Novovyšľachtená odroda Milia. FOTO SME - PAVOL MAJER
Cieľom pestovania viniča je vyrobiť zdravé, pekné a chutné hrozno. Dôležité je takýto produkt získať, ale ešte dôležitejšie je ho dobre zužitkovať či inak zhodnotiť. Malý výrobca pestuje vinič pre potešenie aj pre samozásobovanie hroznom, vínom a inými výrobkami z hrozna. Zužitkovateľnosť hrozna v rodine záhradkára je mnohostranná. Je to dané obsahom rôznych organických a minerálnych látok, ktoré dávajú hroznu príjemnú vôňu, chuť a výživnú hodnotu. Zrelé stolové hrozno má celý rad dietetických, vysokoúčinných látok. Podstatnou zložkou sú cukry a kyseliny, ako aj ich chuťová harmonizácia. Biochemickú charakteristiku hrozna dotvárajú buketné látky, vitamíny, farbivá, triesloviny a mnoho ďalších zložiek. Významné sú aminokyseliny, vitamín C a minerálne prvky tvoriace súčasť popolovín. Kvasným procesom muštu vznikajú ďalšie medziprodukty obohacujúce chuť, vôňu i celkový dojem z vína.
K čiastočne prekvasenému muštu patrí burčiak, ktorého výrobe treba venovať zvláštnu pozornosť - najmä hygiene. Burčiak konzumujeme iba vtedy, ak poznáme jeho pôvod a výrobcu. Záhradkári dodržiavajú ochrannú lehotu použitia pesticídov, čím obmedzujú riziko konzumácie rezíduí.
Väčšina zložiek hrozna sa zachová aj v tradičných výrobkoch, ktoré si záhradkár môže sám vyrobiť. Patrí k nim neskvasený hroznový mušt, zahustený mušt, hroznový sirup, rôsol, džem, kompót a ďalšie. Hrozno je vhodné na ozdobu sviatočného stola, cenné sú produkty využiteľné v domácej kuchyni. Hrozno určené na výrobky, stolové hrozno na priamy konzum alebo na skladovanie musí byť vyzreté a zdravé. Odkladáme neskoršie odrody odolné proti hnilobe, s pevnejšou šupkou, pričom strapce mierne zasírime. Skladujeme ich v zatienených vzdušných priestoroch alebo spustené nad hladinu vody v čistej studni.
Neskvasený aj zahustený mušt sa vyrába takmer zo všetkých stolových i muštových odrôd. Odporúča sa pridať 10 až 15 percent aromatických odrôd. Veľmi vhodná bude novovyšľachtená odroda Milia (MT x TČ). Poskytuje 11 až 13 ton hrozna z hektára s cukornatosťou 21 až 27 kilogramov na hektoliter. Obsah kyselín je 6 až 8 gramov na liter. Hodí sa aj na iné výrobky, ktoré sme spomenuli.
Prof. Ing. ALOJZ VEREŠ, DrSc.