Boskova fľaša. FOTO - ARCHÍV
Ktoré odrody hrušiek sú vhodné na sušenie?
L. P., Komárno
Sušiť možno prevažnú časť odrôd hrušiek. Ich plody nemajú byť celkom zrelé (nevhodné sú však prezreté). Musia byť pevné s jemnou dužinou, najlepšie s hladkou, prípadne stredne hrubou šupkou. Hrušky s tvrdou alebo nevzhľadnou šupkou možno olúpať. Ošúpané hrušky vkladáme hneď do okyslenej vody alebo do 1-percentného roztoku soli. Menej vhodné na sušenie sú odrody so zrnitými plodmi (napríklad Clappova a Thirriotova), s rozplývavými plodmi (Nitra a Radana) a so zhrbolenými plodmi (Charneuská).
Z odrôd registrovaných u nás možno na sušenie použiť zo skorých Júlovú, Dianu a Wiliamsovu čáslavku (nie v konzumnej zrelosti). Z jesenných odrôd sú vhodné najmä Konferencia a Vila, zo zimných Bohemica a Grosdemange. Plody odrody Boskova fľaša sú vhodné len vtedy, ak nepochádzajú z chladných a vlhkých polôh, kde majú obvykle "kamenistú" dužinu a malé plody. Na sušenie sú vhodné aj staré neregistrované krajové odrody. Hrušky s malými plodmi sa v niektorých lokalitách, najmä na strednom Slovensku, sušia celé (tzv. figovky).
Plátky alebo úzke segmenty hrušiek (napríklad osminky), správne sušené pri teplote do 60 až 65 stupňov počas 14 až 21 dní stratia na hmotnosti až do 85 percent. Hrušky, najmä tvrdšie, možno blanšírovať v horúcej vode či v pare a pred sušením aj čiastočne presladiť (v 20- až 30-percentnom cukrovom roztoku). Keď sú usušené hrušky tvrdé, možno ich roztĺcť alebo pomlieť na prášok (kedysi sa ním posýpali slivkové guľky, lievance, palacinky a koláče).
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.