kandizovaných čerešniach).
Za ďalšie rakovinotvorné aditíva klinika označila E131, E142 (v niektorých zmrzlinách a dezertoch), E210 (napr. v ovocných džúsoch), E211 (obsahuje ho horčica, niektoré nealkoholické nápoje), E213, E214, E215, E216, E217, E239.
Emulgátory, ktoré neškodia
Nie všetky aditíva sú pre zdravie škodlivé, nájdu sa medzi nimi i také, ktoré dokonca prospievajú. Napríklad E100 nachádzajúci sa v kari korení znižuje hladinu cholesterolu, E101, ktorý sa používa na farbenie cereálií, podporuje imunitný systém, zmierňuje migrény a chráni oči pred sivým zákalom. Kakao holandského typu obsahuje E170, ktoré potrebujeme pre zdravé zuby. Neškodná je i kyselina sorbová E200 a jej príbuzné látky, ktoré sa používajú na konzervovanie. Bezpečné sú aj kyselina octanová (E260) a kyselina mliečna (E270), ktoré pomáhajú v kypriacich prostriedkoch uvoľňovať CO2.
Kde nie sú
Napodiv, aj dnes ešte existujú výrobky, ktoré žiadne emulgátory neobsahujú. Bez aditív sú niektoré druhy chlebov, tepelne spracovaná smotana, stopercentné ovocné džúsy, niektoré lekváre, rôsoly a džemy. Spoľahnúť sa môžete aj na med, maslo, mlieko, minerálne vody, kávu, nearomatizované čaje, cestoviny, zahustené mlieko, neemulgované tuky, oleje a taktiež i neochutené mliečne výrobky. Pokračovanie na 34. strane
OznačenieDo konca apríla 2004 bolo označenie emulgátorov na obaloch výrobkov len na vôli výrobcov, a preto nebolo na všetkých potravinách. Po vstupe Európskej únie je však povinné tieto údaje uvádzať, a preto už budú musieť byť na všetkých novovyrobených a zabalených potravinách.
Emulgátory (aditíva) sa označujú písmenom E a trojmiestnym alebo štvormiestnym číslom.