Šéf sa drží hesla: Ani jedno vajce s trojkou!

Brezové sandále? Surová zelenina? Reštaurácia v Prírodnej rezervácii Saské Švajčiarsko dokazuje, že ekológia nemá nič spoločné so zažitými klišé. Varia tu chutné jedlá väčšinou z tunajších a ekologicky dopestovaných produktov. Vedúci reštaurácie Armin ..

Brezové sandále? Surová zelenina? Reštaurácia v Prírodnej rezervácii Saské Švajčiarsko dokazuje, že ekológia nemá nič spoločné so zažitými klišé. Varia tu chutné jedlá väčšinou z tunajších a ekologicky dopestovaných produktov. Vedúci reštaurácie Armin Zenker sa pokúša upriamiť pozornosť ľudí na životné prostredie a svoje snahy zhrnul do vtipného sloganu "Ani jedno vajce s trojkou!" Trojkou totiž označujú vajíčka z veľkoprodukcií. Lepšie je kupovať vajíčka s označením 0 (ekologický chov) alebo 1 (chov v rámci voľnej kultúry). Pri jednotke sa nosnice pohybujú voľne, ale kŕmia ich konvenčnou výživou, na ekologicky čistej farme dostávajú žrať výlučne plodiny prírodného pestovania. Bioroľníctvo sa snaží zachovať uzavretý kolobeh, pozostávajúci z tradičného chovu a kŕmenia. Výskumy ukázali, že v ekologických produktoch je len 5 % zvyškov poľnohospodárskej chémie, pričom pri konvenčných produktoch sa prekračuje hraničná hodnota 90 %. Navyše obsahujú až 400 prídavných látok, pričom ekologické produkty len 40. Kupovaním miestnych poľnohospodárskych výrobkov navyše ľudia podporia tamojších roľníkov a podniky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Armin Zenker nám ako odborník Prírodnej rezervácie odpovedal na otázky týkajúce sa presadzovania ekologickej gastronómie.

Na akých princípoch funguje reštaurácia? Sú všetky produkty absolútne ekologické?


Nie, naša reštaurácia sa riadi zmiešanou koncepciou, to znamená., že sa pokúšame dosiahnuť rovnováhu medzi regionálnymi a ekologickými produktmi. Jedlá sú čerstvo pripravované a nezmrazujeme ich. Pracujeme podľa princípu priameho predaja - sme samoodberatelia, čím obchádzame drahých veľkoobchodníkov.



Čím sa riadi ponuka, ktorú denne obmieňate?


Máme hotové jedlo, ktoré sa riadi sezónou. Tak sa vyhneme drahým dovozom, ako napríklad jahôd v zime.



Akceptujú turisti reštauráciu?


Akceptujú, ale málo využívajú. Aj tu platí: Šetrnosť sa vypláca! Ľudia jedia radšej prinesené chleby.

SkryťVypnúť reklamu


Tvoríte si svoje recepty sami? Nemohli by ste nám vymenovať zopár jedál?


Áno, náš kuchár si sám vymýšľa recepty. Po prieskume vytvoril toto menu: Zemiaková polievka so žihľavou, zasolený sleď, reďkovkový šalát s jablkom, lievance s maslom, dezert z cmaru.



Ako sa kontrolujú ekologickí dodávatelia?


Musia sa venovať roľníctvu i dobytkárstvu, na poliach sa nesmú nájsť žiadne zvyšky umelých hnojív. Pri kúpe krmiva je nutné dokázať pôvod a farma musí byť obrábaná extenzívne. Každá ekofarma sa kontroluje dva razy ročne, raz s ohlásením vopred a raz neohlásene.



Dbáte aj vy súkromne na ekologické stravovanie?


Áno, stravujem sa regionálne a ekologicky.



Ako ste sa k tomu dostali?


Cez známeho, ktorý žije environmentálne uvedomene. Fascinoval ma jeho životný štýl. Okrem toho som služobne navštívil ekologické farmy a informoval som sa. V súkromí mám vlastnú lúku s pukavými plodmi starých odrôd, aké už nedostanete kúpiť.

SkryťVypnúť reklamu


Existujú vôbec ekologické sladkosti?


Iste, napríklad čokoládová tyčinka s kakaom z ekologickej produkcie.



Autor: Ruth Maderová, Peggy Lohseová, Victoria Brustmannová, Denisa Pritzlová, Ingrid Krajčiová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 541
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 232
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 983
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 009
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 950
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 822
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 453
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu