Sušením získame trvanlivé potraviny, ktoré sa môžu konzumovať v každom ročnom období. Pri sušení ovocia a zeleniny odstraňujeme podstatnú časť vody, ktoré plody obsahujú, preto sú nevhodným prostredím pre rast mikroorganizmov. Obsah vody v ovocí sa pri sušení zníži na 18 až 20 percent, v zelenine na 10 percent. Sušené ovocie sa stáva sladkou pochúťkou bez cukru.
Sušíme aj liečivé rastliny, koreniny, vňate, zeleninu a huby . Z ovocia sú to najčastejšie slivky, marhule, hrušky, jablká, hrozno a šípky. Zo zeleniny cibuľa, mrkva, petržlen, zeler, hrášok, paprika a kapusta. Sušiť môžeme na slnku, v rúre na pečenie, v elektrických sušičkách a v zime aj na radiátoroch. Pri teplom a suchom počasí sušíme na slnku alebo v tieni (vňate, koreniny, huby). Ak sušíme ovocie a zeleninu na slnku, plody chránime sieťkou alebo gázou. V rúre ich sušíme na roštoch z pozinkovaného drôtu, menšie plody na pergamenovom papieri. Do rúry na pečenie sa zmestia tri rošty, ktoré musíme počas sušenia meniť a ovocie premiešavať, aby bol proces rovnomerný. Sušíme pri otvorených dvierkach, aby sa vlhkosť znižovala.