Najstarší spôsob konzervovania

Sušením získame trvanlivé potraviny, ktoré sa môžu konzumovať v každom ročnom období. Pri sušení ovocia a zeleniny odstraňujeme podstatnú časť vody, ktoré plody obsahujú, preto sú nevhodným prostredím pre rast mikroorganizmov. Obsah vody v ovocí ...

Sušením získame trvanlivé potraviny, ktoré sa môžu konzumovať v každom ročnom období. Pri sušení ovocia a zeleniny odstraňujeme podstatnú časť vody, ktoré plody obsahujú, preto sú nevhodným prostredím pre rast mikroorganizmov. Obsah vody v ovocí sa pri sušení zníži na 18 až 20 percent, v zelenine na 10 percent. Sušené ovocie sa stáva sladkou pochúťkou bez cukru.

Sušíme aj liečivé rastliny, koreniny, vňate, zeleninu a huby . Z ovocia sú to najčastejšie slivky, marhule, hrušky, jablká, hrozno a šípky. Zo zeleniny cibuľa, mrkva, petržlen, zeler, hrášok, paprika a kapusta. Sušiť môžeme na slnku, v rúre na pečenie, v elektrických sušičkách a v zime aj na radiátoroch. Pri teplom a suchom počasí sušíme na slnku alebo v tieni (vňate, koreniny, huby). Ak sušíme ovocie a zeleninu na slnku, plody chránime sieťkou alebo gázou. V rúre ich sušíme na roštoch z pozinkovaného drôtu, menšie plody na pergamenovom papieri. Do rúry na pečenie sa zmestia tri rošty, ktoré musíme počas sušenia meniť a ovocie premiešavať, aby bol proces rovnomerný. Sušíme pri otvorených dvierkach, aby sa vlhkosť znižovala.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 316
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 130
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 898
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 874
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 382
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu